Då var det äntligen dags för SM-final i svenska superligan i innebandy. De regerande mästarna Storvreta från Uppsala tar sig an Dalen från Umeå den här gången vilket också är deras absolut första final. Tillskillnad från övriga slutspelsmatcher så avgörs finalen i en direkt avgörande match på neutral plan och inte i bäst 5. Även om man kan tycka att just en sådan sak ska passa det laget som inte är favoriter så tycker jag ändå att oddset på favoriterna känns högintressant.

  • Match: Storvreta-Dalen
  • Spel: Storvreta
  • Odds: 1,85 @ Nordicbet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 17.15

Spelet är alltså 3-vägs, vilket innebär att Storvreta behöver avgöra under ordinarie matchtid nere i Malmö.

Storvreta har två SM-guld på meritlistan där båda har tagits under de senaste två åren, 2010 besegrade man Caperiotäby och ifjol slogs Warberg via en rafflande straffläggning. Under pågående slutspel hade man, som väntat, inga som helst problem med Linköping som avfärdades via 3 raka. Problem fick man däremot med Falun och det krävdes 5 matcher innan man kunde kvittera ut biljetterna till finalen. Det var isåfall mindre förvånande då Falun hade ett bra lag med några riktigt vassa individualister. Ser det bara som positivt att ”Vreta” fick sig en liten genomkörare där, och att man vände 0-3 till storseger i den sista och avgörande semin visade bara på vilken moral och klass man sitter på när det verkligen gäller.

Dalen var nog knappast ett lag de sk experterna (ett tacksamt ”jobb” det) lyfte fram som ett finallag när säsongen väl drog igång, men man har verkligen spelat upp sig och sedan slutet av januari så är det här kanske ligans formstarkaste lag. Till slut lyckades man besegra det där spöket som man brukar känna av under ett brinnande slutspel och nu står man alltså där i föreningens allra första SM-final. Caperiotäby samt Pixbo besegrades via 3-1 vilket får anses som hyfsat starkt då slutspelsplatsen faktiskt inte säkrades förrän med någon omgång kvar.

Här ovan ser ni en bild på Storvreta när guldet firades ifjol, och när allt kommer omkring så ska rutin inte underskattas. Det är faktiskt inte många lag som har lyckats vinna sin allra första spelade finalmatch. Storvreta lyckades med det 2010, innan dess fick man gå tillbaka till Warberg 1998, och då avgjordes finalerna fortfarande i bäst av 5. De rödsvarta från Uppsala har byggt på med värdefull erfarenhet från de senaste finalerna och laget är minst lika bra som ifjol. För Dalens del är det endast veteranen (bland spelarna) Peder Bodén som har fått känna på spel i en finalmatch. Spel inför 2000 hemma i Gammlia Arena och spel i något mer betydelsefullt inför en bit över 10 000 är två skilda saker.

Noterbart är att Storvreta brukar ha ganska lätt för Dalen, framförallt i slutspelssammanhang där man faktiskt har mött varandra i 3 serier sedan 2007. På de 10 matcherna har Storvreta 9-1. Båda seriematcherna den här säsongen vanns även dom av Storvreta. Lite det som förvånade mig när man alltså valde Falun (även om man sparade ett antal timmar i resväg till bortamatcherna) före Dalen i semifinalen. Det förvånade även Dalen-tränaren Ulf Hallstensson.

Nyckeln till Dalens framgångar under detta slutspel, om man håller det någorlunda kort, ett väldigt stabilt och disciplinerat försvarsspel samt en förstafemma, anförda av en fenomenal Ketil Kronberg, som har stått för en stor del av målproduktionen. Samma försvarsspel har bidragit till målvakten Fredrik Hörnkvists fina räddningsprocent.

Om det är något Storvreta har, men som både Caperiotäby och Pixbo (dvs Dalens tidigare slutspelsmotståndare) har saknat, så är det en riktigt tung och välfungerande förstafemma i form. För Vretas del, Samuelsson/Berggren på backplats, världens främste center i över ett decennium i Mika Kohonen samt Stenberg/Öhman på flankerna. En uppställning som tidigare har motiverats som den absolut bästa som finns i nuläget och sedan något år tillbaka. Ska bli intressant att se hur Dalen försöker lösa den uppgiften, då det inte går att stoppa dessa gubbar från att bidra med mål.

…i samma veva, då Storvretas kollektiva försvarsspel har varit en klippa sett över hela säsongen, så ska det bli minst lika intressant att se hur dom tar sig an Kronberg, Johan Samuelsson & co.

Storvreta har också en något bättre bredd på spelarna/formationerna bakom respektive förstafemma. Ett exempel på det är Kanebjörk/Holtz två lirare med mycket fysik en del av den andrakedjan som är ruggigt bra i försvaret men som även kan leverera mål framåt, vilket också bidrar till att lagets grundkapacitet är några procent högre än motståndet.

-

Jag hade nog trott att de regerande mästarna skulle bära på ett lite större favoritskap till den här finalen. Finns inte så mycket mer detaljer att slipa på och man har varit med förr. Man har det som krävs för att försvara guldet ännu en gång.

Det blir även ett sidospel för en mindre slant, fördelat på spelare som jag tror kan stå som matchens sista målskytt. Jag är inte helt obekväm med scenariot att ett Storvreta, i ledning, får lite mer ytor eller tom bur i slutminuterna när motståndarna tvingas jaga för fullt. Storvretas förstafemma kommer få mycket speltid vid avgörande lägen och allra längst fram i banan har man alltså målspottarna Henrik Stenberg och Hannes Öhman. Känns sunt att lägga undan någon unit på dessa spelare, närmare bestämt 0,5/10 units per skalle. 6,50 betalar Svenska Spel för båda.

/Puyol