Ny NHL-natt där det är två lag som har en något darrig defensiv för stunden. Hemmalaget St.Louis Blues gjorde sex mål i lagets förra match borta mot New York Islanders men släppte in hela fyra mål. Medan motståndarna Florida Panthers hittade nätet tre gånger i sin förra match och har gjort sex mål på lagets två senaste. Kan bägge lagen bygga vidare på målgörandet?

  • Match: St. Louis Blues – Florida Panthers 
  • Serie: NHL
  • Speltips: Över 5,0 mål
  • Odds: 1,95 @ Nordicbet
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 9/12, 02:00

Startande målvakter:
Blues: M. Brodeur Matcher: 2 Impm: 3,03 Räddningsprocent: 87,2% 
Panthers:  Matcher: Impm: Räddningsprocent:

Blues vann lagets sista match på sin fyra långa roadtrip. Då borta mot New York Islanders. Däremot såg det tidigt ut som att det skulle bli förlust för Blues då laget redan efter den första perioden låg under med 3-0. Men Blues skärpte sig och körde över Islanders i den andra perioden. Trots att Blues hämtade ikapp till 3-3 och vinna skotten i den andra perioden med 16-8 fick laget gå i pausvila med underläge 3-4. Men Blues hängde inte med huvudena utan kom ut starkt i den tredje perioden och kvitterade först till 4-4 för att sedan vända och vinna med 6-4 innan matchen var slut. Imponerande!

Segern var Blues första efter två raka förluster och lagets femte på sina tio senaste matcher. 5-3-2. Via segern senast klättrade Blues upp på en femte plats i Western Conference med trettiosex inspelade poäng efter tjugosju spelade matcher. Laget har samma poängantal som fyran och sexan i tabellen.
Blues har under säsongen haft en stark offensiv och med hittills sjuttiosex gjorda mål är det sjätte flest i Western Conference. Det ger Blues ett snitt på 2,81 gjorda mål per match.

Hemma i Scottrade Center ångar Blues på. Med nitton poäng efter tretton spelade hemmamatcher är Blues Western Conference femte bästa hemmalag. Med en statistik på nio segrar, varav två efter övertid/straffar, fyra förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 40-28. Det ger ett snitt på 5,23 mål per match.
Blues har på lagets fem senaste hemmamatcher tagit poäng i samtliga och gått segrande ur fyra av dessa fem. Lagets senaste hemmamatch var mot Edmonton Oilers och där vann Blues med 4-3 efter förlängning. Noterbart är att samtliga fem matcher har innehållit minst fem mål.

Blues kommer till spel utan:
C. Gunnarsson (spelar troligen inatt)
A. Steen (spelar ev inatt)
J. Bouwmeester (spelar ev inatt)
B. Elliott

st_louis_200x161 V.S florida_200x200

Panthers vann lagets senaste match och studsade tillbaka på segerspåret igen. Laget besegrade NHL svagaste lag på ”pappret” Buffalo Sabres med 3-2 på hemmaplan. En match där Panthers ständigt tog en ett måls ledningen och när 3-2 målet kom med endast sjutton sekunder från slutet i den andra perioden lyckades inte Sabres kvittera en tredje gång och segern var ett faktum.

Segern innebar Panthers femte på lagets tio senaste matcher och laget har på dessa tio matcher en statistik på fem segrar och fem förluster, 5-3-2.
Med Panthers bättrande form närmar sig laget slutspel. Med tjugonio inspelade poäng efter tjugofem spelade omgångar ligger Panthers på en nionde plats i Eastern Conference.
Panthers är inte direkt Eastern Conference mest målfarliga lag och med endast femtiosex gjorda mål på dessa matcher och sextiofyra insläppta snittar Panthers lagets matcher med 4,8 mål.

På bortaplan har Panthers varit starka. Med poäng i tio av tretton bortamatcher har laget spelat ihop femton poäng på dessa matcher och är Eastern Conference sjunde bästa bortalag. Med en statistik på fem segrar, varav två efter övertid/straffar, åtta förluster, varav fem efter övertid/straffar och en målskillnad på 29-33. Det ger ett snitt på 4,76 mål per match.
Panthers vann lagets senaste bortamatch, då mot Detroit Red Wings med 4-3. Panthers har på sina fem senaste bortamatcher två segrar och tre förluster, Noterbart är att fyra av fem matcher har innehållit minst fem mål.

Panthers kommer till spel utan:
A. Barkov
S. Upshall
D. Bolland (spelar ev inatt)

Lagen har bara nitton möten mellan varandra sen säsongen 1998-1999.
Det har resulterat i tolv segrar för Blues, fem för Panthers och två matcher har slutat med ett kryss. Av dessa nitton möten har bara fyra matcher slutat över 5,5 mål.
Förra säsongen möttes lagen två gånger. Det slutade med två segrar för Blues som vann sin hemmamatch med hela 7-0 och bortamötet med 4-0. Panthers blev alltså nollade i båda mötena.

Kan Panthers orka stå emot tunga Blues.
Det är tveksamt och statistiken på det talar emot. Men spelbolagen har dödat oddset på Blues ML och jag ser inget värde i att spela en rak Blues seger till blyga 1,83 då det trots allt är NHL och det är en såpass jämn liga så att röra såna odds gynnar oftare spelbolagen än spelaren.
Därför tror jag på ett överspel, på grund av:
1: Blues är otroligt starka hemma i Scottrade Center och laget öser in mål där. På sina fem senaste hemmamatcher har det slutat med trettioen mål. Av dessa mål har Blues stått för tjugo mål! Imponerande. Blues har även åtta segrar på sina tio senaste hemmamatcher och har gjort minst tre mål i sju av dessa matcher.
2: Panthers har imponerat på bortais och tagit poäng i tio av tretton bortamatcher. Men ska laget få överhuvudtaget få med sig poäng i nattens match kommer laget att behöva göra minst två mål. Det bör inte vara omöjligt då laget löste fyra mål på lagets senaste bortamatch mot Red Wings och vann. Samtidigt som det även här har blivit en hel del mål på bortamatcherna, totalt tjugosju mål på dom fem senaste bortamatcherna.
3: Blues försvarsspel imponerar inte speciellt och fyra mål i lagets förra match var ingen rolig start och Blues har släppt in tolv mål på sina tre senaste matcher. Frånvaron av målvakten B. Elliot är kännbar och laget väljer att ställa legenden men en något matchotränad M. Brodeur i hemmakassen som gör hemmadebut. Men han har en hel del kvar till sin form och han har tappat en hel del av sin kapacitet dom senaste åren. Det bör Panthers absolut utnyttja.
Därav har jag svårt att se Panthers göra färre än två mål i nattens match medan Blues med största sannolikhet kommer göra minst två. Vid 2-2 fulltid kommer spelet att bli void då spelet gäller inklusive övertid och straffar.
Med två lag som är i god målform och Blues lite halvskakiga målvakter och defensiv bör ge Panthers en chans att kunna sno med sig en poäng.
Men mitt spel blir över 5,0 mål inklusive övertid och straffar till 1,95 hos Nordicbet.