Full omgång i Hockeyallsvenskan och det är ett möte mellan två lag krigandes i botten. Hemmalaget Södertälje jagar playoff-platserna men har just nu en bit kvar. Medan Timrå som är jumbo måste börja ta poäng för att ha någon som helst chans att slippa kvala. Det är jämn tabell och ett möte mellan två lag som måste börja vinna. Blir det hemmaplansfördelen som blir den avgörande faktorn?

  • Match: Södertälje – Timrå
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Södertälje 
  • Odds: 1,80 @ Expekt 
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 27/12, 16:00 

Södertälje startar om serien med en match på hemmaplan. Men innan uppehållet kom avslutade Södertälje svagt. Laget förlorade den sista matchen mot Oskarshamn med 4-3 på bortais. En tung förlust då Södertälje hade 2-0 och en 3-2 ledning i slutet av den tredje perioden, men tappade och föll tungt.

Förlusten innebar att Södertälje avslutade med två raka nederlag innan julledigheten kom. Förlusterna kan ha blivit kostsamma då laget tappade vitkiga poäng till lagen ovanför playoff-strecket. Just nu står Södertälje på fyrtiofem poäng efter trettiofyra spelade omgångar och ligger på en nionde plats i tabellen. Södertälje är dock bara sex poäng bakom åttan och laget som har sista playoff-platsen Vita Hästen. Däremot är det bara ett poäng ner till nästjumbon AIK.

Hemma i Axa Sports Center har det gått hyfsat för Södertälje. Laget har radat upp elva segrar, varav fyra efter övertid/straffar och sex förluster på sina sjutton första hemmamatcher. Det gör att Södertälje har spelat ihop tjugonio poäng på hemmaplan och är seriens åttonde bästa hemmalag.
Södertälje förlorade sin senaste match på hemmaplan. Då mot Almtuna med 1-3 och det var lagets tredje förlust på dom fem senaste hemmamatcherna.

Södertälje kommer sannolikt till spel med fullt manskap.

sodertalje_200 V.S timra_200

Unga Timrå har det tungt i årets Hockeyallsvenska. Trots en bra start har spelet blivit allt sämre och laget har sjunkit i tabellen. Innan juluppehållet avslutade Timrå något positivt då laget besegrade Vita Hästen med 4-1 på hemmaplan.

Segern innebar lagets andra på dom fem sista matcherna innan ledigheten och fick en något närmre kontakt med lagen ovanför kvalstrecket. Timrå står däremot på fyrtioen poäng efter trettiofyra spelade omgångar och ligger på en mindre smickrande fjortonde plats i tabellen. Tur för Timrå’s del är att det är jämt i tabellen och laget har trots allt bara tre poäng till lagen ovanför strecket.

Bortaspelet har varit sisådär från Timrå’s sida. Laget har plockat sjutton av fyrtioen poäng på resande fot. Det via fem segrar, varav en efter övertid/straffar och tolv förluster, varav tre efter övertid/straffar. Det gör Timrå till seriens tionde bästa bortalag.
Timrå förlorade sin senaste bortamatch mot serieledande Malmö med 4-2. Förlusten innebar Timrå’s fjärde på lagets fem senaste bortamatcher.

Timrå saknar Emil Berglund som är skadad.

1-1 i inbördes möten.
Båda lagen har haft en hemmamatch vardera hittills mot varandra den här säsongen. Den gemensamma nämnaren är att det laget som har varit bortalag har gått segrande ur fighten.
Den första matchen spelades i Axa Sports Center och där vann Timrå med 5-3 efter att ha vänt ett 1-3 underläge i den tredje perioden till seger.
Den senaste matchen i E-ON Arena fick Södertälje revansch och vann med 4-1. I den matchen var det Södertälje’s tur att avgöra i den tredje perioden då laget gick från 1-1 till 4-1.

Tre viktiga poäng som står på spel.
Ett Södertälje som har satsat rejält för att ta steget upp till SHL när ligan utökas nästa säsong, ligger inte där laget hade velat när första delen av säsongen summeras. Medan ett Timrå ligger där laget något väntat skulle ligga. Timrå är ett ungt lag som väger lite för lite när det väl blir riktigt allvar. Det kommer Södertälje att utnyttja.
Ett Södertälje som avslutade svagt innan jul vill upp på vinnarspåret direkt och visa att laget är bättre än vad tabellen visar. Södertälje har ett fullt manskap tillgängligt och då är det ett bra lag på pappret. Men det ska klicka mellan spelarna också. Men att då få starta om efter tio dagars ledighet på hemmaplan i årets sista hemmamatch gör att vi kommer få se ett otroligt laddat hemmalag som kommer vilja ta tag i taktpinnen på en gång och visa att tre poäng ska bärgas.
Att då möta ett lättare Timrå som inte har rosat marknaden nämnvärt på bortaplan och har inte alls fått till bortaspelet. Då blir det tungt att åka till ett fullsatt Axa Sports Center där ett revanschsuget Södertälje väntar som vill ha revansch från den snöpliga hemmaförlusten i lagens första möte.
Ett tyngre och starkare Södertälje ska bara vinna den här matchen om laget ska ha något som helst att göra i SHL.
Mitt spel blir därmed Södertälje som segrare till 1,80 hos Expekt.