Fortsätter med Premier League-fotbollen som nu går in till söndagens två matcher, här med ett intressant möte där båda lagen söker ett trendbrott i sydkusten. St. Mary’s står som spelplats när Southampton tar emot Tottenham. Båda har sin position i den övre halvan av tabellen, och även om resultaten inte går något av lagens väg så visar det ena gänget ändå upp en större jämnhet i sitt grundspel. Något som eventuellt kan leda vägen här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – Tottenham
  • Spel: Southampton över 1,5 mål
  • Odds: 2,50 @ Ladbrokes
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 14.30 22/12

Southampton hade, för nästan exakt en månad sedan, en teoretisk möjlighet att gå upp i serieledning inför den 12:e spelomgången, vilket än mer hade bekräftat vilken fantastisk säsong det hade varit lite drygt en tredjedel in. I takt med att spelschemat har blivit något svårare samtidigt som skadorna har börjat dyka upp så har ”The Saints” börjat tappa mark, där de 5 senaste matcherna inte har gett mer än två inspelade poäng. Prestationerna har dock i överlag varit fullt godkända på slutet, trots en skral poängproduktion, där man likväl kunde ha fått med sig bättre resultat mot Newcastle (1-1), Manchester City (1-1) och även Aston Villa (2-3) innan dess.

Saints skadelista har lättat något på slutet där nu endast Victor Wanyama saknas bland de ordinarie startspelarna. Målvaktsduon med förstavalet Artur Boruc och reserven Kelvin Davis är alltjämt inte klara för spel, så även Danny Fox och Guly do Prado.

osvaldo-saints

Tottenham, som befinner sig 3 poäng före dagens motstånd, har inte heller någon lysande period bakom sig, trots att man har lyckats ta poäng i 3 av sina 5 senaste ligamatcher. Styrelsen reagerade däremot på ett än mer bekymrat över förlusterna under samma tidsram med 0-6 mot Manchester City, vilket följdes upp med 0-5 hemma på White Hart Lane mot Liverpool i den senaste omgången. Det blev André Villas-Boas sista match vid ansvaret innan han skeppades iväg, där den temporära lösningen med Tim Sherwood som chef inte fick någon lyckad effekt där han fick inleda med ett uttåg ur ligacupen i hemmaderbyt mot West Ham så sent som i onsdags.

Spurs kommer till spel utan Paulinho som är avstängd efter sin utvisning förra helgen. Jan Vertonghen, Andros Townsend, Younes Kaboul och Harry Kane är inte heller tillgängliga för spel. Frågetecken på Sandro som eventuellt kan missa matchen.


Inför det där mötet med Manchester City så satt Tottenham inne på ligans mest effektiva försvarsspel, något som har kollapsat sedan dess och bristerna har blivit än mer tydliga. Om man ser till lagets 10 senaste matcher, samtliga tävlingar medräknade, så har man endast lyckats hålla nollan intakt i en match och det var mot norska Tromsö. Hugo Lloris har varit något osäker i målet där Jan Vertonghen, lagets viktigaste pjäs i backlinjen, och hans frånvaro får ses som ett avbräck. Michael Dawson och Kyle Naughton kan, i brist på annat, få förtroendet på nytt i backlinjen där båda var riktigt svaga senast i en-mot-en situationer där man riskerar att bli bortsnurrade på nytt. Misstänker att bortalagets försvarsspel kan testas på nytt mot ett lag som är väldigt vasst på att vårda bollen och behålla den på offensiv planhalva. Southamptons höga press kan ställa till det för ett redan osäkert Spurs och man har spelartyperna för att göra sin gubbe (Lallana/Rodriguez) men även avsluta anfallen (Osvaldo/Lambert), där jag framförallt gillar samspelet mellan dessa.

Vågar inte ge hemmalaget förtroendet i form av en rak hemmaseger, med det tredje alternativet mellan stolparna, men värderar lagets möjligheter till att göra mer än ett mål framåt mot det här motståndet som något bättre än det oddsfördelningen tyder på. Ifjol gjorde Saints, hemma på St. Mary’s, två mål eller fler mot båda Manchester-lagen (City och United), Chelsea och Liverpool. I år är man ett ännu bättre lag och känns än mer slagkraftigt framåt. Inför den senaste hemmamatchen (Man City 1-1) hade man fixat antalet i 5 hemmamatcher i följd, där det likväl kunde ha gått vägen på nytt om man hade haft marginalerna på sin sida.

En insats över medel på Southampton att stå för minst två mål framåt.

/Puyol