Väljer att även hoppa på söndagens andra match. Med Arsenal-Aston Villa avklarad så beger vi oss nu till sydkusten och St. Mary’s Stadium där Southampton ska ta sig an Swansea. Två lag som har charmat något oerhört sedan de tog steget upp i Premier League där det ena laget nu har chansen att gå för en plats bland topp-4. Motståndet har inte sett fullt så lika inspirerat ut och därmed vill jag göra ett lättare försök på det hemmalaget kan prestera framåt.

  • Match: Southampton – Swansea
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Expekt
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 17.00 1/2

Southampton slogs visserligen ut ur FA-cupen förra helgen, men man fortsätter att gå väldigt starkt i ligaspelet där man som bekant kan gå för en sensationell Champions League-plats – något man inte kunde drömma om inför säsongen sett till vilka spelare som försvann. En poäng skulle vara tillräckligt för att ”Saints” återtar sin tredje plats i tabellen, men om man ser till att lagen på plats 5, 6 och 7 visar gryende form så hade nog en fullpoängare varit att föredra – positivt nog så är just formen god även för dagens hemmalag. Southampton har nu vunnit 5 av sina 6 senaste ligamatcher där det enda poängtappet har kommit till i ett 1-1 möte hemma mot Chelsea där managern Ronald Koeman, ny för säsongen, har all anledning att gilla det han ser i nuläget. I den senaste ligamatchen (Newcastle borta) kunde man även kosta på sig att stå för en någorlunda blek prestation, men likväl lyckades man vinna efter två mål av nyförvärvet Eljero Elia. En styrka i sig att man kan stå som segrare även när man inte får ut maximalt, bidragande till detta är att man alltjämt är väldigt tryggt i sitt grundspel. Något som har varit viktigt nu på slutet där man har varit mer skadedrabbat att jämföra med inledningen, positivt dock att truppen breddas lite nu när man återfår både Sadio Mane samt Maya Yoshida som har varit iväg på landslagsuppdrag.

Hemmalaget saknar alltjämt stora delar av centrallinjen där Morgan Schneiderlin, Toby Alderweireld och Victor Wanyama saknas. Samtliga förväntas vara redo för spel till nästa helg. Även Emmanuel Mayuka är otillgänglig för spel medan Jay Rodriguez och Sam Gallagher är långtidsskadade sedan tidigare. Jack Cork förväntas göra klart med just motståndet under dagen och kommer inte finnas med i truppen.

southampton_200x200swansea_200x200

Swansea hade en väldigt fin säsongsinledning där man var med och skuggade toppskiktet, man har dock fallit tillbaka på slutet och nu är det endast målskillnad som ser till att man har en position i den övre halvan av tabellen. Uttåg ur FA-cupen mot Championship-laget Blackburn under föregående helg, något som toppade den svaga trenden i ligaspelet. Man var sensationellt uselt i hemmamötet med serieledande Chelsea som faktiskt kunde ha vunnit med större siffror än 5-0 och man har nu inte fått med sig mer än två poäng från sina 4 senaste matcher. En av dessa poäng räddade toppstrikern Wilfried Bony i bortamötet med QPR och han har som bekant sålts till Manchester City, ett väldigt tråkigt tapp för ligans walesiska bidrag. Precis som motståndet gillar man att förflytta bollen längs backen med mycket rörelse, man har dock sett väldigt oinspirerat ut på slutet och försvarsspelet har inte fungerat. Sedan årsskiftet har man släppt in 12 mål på 5 tävlingsmatcher och strax innan det ytterligare 4 st i ett bortamöte med Liverpool. Likt motståndet har även managern Garry Monk lite att fundera på där man eventuellt kan vara lite tunt i centrallinjen beroende på vilka som kommer till spel.

Bortalaget har ett trist avbräck framåt där spelregissören Gylfi Sigurdsson är avstängd medan Ki Sung-Yueng inte har hunnit resa hem från de asiatiska mästerskapen. Wayne Routledge är inte heller med pga skada. Även ett par frågetecken i mittlåset där Ashley Williams kan vara tveksam till spel där ersättaren Kyle Bartley också är avstängd.


Endast 3 lag i bottenskiktet har plockat mindre poäng på bortaplan än ”Swans”, ett Swansea som har sett väldigt oinspirerat på slutet och som har släppt till strax över 20 avslut i 3 av sina 4 senaste ligamatcher – det håller inte om man kommer upp i något liknande idag också. Southampton har gjort ca 65 procent av sina mål i ligaspelet här hemma på St. Mary’s, man har poängspelare i gott slag som borde ha väldigt goda möjligheter till att trä in bollen bakom motståndets backlinje – i alla fall om man ser till hur man har uppträtt på slutet. Gillar hoppet från den raka hemmasegern till överspelet där jag väljer den här spelformen istället då jag mycket väl tror att man kan behöva det här antalet för att kunna vinna matchen. Southampton att göra minst två mål i matchen testas strax under medel.

/Puyol