Dags för det femte mötet i den helt jämna finalserien mellan Skellefteå – Växjö. Hemmalaget Skellefteå står hittills utan hemmaseger i finalserien och det kan vara nämnvärt att samtliga matcher har vunnits av bortalaget. Kommer den första hemmasegern ikväll eller fortsätter borta trenden?

  • MatchSkellefteå – Växjö
  • Liga: SHL
  • Speltips: Växjö över 1,5 mål
  • Odds: 1,74 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units
  • Spelstopp: 21/4, 18:30

Lemat

skelleftea_200                           V.S                   vaxsjo_200         

Kvitterat till 2-2 i matcher och det var matchseriens fjärde raka bortaseger. Det måste börjas kännas jobbigt för Växjö som spelade likadant mot Färjestad under fjolårets semifinal då laget förlorade samtliga hemmamatcher.
Nu sist föll hemmalaget Växjö med 2-1 i en chansfattig match med högt tempo i ett hårt men schyst spel.
Skellefteå tog tidigt ledningen med 0-1, redan efter dryga tre minuter. Därefter var det Växjö som spelade det mest offensiva spelet och satsade på en kvittering. Kvitteringen dröjde och powerplay-möjligheter misslyckades. Men 11:57 in i slutperioden kom 1-1 i spel fem mot fyra. En välförtjänt kvittering och det såg ut som Växjö skulle ta över spelet. Men ett dåligt byte av lagets fjärde kedja knappa två minuter senare kom istället 2-1 för Skellefteå. Ett resultat som stod sig matchen ut, trots rejäla möjligheter i matchens sista minut från hemmalaget.

Summering från matchserien mer än bara bortasegrar är att det har varit fyra oerhört jämna matcher. Där det kanske var i just match tre som Växjö var det klart bättre laget och Skellefteå hade stora svårigheter att freda sitt eget mål och få in pucken.
Annars har det varit matcher med högt tempo och hårt spel. Däremot har lagen lagt den största fokusen på försvarsspelet och bjuder inte på många målchanser. Trots att det var två av seriens bästa offensiva lag under grundserien.

Fem möten under grundserien och då vann hemmalaget samtliga matcher.
Det är alltså raka motsatsen i finalspelet och med nio möten mot varandra under säsongen har Skellefteå fem segrar mot Växjö’s fyra.

19.04.15SHLVäxjöSkellefteå1 : 2
16.04.15SHLSkellefteåVäxjö2 : 4
14.04.15SHLVäxjöSkellefteå0 : 3
12.04.15SHLSkellefteåVäxjö1 : 2
03.03.15SHLSkellefteåVäxjö2 : 1
(1 : 1)
30.01.15SHLVäxjöSkellefteå3 : 1
29.11.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 0
13.11.14SHLVäxjöSkellefteå2 : 1
15.10.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 1

Blir det seriens första hemmaseger?
Ska Växjö lyckas vinna en tredje gång inne i Skellefteå Kraft Arena? För att det ska lyckas kommer laget behöva göra minst två mål under ordinarie tid, något jag tror laget kommer klara av.
Det på grund av att Växjö har hittills gjort två magnifika bortamatcher under finalserien mot Skellefteå och har mäktat med minst två mål i båda bortamötena. Noterbart är att Växjö har gjort minst två mål i sex av sina åtta bortamatcher.
Växjö har imponerat under finalserien och har varit oerhört spelsugna. Undantaget kommer från den första hemmamatchen då laget agerade nervöst och darrigt. Efter det har spelet sett bra ut igen och laget har verkligen bjudit upp till kamp. Laget fick äntligen håll på sitt powerplay senast och spelet i den spelformen är otroligt bra från smålänningarna.
Skellefteå visar upp sin vinnarkultur och bjuder inte på mycket gratis. Däremot har försvarsspelet sett mindre bra ut i vissa matcher och då är det Markus Svensson som har räddat laget.
Det är dags för den femte matchen och nu räknar dom flesta att den första hemmasegern kommer. För Växjö’s del är laget stora underdogs igen och ingen förväntar sig en tredje rak bortaseger och laget har inte alls samma press på sig som motståndarna.
Kan Växjö spela det spel laget har visat upp i dom två tidigare matcherna mot Skellefteå på bortaplan ska laget lösa minst två puckar.
Mitt spel blir därmed Växjö över 1,5 mål till 1,74 hos Unibet