Det är den sista omgången i Hockeyallsvenskan innan ett uppehåll på minst en vecka för lagen. Omgång fyrtiofem ska spelas och det är bara tjugofyra poäng kvar att spela om. I matchen jag lägger krutet är när Asplöven gästar Axa Sports Center, där Södertälje väntar. Ett Södertälje som har fyra raka förluster, sparkat tränaren och ligger sist i tabellen. Däremot bjuds det på fri entré. Hjälper det ett krisande SSK?

  • Match: Södertälje – Asplöven
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Södertälje
  • Odds: 2,30 Expekt
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 3/2, 19:00

Södertälje SK, ni kunde till slut sparka Janne Karlsson efter massor av velande ut och ett ihärdigt tålamod. Men för mig är det aningen för sent då han inte har fått laget att fungera ordentligt sen omgång fem. Detta skulle ha skett för minst fem omgångar sedan när det verkligen var på väg neråt igen.

I den senaste matchen föll Södertälje mot Björklöven på bortaplan med 3-0. Förlusten innebar Janne Karlsson’s sista i klubben och lagets fjärde raka förlust. Södertälje har endast två segrar på lagets tio senaste matcher!
Med denna anrika klubbs svaga poängskörd ligger laget sist i tabellen. Man står just nu på femtiotvå poäng. Tacksamt nog är loppet varken kört för att slippa kvalspel, eller för att ta sig vidare till playoff. Det är ”bara” tre poäng upp ovanför kvalstrecket och nio poäng till playoff.

Hemmaspelet har i alla fall fungerat hyfsat. Södertälje har tagit trettiosju poäng på hemmaplan, och det gör laget till det tionde bästa hemmalaget i serien. Det via tretton segrar, varav fem efter övertid/straffar och nio förluster, varav en efter övertid/straffar.
Södertälje förlorade sin senaste hemmamatch mot Malmö med 3-2. Det var lagets tredje förlust på sina fem senaste hemmamatcher.

Södertälje kommer till spel utan Dahlström, Carlsson, Nolander och Enström.

sodertalje_200V.S Asplöven

Asplöven kommer däremot med en betydligt bättre form. Laget besegrade sist Vita Hästen på hemmaplan med hela 6-2. Noterbart är att Sebastian Dyk gjorde ett äkta hattrick efter bara 6:59 in i den första perioden, och han satte även 4-0 kasse direkt i inledningen av den andra perioden.

Segern innebar Asplöven’s andra raka och den tredje på lagets fem senaste matcher. Inte nog med så har det även blivit poäng i fyra av dessa fem matcher.
Med den stabila poängproduktionen på slutet närmar sig Asplöven playoff-platserna. Laget står just nu på sextio poäng efter fyrtiofyra omgångar och ligger på en nionde plats. Man är bara ett poäng bakom Vita Hästen som innehar den sista playoff platsen.

Bortaspelet har kommit igång något bättre på slutet. I den senaste bortamatchen rånade man Malmö på tre poäng när laget vann med 3-2 efter straffar. Det var Asplöven’s tredje bortaseger på lagets fem senaste bortamatcher.
Annars har Asplöven tagit tjugotre poäng och är seriens tionde bästa bortalag. Det efter nio segrar, varav fyra efter övertid/straffar och tolv förluster.

2-1 i inbördes till Södertälje.
Det första mötet spelades i Haparanda och där fick Asplöven med sig två poäng efter att ha vunnit med 4-3 efter förlängning.
Den andra matchen spelades i Axa Sports Center och där vann Södertälje med 3-1.
I det senaste mötet blev det målsnålt och det var först under straffläggningen första målet kom. Då vann Södertälje med 1-0 på bortaplan.
Lagens fem senaste möten i Axa Sports Center har resulterat i fyra segrar för Södertälje och en för Asplöven.

Det är dags för Södertälje’s sista chans för att nå playoff-spel.
Ja annars kommer det vara kört. Noll poäng och Vita Hästen tar tre så har Södertälje hela tolv poäng upp till playoff med endast tjugoen poäng kvar att spela om. Jag tror dock att Södertälje tar sitt sista halmstrå och tar tre poäng.
Detta på grund av att laget äntligen kickade Janne Karlsson och spelarna får bära hundhuvudet, då en del av det hela är deras fel för att det gick som det gick. Assisterande tränaren Ante Karlsson tar över tillsvidare och det brukar oftast ge en positiv effekt vid tränarbyte.
Södertälje har trots allt gått hyfsat på hemmaplan och har tagit stora delar av sina poäng i Axa Sports Center. Det gör ju inte saken sämre att Asplöven är ett mediokert bortalag och trivs inte mot Södertälje. Blott en seger på lagens fem möten i Axa Sports Center.
Det bjuds på fri entré och arenan kommer att vara sprängfylld för att heja fram Södertälje till en seger och bege sig in i kampen till playoff.
Ett Södertälje som måste vinna om laget ska kunna ta sig till playoff och att då få avsluta på hemmaplan innan en dryg veckas uppehåll ger inte laget bättre möjligheter med ”ny” tränare och ett rejält hemmastöd.
Tar med dessa ord från Södertälje’s hemsida om hur viktig segern är. ”Och vad krävs av oss för att nå tre poäng? - Det är sista matchen innan uppehållet och det spelar egentligen ingen roll hur det ser ut bara vi vinner matchen.”
Därav tar Södertälje sin första tre trepoängare på tio omgångar till oddset 2,30 hos Expekt.