Hämtar ett andra spelobjekt från onsdagens Premier League-utbud där vi ger oss på den andra pjäsen i striden om ligatiteln. Manchester City reser till Britannia Stadium för att ta sig an ett Stoke som i vanlig ordning sitter inne på en stabil placering i mittenskiktet. Utöver nästintill sämsta tänkbara formkurva att bära med sig så har den här arenan inte varit någon favorit för gästerna som fortfarande inte har lyckats vinna här i ligasammanhang. Jag menar på att tillräckligt kan tala för att Chelsea kommer ha drygat ut sin serieledning ytterligare efter den här omgången.

  • Match: Stoke – Manchester City
  • Spel: Stoke dubbelchans
  • Odds: 2,22 @ Betsson
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 20.45 11/2

Stoke lyckades rädda poängen sent i bortamötet med Newcastle, något som bidrog till att man kunde bibehålla sin position i den övre halvan av tabellen på motståndets bekostnad. Prestationen var väl i sin helhet varken bra eller dålig, men man är någorlunda svårslaget för dagen då man endast har förlorat två (Chelsea hemma samt Arsenal borta) av sina 9 senaste ligamatcher. Tabellplaceringen får även ses som respektabel efter en någon ojämn inledning där poängskörden har varit lägre än vanligt här hemma på Britannia Stadium där man har varit förvånansvärt ineffektivt i matcher där man har stått som favoriter. Men, man har i vanlig ordning varit en svår uppgift mot de mer meriterade lagen och ”The Potters” är alltjämt, av tradition, oerhört svårslaget på sin hemmabana när topplagen gästspelar. Managern Mark Hughes har med tiden varit med om att forma ett mer spelande lag, men man kan alltjämt sätta grunderna med hårt arbete där man har en förmåga att höja sig i tillställningar av den här karaktären. Ett problem man har haft under säsongens gång är att man har haft svårigheter med att föra spelet mot lag som exempelvis Leicester, Burnley och Aston Villa där man antagligen trivs bättre med att inte behöva ta det initiativet över större delar av matchen – något man slipper här.

Hemmalaget har dock frågetecken i försvarslinjen nu när Marc Wilson har anslutit till skadelistan där Ryan Shawcross och Erik Pieters redan ingår. Även Stephen Ireland utgår att jämföra med söndagens match utöver Bojan Krkic samt Peter Odemwingie som är långtidsskadade sedan tidigare.

stoke_200x200mancity_200x200

Manchester City hade inför bortamatchen med Everton, kort efter årsskiftet, vunnit 11 av sina 12 föregående tävlingsmatcher. Man var i ett oerhört gott slag och man såg ut att kunna matcha Chelsea i en titelstrid. Ser man till den resultatraden så är den nuvarande negativa trenden desto svårare att förstå sig på där City nu inte har lyckats fiska in något bättre än 3 oavgjorda resultat från sina 4 senaste ligamatcher där man även har hunnit med att skickas ut ur FA-cupen mot Championship-laget Middlesbrough. Man var oerhört blekt senast, utan både kreativitet och karaktär, där man inte lyckades få med sig mer än en poäng från hemmamötet med ett oerhört formsvagt Hull och det krävdes till och med ett frisparksmål på tilläggstid för det. Man har nu 7 poäng upp till Chelsea i toppen av tabellen där man nu, faktiskt, sitter inne på ett kortare avstånd till närmsta lag utanför en Champions League-plats. Mest anmärkningsvärt att man under den här perioden på 5 matcher inte har lyckats göra mer än 3 mål, ganska anmärkningsvärt för Manchesters ljusblåa bidrag som allt som oftast är slipat i anfallsväg. I Yaya Tourés frånvaro har även Sergio Aguero samt Vincent Kompany, två nyckelspelare i vanliga fall, varit väldigt bleka sedan de återvände från sina skador.

Bortalaget saknar återigen endast Yaya Touré samt nyförvärvet Wilfried Bony, nyblivna afrikanska mästarna med Elfenbenskusten, ännu inte har hunnit hem.


Sedan Stoke tog steget upp till Premier League så har de båda lagen drabbat samman vid 6 tillfällen i ligasammanhang. Noterbart att 4 av matcherna har slutat 1-1 där City alltjämt står utan en fullpoängare. Man hade enorma svårigheter med att etablera ett tryck senast mot Hull där man alltså inte lyckades göra ett spelmål över 90 minuter – man borde rimligtvis kunna stöta på samma typ av bekymmer mot ett desto mer synkat Stoke som är, att jämföra med föregående motstånd, giftigare framåt och även mer tryggt i sin defensiv. Manchester City är förvånansvärt uddlöst för dagen där man varken spelar eller agerar som en utmanare till titeln, och även om så hade varit fallet så brukar hemmalaget växa med uppgiften när liknande motstånd står på andra sidan av planhalvan. Halvgarderingen på Stoke testas med en insats under medel.

/Puyol