Lördagens Premier League-omgång avslutas i syd och på St. Mary’s Stadium när Southampton och Manchester City ska göra upp om värdefulla poäng på varsin ände av tabellen. Tar hjälp av favoriten och hoppas på att de ska leverera i anfallsväg.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – Manchester City
  • Spel: Manchester City över 1,5 mål
  • Odds: 1,66 @ Bet365
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 18.30

Mauricio Pochettino har haft en relativt bra inledning sedan han tillträdde som huvudansvarig för detta Southampton, iallafall om man ser till prestationerna. Segrarna har dock uteblivit, där godkänt spel inte har gett mer än 2 poäng under de 3 ligamatcherna där han har stått som chef. Man är 3 poäng före de närmsta lagen under nedflyttningsstrecket med något vassare målskillnad, så man lär nog stanna ovanför de mindre önskvärda positionerna även till nästa omgång. Manchester City får gälla som det enda hotet till grannen United i topp, men med 9 poäng upp så kommer det bli en tuff uppgift att försvara fjolårets ligatitel. Man ska nog ändå inte ge upp riktigt än då man var ett antal poäng efter även då för att sedan avgöra med säsongens sista spark.

Southampton har eventuella skadebekymmer till kvällens match. José Fonte saknas i mittlåset samtidigt som det är högst osäkert om de annars givna ytterbackarna Luke Shaw och Nathaniel Clyne samt rekordvärvningen Gaston Ramirez kommer till start. Kaptenen Adam Lallana är ett frågetecken sedan tidigare, trots inhopp senast. Väldigt positivt dock för Man Citys del då endast Micah Richards är frånvarande. Kaptenen Vincent Kompany är tillbaka i truppen efter skada medan lagets kanske viktigaste spelare, Yaya Touré, är tillgänglig på nytt efter spel i de afrikanska mästerskapen.

Positivt för bortalagets del är att man i princip endast har ligan att koncentrera sig på samtidigt som man var i en liknande situation förra säsongen. På så sätt tror jag att det kan tala för att prestationerna kommer växlas upp under den avslutande tredjedelen av ligaspelet, och det skulle inte förvåna mig om det skulle vara med start här på St. Mary’s.

Den ljusblåa delen av Manchester ser inte ut att vara fullt så kompakt i de bakre leden den här säsongen att jämföra med fjolåret, trots att man har sett betydligt stabilare ut sedan nyårsskiftet, samtidigt som man har varit mänskligt hemma på Etihad. Och trots att jag inte tycker att man har kommit upp i nivå alla gånger på slutet så kan man fortfarande se att det finns en hel del kvalitet framåt. Yaya Tourés närvaro kommer till och med bättra laget på den fronten då han är den spelaren i ligan som sätter flest passningar på offensiv planhalva.

Southampton har alltså, även utan helgonförklarade (iallafall i den här stan) Nigel Adkins vid rodret, stått för några fullt godkända insatser i båda änderna av banan utan att gå segrande ur striderna. Om man ser till de två senaste matcherna, där man har släppt in minst det som krävs för linan vad gäller antalet mål, så noterar jag främst att man faktiskt inte har släppt till särskilt många avslut. Det kan alltså innebära att det kanske inte kommer krävas överdrivet mycket i anfallsväg för bortalagets del för att det här ska gå igenom, och nu med en något försvagad backlinje så kan man nog vara illa ute på nytt.

Southampton har fortfarande inte besegrat något av lagen på den övre halvan och trots framsteg med försvarsspelet i överlag så släpper man allt som oftast in, sett över hela säsongen, minst 2 mål mot dessa lag. Manchester City har gjort minst 2 mål i 5 av deras 6 senaste ligamatcher.


Efter att ha haft stort flyt med överspelen/lag från Premier League så har det stannat av något på slutet. Hoppas dock på att kunna hitta tillbaka till vinnarspåret igen och känslan är att Manchester City har en lämplig uppgift framför sig. Spelar på att bortalaget kommer stå för minst två mål i kvällens match.

Sidospelet blir, likt lagets match mot Manchester United, ett kortspel på Morgan Schneiderlin i hemmalaget. En av de spelarna i ligan som delar ut flest tacklingar i ligan och Martin Atkinson, som dömer kvällens match, är en av dem som skickar upp flest kort. Mot ett starkt motstånd lär han nog tvingas ge bort några frisparkar. 2,85 (Expekt) 1,5/10 units.

/Puyol