Igår blev Manchester City och Sunderland klara för semifinal, ikväll gör de övriga lagen upp om ytterligare två platser till en av dessa klassiska, engelska cuper. Den ena kvartsfinalen spelas på Britannia Stadium där Stoke tar sig an Manchester United. Blir inte alltför förvånad om vi får uppleva en ny skräll även ikväll, spelar dock något försiktigt där jag åtminstone tror att hemmalaget kan släpa detta till en förlängning.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Capital One Cup, England
  • Match: Stoke – Manchester United
  • Spel: Stoke +0,5
  • Odds: 2,05 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 20.45 18/12

Stoke har stått inför vissa förändringar till denna säsong där den mångårige managern Tony Pulis tackade för sig där den nye Mark Hughes har satsat mer internationellt än föregångaren som i större utsträckning gick på mer brittiska inslag i truppen. En satsning som har gått trögt under inledningen av säsongen, där ambitionen om att bli ett mer spelande lag inte har satt sig ännu, även om man stundtals har sett bra ut i ett par matcher utan att bli riktigt belönade. En relativt positiv trend dock nu på slutet där man är obesegrat i 3 ligamatcher i följd, bland annat med en hemmaseger över topplaget Chelsea.

”The Potters” har, om man ser till motståndet, haft en relativt bekväm resa till den här kvartsfinalen även om mötet med Championship-laget Birmingham avgjordes på straffar. Innan dess skickades Walsall och Tranmere från de lägre serierna ut.

Hemmalaget kommer till spel utan mittbacken Robert Huth som saknas sedan tidigare, i övrigt förväntar jag mig en ordinarie trupp och elva.

peter-crouch-stoke-city_3006012

Manchester United stod inför ett stort skifte även dem där den nye David Moyes har satts under press tidigt att jämföra med alla de framgångarna som den legendariske Sir Alex lyckades uppnå. De regerande Premier League-mästarna har visserligen stått för ett stabilt intryck i Champions League, men i ligaspelet har man gått desto sämre där man inte är bättre än en 8:e plats. Inför mötet med Aston Villa hade man gått 4 matcher utan seger mot inhemskt motstånd, och även om söndagens framgång med segersiffror som skrevs till bekväma 3-0 så är jag ännu inte helt övertygad om lagets storhet där framförallt motståndet bjöd på ett försvarsspel som individuellt sett var ruskigt svagt.

United har inte haft en lika behaglig väg hit, även om båda matcherna har spelats hemma på Old Trafford, där Premier League-kollegorna Liverpool och Norwich har stått för motståndet.

Bortalaget får alltjämt klara sig utan två nyckelspelare där varken Robin van Persie eller Michael Carrick är tillgängliga för spel. Maroune Fellaini är ”cup-tied” medan det råder frågetecken kring Nemanja Vidic, Javier Hernandez, Shinji Kagawa och Chris Smalling.


Ända sedan Stoke tog klivet upp till Premier League för drygt 5 år sedan så har man vaskat fram ett skapligt facit mot topplagen här hemma på Britannia Stadium där man kan vara väldigt svårslaget när man har sin dag. Kvällens motstånd har dock varit undantaget där Manchester United har vunnit 10 av de 11 senaste matcherna internt, samtliga i ligasammanhang, senast nu för snart två månader sedan där Stoke gjorde bra ifrån sig på Old Trafford innan man tappade sin ledning till förlust med drygt 20 minuter kvar.

Det här får dock ses som en match av stor karaktär för hemmalagets del där en plats i semifinalen får ses som en hyfsad framgång, medan den här cupen inte har prioriterats av topplagen, om än kanske inte i samma grad för Uniteds del till den här säsongen med tanke på att man har gått något knackigt där detta får ses som en klart duglig chans till en titel. Trots det så vill jag ge hemmalaget hyfsade möjligheter till att hålla jämna steg med motståndet i det här mötet.

Manchester United spelar nu sin 6:e match sedan månadsskiftet där man kommer gå in till det täta matchandet runt julen med ett antal frågetecken. Managern David Moyes, som inte hade någon större framgång i den här cupen under tiden i Everton, lär nog troligtvis inte våga riskera alltför mycket på spelarna med skadekänningar och återigen stå för rotationer i elvan. Stoke, som endast har förlorat en av 9 hemmamatcher under pågående säsong, är mer disciplinerat i sitt försvarsarbete där jag har svårt att se laget upprepa misstagen som exempelvis Aston Villa stod för. Förväntar mig ett inspirerat hemmalag som kan stå för ett bra test.

En insats under medel på Stoke att inte förlora matchen under ordinarie speltid med ett sk asian handicap (+0,5 = dubbelchans/halvgardering).

/Puyol