Vi börjar närma oss slutet på en väldigt intressant och spännande Premier League-säsong i båda delarna av tabellen där mycket står på spel på ett flertal arenor runt om i landet, däribland här i sydkusten med det ena laget inblandat i nedflyttningsstriden. St. Mary’s står som spelplats när Southampton ska ta sig an ett Cardiff i en kritisk situation där man på pappret har något mer att spela för. Tror dock inte att man ska räcka till här heller och att hemmalaget, med ett imponerande och fyndigt anfallsspel, kan bidra till att vi får se en ny tillställning med ett antal mål.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Southampton – Cardiff
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,70 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.05 12/4

Southampton klev in till bortamötet med Manchester City med en någorlunda stark rad bakom sig med segrar i 3 av de 4 föregående ligamatcherna där man bland annat körde över Newcastle med 4-0 i en av säsongens skarpaste insatser för att därmed få ett mindre grepp om 8:e platsen, vilket även är lagets främsta placering i den högsta divisionen. I slutändan blev förlustsiffrorna mot City relativt klara (4-1) trots att ”Saints” länge och väl stod upp riktigt bra och även styrde matchen under den inledande halvan. Man åkte dock på två rejäla bakslag där man, utöver att man fick ett helt felaktigt mål emot sig, även drabbades av en allvarlig korsbandsskada på Jay Rodriguez i toppen av den interna skytteligan, med god väg mot en engelsk VM-biljett, vilket bidrog till att man tappade luften. Det till trots har dagens hemmalag verkligen charmat under säsongens gång med ett tryggt grundspel och imponerande passningsspel på motståndarnas planhalva, och även om det har gått ut över defensiven (som annars var briljant inledningsvis) har anfallsspelet lyst.

Utöver Jay Rodriguez är det inga större förändringar i hemmalagets trupp där även Maya Yoshida blir borta säsongen ut. Frågetecken på målvakten Artur Boruc samt Gaston Ramirez som saknades senast.

jay-rodriguez-injury148-1474242_478x359 Southampton-v-Tottenham-Adam-Lallana-celeb_3055987

Cardiff står på 26 inspelade poäng och med det placerar sig fjolårets segrare av Championship, samt den storsatsande nykomlingen som på förhand sågs med bäst förutsättningar till att kunna etablera sig här, under nedflyttningsstrecket med 6 poäng att hämta in med endast 5 omgångar kvar. Skiftet på managerposten där Ole-Gunnar Solskjaer har hämtats in strax efter årsskiftet har inte inneburit något lyft, även om man har fått bättre utdelning framåt, där man i första hand inte har visat upp någon tydlig linje i sitt spel eller någon större balans i defensiven. En svidande förlust senast med hela 3-0 hemma mot ett Crystal Palace som innan det mötet inte hade stått för ett enda spelmål på bortaplan på 6 matcher. ”Bluebirds” och bortaplan har inte heller varit någon magnifik kombination där man nu har förlorat 8 av sina 9 senaste bortamatcher – i 8 av dessa matcher har man släppt in minst 2 mål, trots att målvakten David Marshall länge stoltserade med en av de främsta räddningsprocenten i ligan.

Bortalaget har klarat sig väl utan skador under stora delar av året men ser nu ut att bli av med Craig Noone säsongen ut.


De båda lagen har varit inblandade i ett antal målrika tillställningar på slutet. Southamptons 7 senaste matcher har landat på 5, 4, 5, 6, 1, 3 och 4 gjorda mål medan Cardiffs 7 senaste matcher har levererat 3, 6, 9 (!), 3, 4, 1 och 4 mål. Därmed har 6 av 7 matcher för båda lagens del slutat med minst 3 gjorda mål där möjligheterna till att vi får se en match som lutar mot något liknande känns rimliga. Tanken var att enbart gå på det hemmalaget kan prestera i anfallsväg men med vissa frågetecken på egen planhalva och på målvaktsposten, där man har visat upp en tendens till att i princip skänka bort målfarligheter till motståndet, så vill jag tro att båda lagen kan vara med och bidra – i annat fall, kan Southampton under en bra dag gå för 3 mål på egen hand.

Trots Jay Rodriguez och hans frånvaro där Saints har förlorat en vass avslutare som kan förvalta målchanserna vill jag alltjämt tro att dessa möjligheter kommer att uppstå och att man i slutändan skapar tillräckligt för att kunna producera framåt. Saints är oerhört skickligt på att bibehålla trycket på offensiv planhalva där man sätter en hög procent av passningarna där. Cardiff har i första hand en hel del svårigheter i defensiven med en drös baklängesmål som resultat på slutet. Intressant att se hur man tar sig an den här uppgiften, speciellt om man hamnar i ett underläge, där man måste gå för en fullpoängare där jag misstänker att kan bli något långt mellan lagdelarna när man väl vill pumpa på framåt, och mot ett så pass passningsskickligt, kreativt och rörligt Southampton kan det bli ett väldigt riskabelt spel.

Överspelet testas. Minst 3 gjorda mål i matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol