Lördagen börjar närma sig och en ny Premier League-omgång knackar på dörren där vi inleder i norr i helgens allra första match. Stadium of Light står som spelplats när Sunderland tar emot Liverpool där viktiga poäng står på spel i båda delarna av tabellen. 0-0 för nästan exakt en månad sedan och även om resultatet nödvändigtvis inte behöver bli densamma så vill jag alltjämt lyfta fram hemmalagets möjligheter till minst en poäng.

  • Match: Sunderland – Liverpool
  • Spel: Sunderland +0,5
  • Odds: 1,96 @ Unibet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 13.45 10/1

Sunderland klarade inte av att prestera på någon vidare nivå under julen och mellandagarna där man inte fick med sig mer än en poäng av 9 möjliga, en besvikelse med (om man räknar bort Man City borta) tanke på att man bar med sig en god form samtidigt som spelschemat var någorlunda överkomligt. Tillbaka på vinnarspåret i helgen när Championship-laget Leeds besegrades i FA-cupen. Gus Poyet basar över ett manskap som kan arbeta väldigt hårt där man behärskar grunderna i försvarsspelet på ett väldigt bra sätt, men de främsta svårigheterna har man framåt där man har svårt att föra en matchbild och därmed producera mål, vilket blev tydligt i hemmamötet mot Hull där man trots en tidig ledning tappade till förlust. Senast (i ligaspelet) på nyårsdagen mot Manchester City var man inte värda någon poäng (sett till antalet skapade avslut) men man visade väldigt god moral som lyckades hämta upp ett underläge på två bollar. Det är även arbetskapaciteten som ska stå som grund och nyckeln till poängchanserna i dessa tillställningar. Trots svårigheterna med målproduktionen, precis som under fjolåret verkar Adam Johnson, en av få som besitter individuella kvaliteter i dagens ”Black Cats”, ha vaknat till liv under julen. Positivt även att man nu har börjat återfå sina naturliga ytterbackar efter skador, positioner där man annars har tvingats använda ett par tröga mittbackar till.

Hemmalaget kommer till spel utan Jack Rodwell (skadad) och Sebastian Coates (inlånad från motståndet). Frågetecken på Lee Cattermole och Ricardo Alvarez.

sunderland_200x200liverpool_200x200

Liverpool hade, om man räknar bort uttåget ur Champions League-gruppspelet, ett fullt godkänt december (Swansea hemma under mellandagarna var utan tvekan det bästa man har stått för) om man ser till prestationerna i sin helhet, och även om man nu endast har förlorat en (Manchester United borta) av sina 8 senaste ligamatcher så var hemmamötet senast mot bottenlaget Leicester både ett och två steg bakåt. Man tappade en ledning på två bollar, båda via tveksamma straffar, för att sedan inte få ut mer än en poäng mot ett lag som har haft enorma svårigheter utanför sin hemmabana. Avancemang i veckans omgång i FA-cupen, även om man serverades ett ganska så lätt motstånd. Det till trots, Liverpool är inte mer än 7 poäng från den närmsta Champions League-platsen, vilket får ses som aningen tacksamt där inget av lagen nedanför toppduon har gjort något ryck i tabellen ännu. Bortalaget har allt som oftast haft väldigt svårt att hitta en balans där man har kunnat stå för en fullt godkänd insats över båda änderna av banan över 90 minuter, och även om man börjar bli allt bättre framåt (om än långt ifrån lika giftigt som under fjolåret) så har man även haft svårt att stänga ner vissa tillställningar. Man har faktiskt sett mer bekvämt ut nu när man har utgått från att ha 3 mittbackar i spel, samtidigt har man varit sårbart när mittfältet har blivit överspelat. Något som får ses som ett riskmoment även under denna lördag då man kommer vara spelförande mot ett lag som trivs med att sjunka nedåt i banan. Man har även, alltjämt, frågetecken på målvaktsposten där Simon Mignolet inte har sett särskilt trygg ut.

Bortalaget kommer som bekant till spel utan Daniel Sturridge som alltjämt saknas framåt. Även Adam Lallana stryks pga skada medan Kolo Touré är iväg på landslagsuppdrag. Även Glen Johnson och Joe Allen är otillgängliga sedan tidigare medan Javier Manquillo står som ett frågetecken.


Jag vill alltjämt lyfta fram Sunderland, som trots att man endast är på rätt sida om nedflyttningsstrecket med 3 poängs marginal, som ett någorlunda svårslaget lag. Man har endast förlorat 30 procent av ligamatcherna (6 av 20) hittills, ett väldigt bra facit för ett lag i den undre halvan av tabellen, och med poängchanser till närmare 50 procent (Unibet) så känns det godtagbart mot ett Liverpool som alltjämt agerar någorlunda ojämnt där man sällan vet vad man får ut så väl offensivt som defensivt. Ett asian handicap (+0,5, dvs halvgardering/dubbelchans) på Sunderland spelas med en medelinsats.

/Puyol