Näst sista omgången och där klara seriesegrarna Skellefteå tar emot Växjö på hemmais. Ett Växjö som har betydligt mer att spela om än Skellefteå. Bortalaget jagar nämligen andra platsen i tabellen och har två poäng upp till Frölunda inför kvällens omgång. Det har varit fyra jämna möten mellan lagen den här säsongen men då har Skellefteå haft mer att spela för. Kan laget leverera ikväll trots att inget står på spel?

  • Match: Skellefteå – Växjö
  • Liga: SHL
  • Speltips: X2
  • Odds: 1,83 @ Nordicbet
  • Insats: 3/5 units
  • Spelstopp: 3/3, 19.00

Skellefteå förlorade lagets senaste match på bortaplan mot Örebro med 4-0. Men vad gör det för ett lag som redan har säkrat seriesegern efter några omgångar sedan och tränar stenhårt inför den kommande slutspelet?
Skellefteå har trots att laget inte har haft mycket att spela om på slutet tagit poäng i fyra av lagets fem senaste matcher och avgått med segern i tre av dessa.
Skellefteå är överlägsna även under den här grundserien och är just nu uppe i hundrasex poäng efter femtiotre omgångar och ligger hela tolv poäng före tvåan Frölunda.

Hemma i Skellefteå Kraft Arena har Skellefteå gått fantastiskt under säsongen. Laget har bara tappat poäng i fem av sina tjugosju hemmamatcher. Det är klart bäst av ett hemmalag och Skellefteå har tagit sextiotre poäng i hemmaborgen och är SHL’s bästa hemmalag.
På Skellefteå’s nio senaste matcher har laget gått segrande ur sju av dessa. Imponerande! I den förra hemmamatchen besegrades Linköping med 2-1.

skelleftea_200V.S vaxsjo_200

Växjö föll tungt senast när laget är inblandad i den ack så viktiga slaget kring andraplatsen. Laget föll på bortaplan mot Brynäs med 2-1 och det avgörande målet kom med mindre än sju minuter kvar. Tungt!
Förlusten innebar lagets andra på sina fem senaste matcher och Växjö har tagit åtta poäng på dessa matcher. Trots det kan laget inte behålla andra positionen. Just nu befinner sig smålänningarna på en tredje plats med nittiotvå poäng och har två poäng upp till tvåan Frölunda men bara två ner till fyran Linköping.

På bortaplan har Växjö varit skickliga under säsongen. Laget har dock kommit i en liten svacka på bortais och har nu förlorat sina två senaste bortamatcher. Innan dessa var laget uppe i fem raka bortasegrar.
Växjö har spelat tjugosex bortamatcher och har tagit poäng i femton av dessa. Laget har fått en poängskörd på trettiosex poäng på bortaplan och är därmed SHL’s fjärde bästa bortalag.

Säsongens femte och sista möte.
Lagen har haft två hemmamatcher vardera och alla matcher har slutat med hemmasegrar. Det har varit tight, målsnålt och jämnt men hemmalaget har vunnit.

30.01.15SHLVäxjöSkellefteå3 : 1
29.11.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 0
13.11.14SHLVäxjöSkellefteå2 : 1
15.10.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 1

Kan ett motiverat Växjö ta med sig poäng från Skellefteå?
Ett Skellefteå som bör kunna vara något inställda på det kommande slutspelet och har inget som helst att spela för mer än äran. Därav ser jag fler anledningar att tro att Växjö tar poäng ikväll.
1: Växjö har betydligt mer att spela om än Skellefteå. Förlorar Växjö ikväll samtidigt som Linköping besegrar Frölunda ligger Växjö helt plötsligt på en fjärde plats och laget kommer sannolikt inte kunna nå andra platsen.
2: Växjö är ett starkt bortalag och radade upp seger efter seger tills Linköping satte stopp på lagets fina bortastatistik. Laget har trots två raka matcher utan poäng på bortaplan, tagit poäng i femton av tjugosex bortamatcher.
3: Växjö har spelat bra uppe i Skellefteå och kommer allt närmare en seger. Laget har bara en seger på dom fem senaste besöken men har en strafförlust och två uddamålsförluster på dessa matcher.
Med ett Växjö som har allt att vinna i kvällens match medan Skellefteå tränar stenhårt inför slutspelet och prövar olika varianter tror jag Växjö kan knipa minst ett poäng i lagens sista möte, innan lagen kanske möts i det kommande slutspelet. Och möts lagen där lär Växjö sannolikt ha vunnit en match innan uppe i Skellefteå och varför inte ikväll?
Mitt spel blir X2 till 1,83 hos Nordicbet.