Nykomlingsmöte med ett formstarkt Southampton som återvänder till St. Marys för att ta emot West Ham där båda lagen är ute efter att spika Premier League-kontraktet till nästa säsong, vilket båda är på god väg till att lyckas med. Båda lagen kommer från mer än godkända resultat, men i synnerhet så är det ett lag som imponerar och trenden talar för dem. ???

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – West Ham
  • Spel: Southampton över 1,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Expekt
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 16.00

Southampton fortsätter att fiska resultat och supportrarna har nog börjat glömma det något märkliga skiftet på managerposten för drygt 2,5 månader sedan. Mauricio Pochettino har sett sitt lag rada upp 3 raka segrar där även högst kvalitativt motstånd har slagits. Senast städades Reading, om än inte alltför kvalitativt där, av på ett relativt bekvämt sätt. West Ham har väl gjort ungefär vad man kunde förvänta sig av dem och om man ser till ett par hyfsade värvningar inför säsongen. Resultatmässigt har man blandat en hel del även om man ser ut att ha lämnat sin svåraste period. Man lyckades kriga till sig en inte särskilt vacker poäng mot Liverpool borta på Anfield senast. En ny tuff uppgift väntar även här.

Southampton kommer till spel utan varken skador eller avstängningar, man har dock frågetecken på Jason Puncheon och Luke Shaw pga sjukdomar. West Ham däremot saknar Mark Noble, Winston Reid och Joe Cole.

Båda lagen står på 37 poäng där West Ham vann höstmötet med 4-1. Mycket har hänt sedan dess, och ur vissa aspekter så skulle jag nästan vilja lyfta fram Southampton som säsongens lag efter nyårsskiftet. Det här är ett lag som de flesta hade räknat ut ganska tidigt efter de inledande omgångar, men med ett relativt mediokert lag på pappret har man genomgått en vägvinnande förvandling. Fortsätter man på den inslagna vägen så skulle jag inte bli förvånad om man parkerade precis på den övre halvan när vi väl har sammanfattat 38 serieomgångar.

West Ham plockade bl.a. in Andy Carroll, Mohamed Diame och Matt Jarvis i sitt återtåg till Premier League och inledningen var väldigt stabil. Även om man har fått med sig ett fåtal starka resultat på slutet, så imponerar man inte i överlag. Senast (Liverpool borta) gick man in för att grisa till sig en poäng, en mental inställning jag misstänker att man inte kommer ha med sig här, vilket kan straffa sig. I sin helhet är man även riktigt svaga utanför Upton Park där man har förlorat 10 av 16 matcher, där man inte alls känns bekvämt och man spelar utan någon tydlig linje. Avbräck på Mark Noble på det centrala mittfältet som är lagets främsta passningsspelare, en spelare som hade varit någorlunda nyttig mot motståndarnas framgångsrika presspel.

Southampton har i sina 4 senaste hemmamatcher har man gjort 2, 3, 1 och 3 mål, där bl.a. Chelsea, Liverpool och Manchester City har stått för motståndet, där det mest noterbara bortsett från målen är att man stundtals har spelat ut dessa lag. Potentialen till att rulla upp även dagens motstånd finns där och jag vill nog tro att man kommer få ännu större tid på motståndarnas planhalva att jämföra med föregående matcher.


Tycker nog att det känns vettigt att ge Southampton ännu en chans. Överspelet på hemmalaget spelas.

Sidospel: Southampton över 55,49% bollinnehav 1,60 (Expekt) 2,5/10 units
Hade troligtvis lagt in en större insats om mitt primära fokus inte låg på målspelet. Ett spelförande Southampton hade ett bollinnehav på 60 procent senast mot ett spelande lag, och möter nu ett West Ham som spelar ganska rakt och långt, och det utan sin bästa passningsspelare till dagens match. Saints har vunnit bollinnehavet på St. Marys mot lag som bl.a. Chelsea, Liverpool och Manchester City sedan nyårsskiftet med liknande siffror. Låg på 53 procent i höstmötet, en bortamatch som man alltså förlorade stort.

/Puyol