Mer Premier League-fotboll denna lördag där dagens tredje och sista spelobjekt ska hämtas. Kvällsmatchen spelas på Britannia Stadium när Stoke tar emot Chelsea i en match där lagen, förvånansvärt nog, placerar sig precis varandra i tabellen efter 11 omgångar. Trots att även hemmalaget inte har levt upp till förväntningar som ska gälla dem också så anser jag att man ska ha slagläge här – i alla fall för en poäng och kanske även mer än så.

  • Match: Stoke – Chelsea
  • Spel: Stoke +0,5
  • Odds: 1,85 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 18.30 7/11

Stoke har, likt motståndet, inte rosat marknaden så här långt där man återigen måste jobba sig uppåt efter en trög säsongsinledning med en poängskörd som får ses som en missräkning. ”The Potters” har trots en hel del kvaliteter framåt, framförallt en större bredd rent individuellt på de offensiva positionerna, inte fått det att lossna hittills och producerat minst mål i Premier League så här långt. Har dock en viss övertygelse om att det ska vara en tidsfråga innan exempelvis Bojan Krkic börjar bidra, trummar igång och hittar formen efter en längre tids skadefrånvaro. Om än mindre än föregående upplagor så har man fortfarande tillgång till fysiken också och där är även kaptenen Ryan Shawcross och hans återkomst i mittförsvaret ett stort plus, för försvarsspelet har ändå varit ett stabilt moment så här långt. I det mållösa mötet senast borta mot Newcastle, när ett vägvinnande anfallsspel saknades, klev Jack Butland fram i målet och där har man en potentiell matchvinnare som har gjort det tydligt varför man hade råd att släppa Asmir Begovic till motståndet. Om än med blandade resultat inledningsvis, Stoke brukar vara svårslaget här hemma på ”The Brit” där man har en förmåga att höja sig när de utpräglade topplagen står för gästspelet.

Hemmalaget kommer till spel utan Marc Muniesa, som saknas sedan tidigare, samt reservmålvakten Shay Given pga skador. Även Marco van Ginkel är otillgänglig för spel då han är inlånad från motståndet. Frågetecken på Joselu som uteblev senast.

stoke_200x200chelsea_200x200

Chelsea har, i form av att man är det regerande mästarlaget, stått för en vansinnigt svag säsongsinledning och trots vinst i Champions League i veckan så har man alltjämt väldigt kvar att bevisa. Så här långt har Chelsea, över 11 omgångar, endast lyckats besegra West Bromwich, ett decimerat Arsenal samt ett uselt Aston Villa och det utan att imponera nämnvärt i någon av dessa matcher. Man står inte alls att känna igen som ett kollektiv och rent individuellt har flera nyckelspelare underpresterat där insatsen mot Liverpool i den förra ligaomgången var ganska så talande för vad det är som inte stämmer i dagsläget. Man har svårigheter med att spela sig fram på den sista tredjedelen av banan, där man är orörligt och alldeles för långsamt på att förflytta bollen, samtidigt som man är fruktansvärt ineffektivt i försvarsspelet – vilket är väldigt förvånansvärt för ett lag under José Mourinhos regi. Man har redan nu släppt in 22 mål (10 st mer än motståndet) och är på god väg mot det totala antalet från hela fjolåret. Mittlåset har kanske inte agerat osäkert men ändå straffats hårt när man väl har gått bort sig (i fjol hade man till exempel täckt undan Bentekes 3-1 mål) och det är nog hela centrallinjen, med bland annat Matic och Fabregas, som har varit ett svagt stöd för försvarsspelet. Intressant nu när man går upp mot en kvick trio (Krkic, Arnautovic och Shaqiri) som söker sig till ytor mellan backlinje och mittfält.

Bortalaget får inte ledas av José Mourinho vid sidlinjen då han är avstängd. I övrigt kommer man till spel utan några avbräck när man alltjämt får klara sig utan Thibaut Courtois (ersättaren är trots allt inte långt efter) i målet. Även Radamel Falcao stryks som ett alternativ på topp. Frågetecken på Branislav Ivanovic som återigen kan lämnas utanför truppen.


För snart två veckor sedan vann Stoke det här mötet på straffar, och då ställde Chelsea ändå upp med nästintill det starkaste laget. Tror mycket väl att man kan undvika ett nederlag på nytt. Har funderat på om det, för den här matchningen, är bra ifall Stoke har blivit mer spelande med tiden och därmed släppt på den benhårda disciplinen kring det egna straffområdet. Jag tycker att Chelsea har varit så pass fantasi- och uddlöst framåt att det borde fungera väl här, och då har hemmalaget ändå gott om spelartyper som kan leverera poäng. En trög och långsam försvarslinje hos bortalaget kommer alltid ha problem med den här typen av motstånd och med tanke på hur pass ineffektivt man har varit där (i kombination med hur pass segt det har sett ut framåt) så tror jag mycket väl att även ett mål kan bära hela vägen för minst en poäng för hemmalaget. Halvgarderingen (asian handicap +0,5) på Stoke spelas med en medelinsats.

/Puyol