Fyrishovhallen i Uppsala var upptagen för annat i helgen så det här blir tisdagkvällens enda match vilket fullbordar den 6:e spelomgången. De nyblivna Champions Cup-mästarna Storvreta får besök av Täby i en väldigt speciell match där jag tar ställning för grundkapaciteten hos det ena laget.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: Superligan, Sverige
  • Match: Storvreta – Caperiotäby
  • Spel: Storvreta -1,5
  • Odds: 1,70 @ Expekt
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19.00

Storvreta IBK, svenska mästare 2010, 2011 och 2012, kan nu även titulera sig världens bästa klubblag. Till den här säsongen har man spetsat till truppen ytterligare och man är en given favorit till att förbli svenska mästare även 2013. Caperiotäby FC, som har varit med i diskussionerna kring samma titlar under ett antal år, blommade dock inte ut när potentialen var som störst och till den här säsongen har man nog snarare tagit ett steg tillbaka i utvecklingen i och med att satsningen har stannat av.

I nuläget placerar sig dock Täby, som har agerat stabilt under inledningen, före Storvreta i tabellen som inte har kommit ut lika starkt. Ska dock nämnas att Stockholmarna har haft ett något lättare och lugnare schema (Storvreta hade ett par cupmatcher däremellan) där Falun är det enda som har varit någorlunda tungt. Efter 26 grundseriematcher kommer det dock skilja ett antal poäng till ”Vretas” fördel.

…ett par anledningar till det, om man jämför de båda lagen och går lagdel för lagdel så är det stor skillnad på bredden där det endast är 50/50 på målvaktsfronten. I ett Täby, som inte är fullt så individuellt skickligt i dagsläget som tidigare år, kommer mycket hänga på vad Patrik Hagberg och Rickie Hyvärinen hittar på framåt. Storvreta kan dock klara sig bra på att ha ett antal matchvinnartyper även utanför den giftiga förstafemman med veteranen Mika Kohonen i spetsen.

Båda lagen är relativt befriade från skador. Ett stort plus är att Storvreta får tillbaka landslagsmålvakten Viktor Klintsten i kassen att jämföra med förlusten hemma mot Pixbo föregående helg.

Mika Kohonen

Dessa lag möttes i SM-finalen för 2,5 år sedan och efter det har man hunnit spela ett antal heta matcher mot varandra. Sedan dess har Storvreta vunnit tre SM-guld i följd medan Täby, under samma tidsperiod, har varit guldkandidater som inte har gått hela vägen, däribland respass två säsonger i följd redan i kvartsfinalen trots ett riktigt fint spelarmaterial.

Storvreta är ett lysande exempel på hur en svensk förening, utanför mer attraktiva sporter som fotboll och ishockey, ska skötas och drivas. Klubben är välmående, man drar intresse och har råd att satsa på att bli bättre för varje år. Täby har blivit något av en motsats, där resurserna har minskat vilket har bidragit till att ett antal namn har lämnat föreningen. Bland dessa hittar vi bl.a. huvudtränaren sedan över tio år tillbaka, Magnus Jäderlund, samt Rasmus Sundstedt som ses som en av de främsta i världen och rollspelaren Kristoffer Svensson. Var de har tagit vägen? Kvällens motståndare, vilket nämner en del om hur pass speciell den här matchen kan bli.

Kvällens hemmalag har inlett seriespelet något tveksamt sett till poängskörden, en tendens man känner igen från det första guldåret där fokus låg på det europeiska cupspelet. Tror därför att det gäller att välja rätt läge när detta Storvreta är inblandat. Jag är inte förvånad över vissa poängtapp som har gjorts så här under inledningen, och att man kommer från en förlust ser jag snarare som en extra morot för de regerande mästerna att tända till. Jag ser det här som ett utmärkt tillfälle att studsa tillbaka, speciellt när det mer har varit en fråga om utdelning och inte att spelet ska ha varit märkbart dåligt.

Sedan 3 år tillbaka har Storvreta haft ruskigt lätt för Täby. Uppsala-gänget har nu vunnit 10 matcher i rad sett till inbördes möten där man har vunnit med minst två bollar i 8 av dessa matcher. Långt ifrån bara tillfälligheter och sett till samma tidsperiod så är dagens Täby inte lika starkt nu som då.

_________________________________________________________________________

Här tittar spelbolagen mycket på tabellen där man tar efter mycket av resultaten från de inledande seriematcherna. I grunden är Storvreta snäppet bättre i många områden och jag hade förväntat mig ett större favoritskap. Anser att man borde ha en bättre chans till att lösa spelet kontra oddset. Jag föredrar spelalternativet där man ska segra med minst 2 bollar till 1,70. Den raka ettan hittar ni till 1,50, även det hos Expekt.

/Puyol