Då var det dags för avgörandet i den Svenska hockeyligan! Två lag ska göra upp om Coach Le Mat och lagen låter över favoritskapet åt motståndarna. Skellefteå spelar sin femte raka SM-final och har chans på att ta det tredje raka SM-guldet. Kan då Växjö som var favorittippat inför säsongen sätta stopp för den västerbottniska dominansen?

  • MatchSkellefteå – Växjö 
  • Liga: SHL
  • Speltips: Mål innan 09:59? JA
  • Odds: 2,05 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units
  • Spelstopp: 12/4, 18:30

Lemat

skelleftea_200                                  V.S                    vaxsjo_200

Skellefteå tappade mer än halva laget innan säsongen och det var inte många som trodde att laget skulle spela för Le mat-pokalen i mitten av april. Men tack vare genomtänkta värvningar, talangfulla ungdomar och grymma coacher är nu Skellefteå framme i sin femte raka SM-final med möjlighet om att ta det tredje raka SM-guldet.

Resan fram till finalen har varit stabil. Laget började något svagare än tidigare säsonger men allt eftersom ryckte Skellefteå mer och mer i tabellen och när det återstod runt fem omgångar av säsongen var förstaplatsen säkrad.
En serieseger som grundlades mycket tack vare lagets ofantligt starka offensiv med spelare som J. Pesonen, A. Calof, P. Zackrisson mfl mfl i spetsen. Samtidigt som laget har haft en starkt försvars och målvaktsspel.

I slutspelet skickade laget först ut Brynäs i fyra raka matcher. Matchserien gick inte helt planenligt, men tack vare ett tyngre Skellefteå och ett slitet Brynäs fällde det stora avgörandet när det vankades förlängning och slutperioder.
I semin var förhoppningarna höga på att det skulle bli en jämn matchserie mellan Skellefteå – Linköping. Men medan Skellefteå höjde sig och Linköping vek ner sig fick Skellefteå en betydligt bekvämare matchserie och vann enkelt med 4-1 i matcher.

_______________________________________________________________________________________________________

Växjö var inför säsongen tippat att ta hem SM-guldet. En klubb som gör sin första SM-final någonsin och har gjort en sanslös resa genom dom få åren laget har spelat i SHL. Växjö värvade smart och genomtänkt och lagets tunga nyförvärv C. Nilstorp har spelat upp sig mer desto längre säsongen har pågått.

Växjö började lite trevande i dom inledande omgångarna. Men därefter har laget har spelat ihop sig och det räckte för att sluta på en tredje plats i tabellen. Växjö hamnade på plats tre mycket tack vare sin starka offensiv och skickliga powerplay. Men även för lagets starka bortaspel och oftast stabila försvarsinsats.

I slutspelet ställdes Växjö mot säsongens överraskningslag Örebro. Det blev en jämn matchserie där Växjö var det bättre laget och kunde ta sig vidare tack vare 4-2 i matcher.
I semifinalen väntade  Frölunda. Efter att ha förlorat match ett var Växjö det bättre laget matchserien igenom och vann välförtjänt med 4-2 i matcher.

Fem möten under grundserien och samtliga fem matcher resulterade i en hemmaseger.

03.03.15SHLSkellefteåVäxjö2 : 1
(1 : 1)
30.01.15SHLVäxjöSkellefteå3 : 1
29.11.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 0
13.11.14SHLVäxjöSkellefteå2 : 1
15.10.14SHLSkellefteåVäxjö2 : 1

Noterbart är att tre av fem matcher innehöll ett mål innan tio minuter spelade.

Match ett och vem tar tag i taktpinnen?
Vi har ett utvilat Skellefteå som har fått sju dagars vila medan Växjö ”bara” fått vilat fyra dagar. Samtidigt som Skellefteå totalt har spelat nio matcher medan Växjö har spelat tolv stycken.
Men vad gör det när lagen ni ska spela SM-final. Energin kommer att finnas och speciellt i match ett i ett sprängfyllt svart gult hav.
Ett utsålt Skellefteå Kraft Arena där Skellefteå näst intill varit omutbara under säsongen mot ett Växjö som gör sin första finalmatch någonsin.
Båda lagen har starka vapen åt båda håll. Fruktade offensiva kvalitéer och starka defensiver samt två bra målvakter. Båda lagen har satt full fart direkt under slutspelet och tvekar inte på att vara det spelförande laget.
Ett utvilat Skellefteå som jagar klubbens tredje raka SM-guld kommer sätta en enorm fart från början och det gäller att Växjö är beredd på vad som komma skall annars smäller det tidigt i fel mål.
Något mer som talar för ett tidigt mål är att under Skellefteå’s slutspelsmatcher har det fallit mål innan tio minuter i sex av nio matcher, och i fem av sex hemmamatcher.
Det kommer bli hög fart direkt och två laddade lag som kommer ge järnet. Här kommer målvakterna att få jobba om det inte ska bli några tidiga mål.
Men mitt spel blir att det faller ett mål innan tio minuter till 2,05 hos Unibet.