Söndagens andra Premier League-match utspelar sig på Britannia Stadium där Stoke ska göra upp med Manchester United. Två lag som har sina strider i varsin ände av tabellen där det ena laget ångar på i toppen medan det andra laget har varit en rejäl besvikelse sett till förutsättningarna. Tror inte på något trendbrott och ett fokuserat bortalag borde kunna skapa tillräckligt för att lösa den här uppgiften.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Stoke – Manchester United
  • Spel: Manchester United över 1,5 mål
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 15.00

Stoke har varit en besvikelse så här långt och den svaga formen har skeppat in laget i nedflyttningsstriden. Man är på säker mark med endast 3 poängs marginal och om man ser till den negativa trenden så kan det här bli ganska knivigt till slut. Insatsen senast hemma mot Aston Villa, en konkurrent kring samma positioner, var ett rejält bakslag där man åkte på en fullt rättvis förlust. Manchester United kommer också från ett nederlag, och det mot grannen och rivalen City, vilket bröt bortalagets fina svit där man hade vunnit 11 av de 12 föregående matchen. Inte i närheten av samma panik likt motståndet här då man fortfarande leder ligan med ett försprång på hela 12 poäng med 7 omgångar kvar.

Stoke har frågetecken på Glenn Whelan, Marc Wilson och Matthew Etherington. Man Utd kommer till spel utan försvarsspelarna Nemanja Vidic, Chris Smalling samt Paul Scholes som har varit borta under en längre tid.

Stoke har stått för en märklig kollaps där man stundtals inte går att känna igen från höstsäsongen där man agerade väldigt stabilt. Poängen som brukade krigas in var sällan vackra men vägvinnande, ett koncept man verkar ha släppt fullständigt. Sedan nyårsskiftet är man ligans absolut formsvagaste lag där man har resultatraden 1-2-9 på 12 matcher, siffror som är ganska talande. Man brukade förknippa laget med ett starkt, defensivt grundspel som framförallt visade upp sig hemma på Britannia Stadium, men det är inte mycket som går deras väg. Målproduktionen har också blivit in mer uddlös då man endast har lyckats trycka dit ett spelmål i de 6 senaste matcherna. Den mångårige managern Tony Pulis, som brukade vara en väldigt populär herre i de här trakterna, är väldigt pressad i nuläget.

Innan derbyförlusten senast hade Man Utd vunnit 11 av de 12 föregående matcherna, och jag ser ingen anledning till att tvivla på laget nu. Man har varit det starkaste laget från start med en jämn och hög nivå genom hela säsongen där jag till och med skulle vilja vända den senaste förlusten till något positivt. Förra säsongen kollapsade man i de avslutande omgångarna för att sedan tappa ligatiteln, och en noggrann Sir Alex kommer inte ha några problem med att motivera sitt manskap när man varken har några Champions League- eller inhemska cupmatcher kvar att spela. Framförallt så måste man imponeras av lagets anfallsspel där man har ett antal vassa vapen att ta till sig.

Senast blev Stoke överspelat av Aston Villa som inte direkt sitter inne på ligans vassaste offensiv. Så som man har agerat på slutet så kan man nog vara illa ute på nytt, då bortalaget verkligen har spelartyperna för att skada motståndets brister och känslan är nog att Asmir Begovic måste komma upp med minst en kvalificerad räddning. 22 insläppta mål i de 12 senaste ligamatcherna under det nya kalenderåret att jämföra med endast 17 insläppta i de inledande 20 matcherna. Man Utd är det laget som har gjort flest mål i ligan där man snittar 2 mål/bortamatch. Man har löst den här linan i 22 av 31 ligamatcher, fördelat på 71 gjorda mål totalt.


Stoke brukar vara svåra att handskas med på The Brit när man väl drabbar samman med topplagen, men det delade stödet i nuläget i takt med den svaga formen gör mig något skeptisk. Det här spelet sticker ut något mer än vad jag hade förväntat mig, om man jämför med var den raka bortasegern ligger. Spelar på att United ska göra minst två mål i det här mötet.

/Puyol