Premier League har tagit ledigt den här helgen, men den engelska fotbollen sparkas dock alltjämt vidare där vi nu ska koncentrera oss på klassiska FA-cupen istället. 32 lag är kvar och slåss om den ärofyllda titeln där två av lagen drabbar samman här i sydkusten denna lördag. Southampton tar emot Crystal Palace, ett möte hemmalaget lyckades vinna i London med 3-1. Tror inte att det blir en lika behaglig resa den här gången, och även om man ska ses som favoriter till segern så tror jag ändå att gästerna kan hota framåt. Ett mål testas.

  • Match: Southampton – Crystal Palace
  • Spel: Bortalaget över 0,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Expekt
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 16.00 24/1

Southampton styrde upp en riktigt fin placering i fjol och har som bekant stått för en briljant säsong hittills där man med stor sannolikhet kommer toppa fjolåret, en riktigt fin bedrift om man ser till vilka nyckelspelare man tappade inför hösten. Ronald Koeman har varit ytterst framgångsrik så här långt där man i nuläget håller i en av direktplatserna till Champions League, något som får ses som väldigt sensationellt om man lyckas gå hela vägen. ”Saints” har nu gått 8 tävlingsmatcher i följd utan förlust med en bra vecka bakom sig trots att det är först nu som man har samlat på sig något av en mindre problematik med skador. Newcastle bortabesegrades i ligaspelet med 2-1 och innan dess vann man omspelet i cupen mot Championship-laget Ipswich i sin väg till det här mötet.

Hemmalaget har i första hand problem i centrallinjen där 3 av 4 saknas i de positionerna. Morgan Schneiderlin, Toby Alderweireld och Victor Wanyama saknas pga skador. Saido Mané, Maya Yoshida samt Emmanuel Mayuka är inte heller tillgängliga för spel då de är iväg på landslagsuppdrag. Jay Rodriguez och Sam Gallagher är långtidsskadade sedan tidigare.

Crystal Palace har, likt dagens motstånd, en bra period bakom sig där nye Alan Pardew har fått en väldigt fin start på managerposten sedan han hämtades in från Newcastle. Utöver cupsegern mot Dover (4-0) från de lägre divisionerna så har man nu dubbla vinster över Tottenham och nu senast mot Burnley vilket har bidragit till att man har skapat distans ner till nedflyttningsstrecket som nu står på 4 poäng. Den senaste fullpoängaren var av stor betydelse där jag nog tycker att ”Eagles” börjar se bättre ut framåt och man har varit mer effektivt i sitt anfallsspel i de senaste matcherna. Pardew var även i Newcastle någorlunda bra på att kunna etablera ett skapligt anfallsspel med ett material som kanske inte stack ut rent individuellt, något han kan komma att upprepa även hos London-laget.

Bortalaget har numera en trupp som är fullt frisk, däremot saknas kaptenen Mile Jedinak samt Yannick Bolasie sedan tidigare då de deltar i asiatiska- respektive afrikanska mästerskapen.

southampton_200x200crystalpalace_200x200

Saints sitter inne på Premier Leagues mest effektiva försvarsspel om man ser till antalet insläppta mål. Precis som under fjolåret, med det press- och passningsspelet som den dåvarande managern Mauricio Pochettino (som bekant numera i Tottenham) var med om att skapa, agerar man med stor trygghet i sitt grundspel. Det bidrar till att man inte påverkas nämnvärt när ett par nyckelspelare saknas och man kommer äga en stor del av bollinnehavet i den här matchen – något jag inte tror att bortalaget kommer ha någonting emot då man inte är skickligt nog att föra det initiativet på egen hand och man har spelartyper som trivs bättre med ytor att gå på i en-mot-en situationer. Jag tror inte att dessa lägen kommer uppstå alltför ofta men att det kan vara tillräckligt för Palace, med sin främsta målform hittills under den här säsongen, till att åtminstone få med sig ett fåtal farligheter från St. Mary’s.

Southampton släpper alltjämt till väldigt lite mål och i överlag en relativt liten mängd avslut, samtidigt är det ändå noterbart att man endast har lyckats hålla nollan intakt 4 av de 14 (ca 28,5 procent) senaste tävlingsmatcherna man har spelat. Senaste lyckades man besegra Newcastle (2-1) trots att man förlorade avsluten med 16-5 där Saints, utan tvekan, kom undan på ett ganska lindrigt sätt. Främst noterbart att målet som man släppte in kom till via en miss från det nykomponerade mittbacksparet och man agerar nu inte med samma säkerhet i ytan centralt strax utanför det egna straffområdet. Jag hoppas och tror att Palace, med Puncheon och Gayle i gott slag, kan utnyttja det här de kommande veckorna.


Testar en insats under medel på bortalaget att göra mål i den här matchen.

/Puyol