En match i kvällens Hockeyallsvenska. Det är en viktig match för båda lagen när det vankas 08-derby. Södertälje möter AIK hemma i AXA Sports Center. Båda lagen ligger inte så vidare bra till och poängen måste börja tas så fort som möjligt. Kan två formsvaga lag göra detta till någon publikmatch eller blir det en tråkig och avslagen tillställning?

  • Match: Södertälje – AIK
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Mål innan 09:59? Nej
  • Odds: 2,05 @ Betway
  • Insats: 1,5/5 units 
  • Spelstopp: 14/1, 19:00

Södertälje stod för en stark upphämtning i lagets senaste match då laget begav sig ner till Blekinge för att möta Karlskrona. Södertälje hamnade i ett tidigt underläge och det stod 3-0 till hemmalaget efter drygt halva matchen. Södertälje kämpade sig tillbaka och kom ikapp till 3-3. Men med mindre än tre minuter kvar kommer 4-3 för Karlskrona som även sätter 5-3 i öppen kasse. Tung förlust för Södertälje.

Förlusten innebar Södertälje’s fjärde raka och laget har ännu inte vunnit under 2015. Med en svag form och ett sargat självförtroende ligger Södertälje ruggigt nära kvalstrecket. Södertälje har efter trettionio spelade omgångar tagit fyrtionio poäng och ligger på en tolfte plats. Laget står på samma poäng som AIK som ligger under kvalstrecket, men hamnar ovanför tack vare bättre målskillnad.

Hemma i AXA Sports Center har Södertälje nästan tagit alla sina poäng. Det har spelats tjugo hemmamatcher och på dessa matcher har Södertälje tagit trettiotre poäng. Det leder till att Södertälje är seriens nionde bästa hemmalag.
Södertälje förlorade sin senaste hemmamatch mot Mora med 1-2 efter straffar. Det var Södertälje’s andra raka hemmaförlust och den tredje på lagets fem senaste hemmamatcher. Noterbart är att på dessa fem matcher har det bara kommit minst ett mål innan 09:59 i två matcher.

sodertalje_200 V.S aik_200

AIK startade matchen mot Malmö strålande i den förra omgången. Ett mycket bra spel från AIK hemma på Hovet under den första perioden och laget tog en välförtjänt 1-0 ledning. Men efter det hände något och AIK tappade allt som laget levererat under den första perioden. Malmö kunde kvittera i mitt perioden och satte sedan det avgörande 2-1 målet under den sista perioden.

Förlusten innebar AIK’s andra raka och AIK har för tillfället stora problem med att göra mål. Laget har endast gjort åtta mål under ordinarie tid under sina fem senaste matcher.
Med en svag form och ett ineffektivt anfallsspel ligger AIK fortfarande på kvalplats. Med fyrtionio poäng efter trettionio spelade omgångar ligger AIK på en trettonde plats. Det är bara ett poäng ner till jumbon Timrå. Något positivt är att det räcker med ett poäng mer än Södertälje ikväll för att klättra ovanför strecket då laget har samma poängantal som Södertälje.

Bortaspelet har delvis varit bra från AIK’s sida. Laget har hittills spelat nitton bortamatcher och har på dessa matcher tagit tjugoen poäng. Det gör AIK till seriens åttonde bästa bortalag.
Ett återkommande problem för AIK är att laget inte gör mycket mål och det stämmer även på bortaspelet. Hittills har laget endast mäktat med att göra fyrtiotvå mål och det är fjärde minst i serien på bortaplan.
AIK förlorade i sin senaste bortamatch mot Västerås med 5-1. Det var AIK’s tredje förlust på lagets fem senaste bortamatcher. Noterbart är att på dessa matcher har det hänt i två matcher att det har blivit minst ett mål innan 09:59.

AIK kommer till spel utan:
8 Albin Lorentzon
47 Eric Norin
50 Robin Olsson
67 Martin Ahnelöv

Det sista derbyt för säsongen.
Dom tre tidigare derbyna har slutat med två Södertälje segrar och en seger för AIK.
I den första matchen vann Södertälje på Hovet med 3-2 efter straffar. Detta efter att ha kvitterat med endast trettiotre sekunder kvar av matchen.
I den andra matchen vann Södertälje på hemmaplan med 3-2. Här satte Södertälje 3-2 målet med mindre än sex minuter kvar.
I det senaste mötet lyckades AIK vinna över Södertälje. Matchen slutade 3-2 på Hovet.
Noterbart är att ingen av dessa matcher har fått ett mål innan 09:59 på matchuret.

Tre mycket viktiga poäng som står på spel.
Det är två lag som kommer till spel med sargade självförtroende. Södertälje stod för en stark upphämtning senast mot Karlskrona men lyckas trots det inte att hålla tätt utan föll för den fjärde matchen på raken. Medan AIK gjorde en strålande inledning mot topplaget Malmö, för att därefter tappa allt och förlora.
Två lag som måste ta poäng och trots att lagen ligger långt ner i tabellen är det bara fyra poäng upp till playoff-platserna.
Trots att det kommer vara ett derby är känslan att lagen kommer börja ytterst försiktigt. Inget av lagen vill bjuda motståndarna på några som helst gratis lägen som kan kosta ett tidigt underläge.
AIK har även stora problem med att göra mål, men försvarsspelet har sett bättre och bättre ut i merparten av lagets senaste matcher.
Med tre viktiga poäng som står på spel och lagens tre tidigare möten har börjar i ett avvaktande spel tror jag även den fjärde matchen gör det. Två lag som inte vill hamna i ett tidigt underläge och kommer spela säkert i matchinledningen.
Mitt spel blir att det inte blir något mål mellan 09:59 till 2,05 hos Betway.