Ännu en match med avsparkstiden 15 i England, den här gången med Southampton och Chelsea som kombattanter. Frågan är om publiken på St. Mary’s kommer få något att hurra över, ännu en gång, när ett storlag står för gästspelet – jag menar på att så kan bli fallet.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – Chelsea
  • Spel: Southampton (dubbelchans)
  • Odds: 1,77 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00

Southampton har väl egentligen inte sett några större förändringar sedan Mauricio Pochettino tillträdde som manager och man är alltjämt ovanför nedflyttningsstrecket, om än med en knapp marginal på 4 poäng. Prestationerna har i överlag varit bra den senaste tiden, även om man har förlorat 3 av de 8 senaste ligamatcherna sedan skiftet i ledarstaben. Chelsea har även dem haft sitt på tränarposten, vilket jag ser som en bidragande orsak till de ojämna resultaten. Rafa Benitez är pressad trots att man parkerar på en Champions League-plats, förståeligt då avståndet till lagen nedanför har krymp avsevärt.

Southampton har frågetecken på Adam Lallana, Luke Shaw och Jos Hooiveld. Chelsea kommer troligtvis till spel utan Ramires och Tim Cahill pga skadekänningar.

Lämpligt nog spelas det på Southamptons totala prestation denna lördag, då jag har gått emot lagets försvarsspel vid något tillfälle. I mitt tycke har man ett material som kanske inte ska tillhöra Premier League över 38 seriematcher, men det här är ett kollektiv som funkar i nuläget och fortsätter man på den inslagna vägen så kommer man hålla sig undan Championship till nästa säsong. Nyckeln i det hela är förvandlingen med försvarsspelet där man har varit riktigt bra på att sätta press på motståndarnas bollhållare, i synnerhet på hemmaplan där man spelar med stort självförtroende i nuläget.

Sedan nyårsskiftet har man endast släppt till 35 avslut på 5 ligamatcher hemma på St. Marys vilket är förhållandevis låga siffror om man ser till några av de lagen man har mött. Håller man det spelet uppe har man skapat goda förutsättningar för poäng. Anfallsspelet har i princip fungerat från start. Om man ser till prestationerna på slutet så kunde och borde poängskörden ha varit något större.

Chelsea har utan tvekan en något högre grundkapacitet och ett antal vassa individualister att jämföra med motståndet, trots det tror jag att det här kan bli en svår uppgift. Man pendlar en del prestationsmässigt där jag fortfarande inte är övertygad om lagets nivå, trots två raka vinster hemma på Stamford Bridge i ligasammanhang. Noterbart är även att man har ett omspel i FA-cupen hemma mot Man Utd redan på måndag, och det med en tidig avsparkstid. Även om det här är en viktig match så är det mer än troligt att minst en nyckelspelare kommer få stå över här.

Southampton är som allra starkast här hemma där man har dominerat både Manchester City och Liverpool efter nyårsskiftet. Chelsea har inte lyckats vinna på 3 raka bortamatcher i ligan där man har släppt in 7 mål i dessa matcher.


I nuläget anser jag att Southampton är kapabla till att fiska upp en ny, stor insats när ett topplag står som besökare. Halvgarderingen på hemmalaget spelas med en medelinsats.

/Puyol