Galorna duggar tätt nu och för första gången i UFC:s historia levererar man nu två galor under samma kväll, inledningsvis i Berlin och avslutningsvis här i Sao Paulo där vi väljer att koncentrera oss på huvudmatchen i Brasilien. En tungsviktsmatch som har drabbats av ett skifte där Stipe Miocic numera ställs mot ett betydligt mer överkomligt motstånd i sluggern Fabio Maldonado.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Stipe Miocic – Fabio Maldonado
  • Spel: Över 2,5 ronder
  • Odds: 1,90 @ Expekt
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 05.00 1/6

Matchkortet på den brasilianska östkusten har drabbats något av ett par avbräck, om man kan se det på det sättet, där ett antal tilltänkta matcher har fallit av sedan bataljerna snickrades ihop. Däribland power punchern Junior Dos Santos, fd tungviktsmästare, var tänkt att gå upp mot Stipe Miocic (11 segrar på 12 professionella MMA-matcher) i något som fick ses som en toppmatch i divisionen. ”Cigano” tvingades dock tidigare under månaden tacka nej pga en handskada och med kort om tid att gå på i jakten på en ersättare fick Fabio Maldonado (21 vinster och 6 förluster) ta steget upp en viktklass. Ett intressant drag för brassen som får slåss inför sin hemstad och som har blivit ett uppskattat namn för sin stil, samtidigt bör den här uppgiften bli något för svår.

3 segrar i följd, motståndet har dock varit mer än beskedligt. Fabio Maldonado, en boxare i grunden, där det som saknas i ren power täcks upp med teknik och volym. Allra mest imponerande har dock kanske varit tuffheten, en detalj som har visat sig vara väldokumenterad vid det här skedet och som måste vara på sin plats även inatt då detta rimligtvis borde ses över om han lyckas stå emot över 5 ronder (25 minuter i sådana fall), något jag ställer mig något frågande till. Tror dock inte att det här nödvändigtvis behöver utveckla sig till en grappling- eller brottningsmatch, och där borde brassen ha rimliga möjligheter till att klara sig en bit på vägen.

Stipe Miocic, med bakgrund som brottare, rör sig fruktansvärt bra för den här viktklassen och är väldigt smidig trots sin storlek, något han har till sin fördel och ett övertag till detta motstånd. Även han får dock ses som en ”volume puncher” där han inte har visat upp några vinnande slag sedan en tid (sommaren 2012) tillbaka. Även om han har draget att eventuellt ta matchen till mattan, med de senaste insatserna i åtanke, tror jag nog att han bör känna sig minst lika bekväm på fötterna.


En strid Miocic bör gå segrande ur, tror dock att han kommer få se sina svårigheter med att hitta ett kvickt avslut, till att börja med de inledande 10 minuterna. Maldonado viker inte ner sig i första taget och har visat sig vara väldigt svår att bryta ner. Expekt sticker ut något att jämföra med ett par andra bolag som placerar sig runt 1,7 ggr. En insats under medel på att vi får se minst 3 ronder av det här mötet.

/Puyol