Vi är inte riktigt klara än med Premier League-omgången där den 15:e omgången ska avrundas denna måndagkväll med ett toppmöte i sydkusten. Southampton tar emot Manchester UnitedSt. Mary’s där segraren antingen stannar kvar eller tar över den sista Champions League-platsen inför den kommande helgen. Väljer att låta bli vad gäller den utgången där jag istället går för målen med en mer försiktig insats.

  • Match: Southampton – Manchester United
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 21.00 8/12

Southampton har börjat stanna av något efter den fantastiska inledningen. Ett svårare spelschema på slutet har nu bidragit till att det inte har blivit mer än en poäng från de 3 senaste matcherna där man nu har halkat ner på den sista Champions League-platsen. 0-3 förlusten hemma mot Manchester City följdes upp med ett sent förlustmål (1-0) borta mot Arsenal, mer tydligt från dessa tillställningar är att hemmalaget, och framförallt dess anfallsspel, inte har varit lika vägvinnande på slutet att jämföra med inledningen. Även om det borde ha varit någorlunda väntat att det skulle ta stopp förr eller senare, så har detta ”Saints” visat att man alltjämt håller en hög nivå när det mesta klaffar. Man har ett grundspel att förlita sig på över hela banan och poängspelare som kan vinna matcher även när man har en sämre dag, även om det är just dessa komplement som åter måste komma igång efter att ha varit mer anonyma i tillställningar mot lagen i toppskiktet. Samtidigt så är det kanske nu Ronald Koemans manskap får bekänna färg efter att ha varit förskonat från problematik kring skador under inledningen där man nu, eventuellt, kan komma till spel utan två nyckelfigurer i försvarsspelet.

Hemmalaget saknar bollvinnaren Morgan Schneiderlin på det centrala mittfältet, likaså den mest rimlige ersättaren Jack Cork. Toby Alderweireld står som ett frågetecken på mittbacken. Jay Rodriguez, James Ward-Prowse och Sam Gallagher är långtidsskadade och strukna sedan tidigare.

southampton_200x200manu_200x200

Manchester United har, till skillnad från motståndet, börjat hitta rätt först nu på slutet efter en trög inledning. Man står nu på 4 fullpoängare i följd, senast mot ett Stoke som kan vara svårspelat, vilket har fört upp laget till topp-5 med endast en poäng bakom kvällens motstånd. Någorlunda imponerande att man får med sig dessa vinster utan att övertyga fullt ut alla gånger trots att man har varit aningen skadeskjutet. Louis van Gaal har börjat sätta det där försvarsspelet som var aningen osynkat inledningsvis och man har inte släppt in mer än ett mål över de 6 senaste ligamatcherna. Här har man även ett redigt sparkapital inför fortsättningen, om man ser till att anfallsspelet kunde ha varit ännu bättre, att man har ett flertal alternativ framåt. Det kryllar av potentiella poängspelare i årets upplaga av United och där man inte har kunnat ha samtliga komponenter tillgängliga för spel samtidigt, däribland en skadedrabbad Falcao som ännu inte har fått särskilt många matcher. Till den här kvällsmatchen återfår man dock Wayne Rooney efter skada och han förväntas finnas med i startelvan.

Bortalaget kommer däremot till spel utan Angel di Maria, Daley Blind, Phil Jones, Luke Shaw samt Rafael. De flesta är strukna sedan tidigare där skadelistan börjar lätta något, även om den förstnämnde argentinaren får ses som ett avbräck i anfallsspelet. Han förväntas dock vara tillbaka till helgen.


Jag vill nog ge båda lagen någorlunda goda möjligheter till att komma med i målprotokollet. Saints hemmamatcher har ett snitt på exakt 3 gjorda (även om det blev totalt 8 st i en av dessa) mål medan Uniteds bortamatcher ligger på exakt samma antal. På slutet har vi sett ett mer återhållsamt Southampton, vilket inte har fungerat, där man eventuellt kan släppa något på tyglarna ikväll. Man är beroende av att det kollektiva ska fungera i och med att man, rent individuellt, inte har en alltför märkvärdig centrallinje där avsaknaden av Schneiderlin/Alderweireld kan bli kännbara. Jag hävdar även, alltjämt, att Man Utd har sina starkaste ess framåt. Man har inte testats nämnvärt under sin fina segersvit (undantaget Arsenal borta) där 3 av de 4 matcherna har spelats hemma mot lag på plats 13, 15 och 18 i tabellen. Med ett par skarpa avslutare att tillgå, där man inte behöver skapa våldsamt mycket för att kunna producera, så har säsongens enda nolla utanför Old Trafford (7 tävlingsmatcher) kommit till mot Burnley under strecket. Testar en insats under medel på att det blir minst 3 mål i matchen.

/Puyol