Fortsätter på den inslagna vägen med Premier League-fotboll som avslutas med två intressanta matcher denna söndag. Inte nog med att det något överraskande är ett toppmöte, men än mer noterbart att hemmalaget placerar sig två poäng före de regerande mästarna. Southampton tar emot Manchester CitySt. Mary’s där jag mycket väl kan se detta ”Saints” vara obesegrat här i sydkusten även efter den här matchen.

  • Match: Southampton – Manchester City
  • Spel: Southampton dubbelchans
  • Odds: 1,64 @ Unibet
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 14.30 30/11

Southampton blev som bekant av med en drös nyckelspelare där närmare bestämt halva startelvan har utgått samt en framgångsrik manager inför den här säsongen. Det har inte direkt påverkat nämnvärt där Saints är det laget som placerar sig närmast ett alldeles för suveränt Chelsea i toppen av tabellen. Spelfilosofin är någorlunda intakt, om än med vissa justeringar, där hemmalaget har visat upp en bra dos av trygghet i sitt grundspel som man ser ut att vara väldigt bekvämt i. Efter 4 raka segrar med nollan intakt tog det slut senast när man inte fick med sig mer än en poäng (1-1) från bortamötet med Aston Villa, det var dock en match där man mycket väl kunde ha prickat in ytterligare en fullpoängare där man egentligen inte släppte till något då motståndets enda avslut på även gick i mål efter en sällsynt tavla i försvaret.

Hemmalaget saknar alltjämt den långtidsskadade trion med Jay Rodriguez, James Ward-Prowse och Sam Gallagher. Frågetecken på Steven Davis, som uteblev senast, som åter är i träning men som kommer testas under matchdagen.

southampton_200x200mancity_200x200

Manchester City är givetvis inblandat i toppskiktet, men redan hela 8 poäng ifrån serieledningen där de regerande mästarna ännu inte har visat upp fjolårets potential. Man har alltjämt haft svårigheter med att pricka in en fullgod insats över 90 minuter där detaljerna inte har suttit fullt ut över hela banan, detta trots att man nu ändå har lyckats vinna två matcher i följd där drömmen om ett avancemang från gruppspelet i Champions League alltjämt lever. Innan detta hade man endast vunnit en av sina 6 föregående tävlingsmatcher där vissa kritiska röster har höjts mot managern Manuel Pellegrini. Trots att man spelade med en man mer i över 70 minuter mot Bayern Munchen hade man förvånansvärt svårt att skapa något konstruktivt mot tyskarna där Sergio Aguero, i princip på egen hand, vann matchen för Citys del.

Bortalaget kommer till spel utan David Silva, Edin Dzeko och Aleksandar Kolarov.


Southampton har vunnit 5 av 6 hemmamatcher här på St. Mary’s där man, utöver att man är obesegrat, endast har släppt in ett mål. Hade man varit ett utpräglat topplag så hade oddsfördelningen sett annorlunda ut och jag anser nog att det känns vettigt att spela på att man lyckas undvika en förlust på nytt. Saints är trygga i sin spelidé och skickligt på att förflytta bollen, och det är nog mot den typen av motstånd City har haft svårigheter med på slutet när de själva inte är fullt så lika tydliga med det initiativet. Noterbart att Manchester-laget i ljusblått inte har fått med sig någon fullpoängare från sina 3 senaste bortamatcher när QPR, West Ham och CSKA Moskva har stått för motståndet där detta borde bli ett ännu svårare test. I sin helhet, är gästernas anfallsspel inte fullt så lika vägvinnande, att jämföra med motståndet, där det i första hand är Aguero som har levererat medan de övriga inte har varit i fullt så lika gott slag. Dubbelchansen (hemmaseger alternativt oavgjort) spelas på Southampton med en insats strax över medel.

/Puyol