Lördagen är åter här, så även Premier League-fotbollen. I vanlig ordning ett antal intressanta matcher på menyn där vi inleder med spel på Britannia Stadium. Stoke tar emot Arsenal i något som, av olika anledningar, har utvecklats till en het affär med stort intresse hos hemmapubliken. Det har även blivit ett tydligt mönster att gästerna brukar ha svårigheter här där detta, trots svårt motstånd, kan vara en passande uppgift för hemmalagets del.

  • Match: Stoke – Arsenal
  • Spel: Stoke +0,5
  • Odds: 1,925 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00

Stoke har sina svårigheter för tillfället och om man ser till poängproduktionen, utöver att man var ett lag för den övre halvan under fjolåret, så har man varit en besvikelse hittills. Noll poäng över de 3 senaste ligamatcherna, samtliga förluster med uddamålet, även om det egentligen endast är prestationen hemma mot Burnley som svider under den här perioden. Två väl genomförda insatser på bortaplan mot både Liverpool och Manchester United, där man likväl kunde ha fått med sig minst en poäng från dessa tillställningar, och även om det kanske inte behöver vara en signal på att man är på rätt spår i sin helhet så ser man ut att trivas bättre i den här rollen. Även om man har blivit mer spelande med tiden så har man haft förvånansvärt stora svårigheter med att agera som det spelförande laget i några av de hemmamatcherna som har spelats hittills. Mot dagens motstånd går kommandot åter till bortalaget som man, historiskt sett, har skördat en hel del framgångar mot här på Britannia Stadium. Sedan ”The Potters” tog klivet upp till Premier League så har man undvikit förlust i 6 av de 7 matcherna som har spelats här mot Arsenal.

Hemmalaget kommer till spel utan Sidwell som är nytillkommen på skadelistan där Moses och Odemwingie ingår sedan tidigare. Ett antal frågetecken där Walters, Whelan, Ireland och Huth kan komma att testas under lördagen.

stoke_200x200arsenal_200x200

Arsenal är redan nu hela 13 poäng bakom Chelsea i toppen där gästerna, i vanlig ordning, får sikta in sig på att pricka in positionerna som leder till fortsatt Champions League-spel. För det ska chanserna vara mer än goda där övriga i skiktet strax bakom den absoluta toppen inte har dragit ifrån, något bortalaget ska vara tacksamt för när inledningen har varit långt ifrån fulländad. Trots det, ”Gunners” har nu plockat två högst nödvändiga 1-0 segrar i följd om än utan att imponera fullt ut där man, trots ett vasst spelarmaterial även med skadeproblematik, har svårt att få utdelning för sitt bollinnehav. Trots ett antal kreativa pjäser och potentiella poängspelare så blir anfallsspelet något stereotypt och emellanåt både långsamt och ineffektivt, framförallt mot lågt stående försvarslinjer. Senast i mötet med Southampton fick Alexis Sanchez återigen stå som matchvinnare, den här gången i slutminuterna, där chilenaren är en av väldigt få som stått för jämnhet och produktivitet. Bortalaget har inte vunnit mer än 6 av 14 ligamatcher hittills, ett något svagt facit av ett förväntat topplag.

Bortalaget har även dem ett par frågetecken där Szczesny, Koscielny, Gibbs, Sanogo och Rosicky är tveksamma till spel. Däremot så är Monreal, Debuchy, Walcott, Arteta, Wilshere, Özil, Ospina och Diaby definitivt otillgängliga för match.


Det är ingen större slump att Stoke, speciellt här hemma på The Brit, har haft någorlunda lätt för motståndet. Man kan bemästra det låga försvarsspelet på de trånga ytorna och dra nytta av en mer fysisk spelstil, något Arsenal har haft svårigheter för. Tror att man, likt många av de övriga matcherna under den pågående säsongen, kommer ha mer boll men alltjämt ha svårt för att såga sig genom motståndets centrallinje där man tvingas spela mycket i sidled utan att vinna många meter. Hemmalaget borde nog ha bättre möjligheter till att kunna stå emot. Medelinsatsen spelas på Stoke med ett asian handicap (+0,5), vilket är detsamma som en halvgardering/dubbelchans.

/Puyol