Lördag igen och Premier League-fotbollen är tillbaka på nytt, om än med inte alltför många toppmöten ett antal riktigt intressanta spelobjekt på menyn – tror eventuellt att vi kan ha ett av dessa här i sydkusten på St. Mary’s. Ett formstarkt Southampton, den mest lysande och positiva överraskningen hittills, gästas av Stoke som ännu inte har hittat rytmen trots en respektabel poängskörd. Det ska nog vansinnigt mycket till för att man ska kunna upprepa de 8 målen som man slog in senast mot ett mer slipat motstånd, men även om det antalet inte behövs för en fullpoängare så vill jag nog ge gästernas försvars- och omställningsspel chansen här.

  • Match: Southampton – Stoke
  • Spel: Stoke +1 (asian handicap)
  • Odds: 1,875 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 25/10

Southampton förlorade sin manager samt 5 givna startspelare, några av dem direkta nyckelspelare, inför den här säsongen men har som bekant fått en flygande start där man nu befinner sig på en Champions League-plats. Segrar i 5 av de 6 senaste ligamatcherna där man i första hand har gått oerhört starkt här hemma på St. Mary’s och senast slog man tillbaka Sunderland med förkrossande 8-0. Nyförvärven ser ut att ha hittat tidigt och övriga lirare från fjolåret, som inte var fullt så lika tongivande, har tagit klivet. Man är inte lika fyndigt med sitt ”possession”-spel som under fjolåret med Mauricio Pochettinos (numera i Tottenham) vid rodret men man är desto mer effektivt i sitt anfallsspel där det återstår att se hur pass länge ”Saints” kan hålla den här nivån uppe.

Hemmalaget har ett par långtidsskador sedan tidigare där Jay Rodriguez, James Ward-Prowse samt Sam Gallagher saknas. Även Maya Yoshida stryks.

southampton_200x200stoke_200x200

Stoke, som lyckades pricka sin främsta tabellplacering i fjol, har varit något av en besvikelse så här långt trots att man inte är mer än 5 poäng efter dagens motstånd. Managern Mark Hughes har byggt vidare på ett ”Potters” som har blivit mer av ett spelande lag med tiden, även om man ännu inte har fått någon vidare utdelning där man anmärkningsvärt nog har varit aningen uddlöst hemma på The Brit där man av tradition brukar vara väldigt svårslaget. Det till trots, seger senast mot ett hyfsat Swansea vilket kan ha varit ett viktigt lyft och en vändpunkt för ett Stoke som kan bättre än det man har visat upp hittills.

Även bortalaget kommer till spel utan ett par långtidsskador där Glenn Whelan och Peter Odemwingie inte kommer kunna räkna med spel under ett bra tag framöver. Phil Bardsley står som ett frågetecken i backlinjen.


Kommer man in i den här matchen på rätt sätt så kan det här bli en passande uppgift för Stokes del, som kan leverera starka försvarsinsatser, där jag är skeptisk till storleken på Southamptons favoritskap. Sunderland kan nog ha varit den största katastrofen att lämna Southampton sedan Titanic för 102 år sedan. Svårt att värdera den insatsen mer än så, även om det står klart att ett Saints på topp kan vara fruktansvärt bra. Samtidigt, det är även på hemmabanan man har haft svårigheter med bottenlagen QPR (seger med uddamålet) och Burnley (nollat utöver två tappade poäng). Sedan man tog klivet upp till Premier League har samtliga av lagens 4 möten slutat oavgjort och jag vill nog hävda att Stoke, som rimligtvis reser söderut med en hel del respekt och noggrant studerande, har kapacitet till att få med sig något härifrån även den här gången. Bortser man från topp-3 sitter bortalaget inne på seriens främsta försvarsspel, sett till antalet insläppta mål, där man har kunnandet att falla tillbaka på det mer cyniska spelsättet och sikta in sig på att i första hand stänga ner motståndet.

Testar en mindre gardering på bortapoängen med ett asian handicap (+1) vilket innebär att man får hela insatsen åter ifall Stoke skulle förlora med uddamålet. Medelinsats.

/Puyol