Vi fortsätter att leta spelobjekt på engelsk mark, och även om stormatchen i helgens Premier League-omgång spelas i London så tycker jag nog att de mest intressanta alternativen går att hitta utanför huvudstaden – däribland här på Britannia Stadium. Stoke har nu letat sig in på den övre halvan av tabellen där man ska ta emot ett QPR som krigar för att hitta en position på rätt sida om nedflyttningsstrecket. Som bekant är det nog känt vid det här laget vilka enorma svårigheter man har utanför sin hemmabana och frågan är om man kan plocka sina första poäng utanför Loftus Road här? Jag menar på att potentialen finns.

  • Match: Stoke – QPR
  • Spel: QPR +1 (asian handicap)
  • Odds: 1,74 @ Unibet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 31/1

Stoke ser ut att ha återhämtat sig efter en något trög inledning där man nu kan gå för en bra säsongsavslutning. Man parkerar i mittenskiktet av tabellen med 10 poäng av 15 möjliga från de 5 senaste ligamatcherna, där det enda poängtappet var efter en plattmatch borta mot Arsenal, och man har nu även ett bra läge att nå en kvartsfinal i FA-cupen efter att ha lottats mot Championship-laget Blackburn. Mer positivt att hämta nu för Mark Hughes manskap som var desto mer ojämnt inledningsvis, även om jag skulle vilja lyfta fram vissa frågetecken inför det här mötet.

Att ”Potters” nu sitter inne på en 10:e plats i Premier League, efter den knackiga inledningen, får ses som ett styrkebesked där det är tydligt att man har större krav på dagens Stoke som försöker vara betydligt mer spelande nu att jämföra med hur man agerade för någon säsong sedan. Men trots att man har mer passande spelartyper för den spelstilen nu så har man alltjämt haft vissa svårigheter med att föra spelet mot lag man borde kunna besegra och man har varit förvånansvärt ineffektivt här hemma på Britannia Stadium där man, av tradition, brukar vara väldigt starkt. Under fjolåret plockades 72 procent av lagets poängskörd på The Brit att jämföra med nu där man inte har vunnit mer än 4 av 10 hemmamatcher i ligaspelet där man bland annat har förlorat mot Aston Villa, Leicester och Burnley, dvs lag man har bakom sig i tabellen. Cupsegern senast borta mot Rochdale blev även en väldigt dyrköpt sådan när Bojan Krkic råkade ut för en svår knäskada där han kommer bli borta säsongen ut, en tung smäll då spanjoren har varit briljant hittills och lagets tveklöst individuellt mest skickliga spelare.

Hemmalaget kommer, utöver Bojan, till spel utan Erik Pieters samt långtidsskadade Peter Odemwingie.

stoke_200x200qpr_200x200

QPR hade spelledigt under föregående helg i och med att man har slagits ut ur cupen sedan tidigare men har, trots förhållandevis bra prestationer, inte lyckats få med sig mer än två poäng från sina 5 senaste ligamatcher. Man kan ha förtjänat mycket mer än så under den här perioden, framförallt senast det begav sig då man stod upp bra och skapade väldigt mycket i hemmamötet mot Manchester United. Om man ser till den tröga inledning och det extremt svaga bortaspelet ska man nog ändå vara tacksamt över att gapet upp till närmsta lag ovanför nedflyttningsstrecket inte är mer än en poäng, och därmed får Rangers alltjämt ses med dugliga möjligheter till att bibehålla sin Premier League-status.

Rangers har växlat upp i takt med att säsongen har rört sig framåt. Man har blivit bättre på att få in bollarna i boxen där Charlie Austin har varit väldigt framgångsrik på topp där hans kvaliteter inne i straffområdet har bidragit till många poäng. Tabellplaceringen får dock ses som något anmärkningsvärd om man ser till att endast 8 lag har plockat fler poäng från sina hemmamatcher, vilket säger desto mer om bortaspelet. London-laget är fortfarande nollat utanför Loftus Road där 10 bortamatcher har varit lika med 10 förluster. Man har dock börjat få till något som mer och mer liknat ett eget spel där man enbart inte skickar iväg bollarna där det ändå är noterbart att några av de hedersamma förlusterna med uddamålet har varit mot lagen i toppskiktet och i den övre halvan av tabellen. Även dagens motstånd borde nog bemötas med viss respekt där det kan gynna Rangers, om man ser till de svårigheterna Stoke har haft i en position som det spelförande laget, att sjunka längre ner i banan och krympa ytorna så gott det går. Bortalaget lider något av att man, visserligen väldigt rutinerad, men alltjämt har en väldigt långsam backlinje som nog skulle må bättre av att försöka fånga upp motståndet runt omkring eget straffområde.

Bortalaget kommer till spel utan Sandro Ranieri och Alejandro Faurlin som är borträknade sedan tidigare.


Den där första bortapoängen kommer förr eller senare trilla in och även om det här alltjämt är en svår uppgift så ser jag den som fullt möjlig. Stoke är, att jämföra med föregående säsonger, inte lika effektivt här hemma på The Brit där man alltså har förlorat mot 3 lag som är i nivå med Rangers. Till det har man endast lyckats vinna en match med mer än uddamålet, så i överlag har det varit ett antal jämna och täta tillställningar. Gästerna kan även mäta sig med motståndet i det fysiska spelet och att jämföra med några av de föregående bortamatcherna tror jag inte att man kommer missgynnas lika mycket av att man har ett långsamt lag här. Spelar medelinsatsen på halvgarderingen på QPR med insatsen åter om man skulle förlora med uddamålet.

/Puyol