Den 23:e omgången av Premier League fullbordas denna måndagkväll på St. Mary’s när Southampton och Everton ska drabba samman. Det ena laget har blivit alltmer stabilt medan det andra gänget har varit det redan från start, men här menar jag på att en del förutsättningar kan hindra hemmalagets frammarsch.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – Everton
  • Spel: Everton över 1,5 mål
  • Odds: 1,90 @ Expekt
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 21.00

Om Everton kan hålla det här spelet uppe så går man mot en fantastisk säsong. Man är i allra högsta grad inblandat i jakten på en Champions League-plats, och även om jag själv är skeptisk till om man verkligen klarar av att nå dit över 38 matcher, så kan man ändå konstatera att det här är ett slagkraftigt lag i nuläget. Man har endast förlorat en av de 10 senaste i ligaspelet där man är nästintill lika starkt på hemma- såväl som på bortaplan. Även Southampton kliver in med bra resultat bakom sig, vilket man inte trodde var möjligt efter den första fjärdedelen av säsongen då man snittade 2,8 insläppta mål (efter 10 matcher) och med endast 4 poäng i bagaget. Man har steppat upp rejält efter det och har nu endast förlorat 2 av de 12 senaste, där man bl.a. har tagit poäng mot Chelsea och Arsenal.

För Southamptons del är kaptenen Adam Lallana tillbaka i träning, dock tveksamt om han kommer med i truppen. Frågetecken på José Fonte i mittlåset, en spelare ”Saints” skulle må ganska bra av att ha i elvan. Everton kommer eventuellt testa John Heitinga och Kevin Mirallas. Darron Gibson och Tony Hibbert är definitivt borta, inga direkta avbräck.

Det här är en speciell match för Southamptons del, då det blir den första utan managern Nigel Adkins vid rodret i och med att han fick sparken för några dagar sedan. Ett extremt överraskande besked med tanke på de starka resultaten på slutet. Adkins var en populär herre i omklädningsrummet och självklart även bland supportrarna efter att ha fört upp laget i seriesystemet, och det två gånger på lika många säsonger. Det kommer bli intressant att se hur spelarnas moral har påverkats av detta och även intressant att se hur hemmapubliken tar emot sitt lag och sin nye manager, Mauricio Pochettino, när vi närmar oss avspark. Argentinaren stod länge för ett utmärkt jobb med Espanyol i den spanska primeran, men det här blir helt klart en omställning.

Everton, som endast har misslyckats med att göra mål vid ett tillfälle på 11 försök utanför Goodison Park, kliver in inför kvällens uppgift med desto större stabilitet bakom sig. Man har ett väldigt tungt lag med bra balans och just här tror jag att spelare som Jelavic, Fellaini (bilden) och Anichebe kan spela nyckelroller med deras fysiska närvaro. Man kommer få sina perioder i den här matchen där man kommer få tryck i motståndarnas straffområde, som jag tror kommer bli mer än vad hemmalaget kan hantera.


Southampton har stått emot bra på slutet, vilket man får ge dem en eloge för då jag i överlag anser att man har en relativt medioker backlinje samt målvakt. Men framförallt så tror jag ändå att truppen har påverkats av de senaste dagarnas turbulens och att man kan falla lite ur den rytmen som man har skapat. Jag anser att Everton får den här matchen vid rätt skede. Spelar på att bortalaget gör minst två mål.

/Puyol