SHL-tisdag och fem matcher skall spelas. Uppe i Västerbotten gör topplaget Skellefteå upp med bottenlaget Rögle. Två lag vars former inte alls är speciellt heta och spelet har sett taffligt ut på sistone. Nu är det sannolikt dags för Skellefteå att steppa upp medan Rögle måste ta en seger för att inte låta Modo närma sig.

  • MatchSkellefteå – Rögle
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 5,0 mål 
  • Odds: 1,84 @ Unibet
  • Insats: 4/5 units 
  • Spelstopp: 26/1, 19,00

Skellefteå’s spel har gått lite i stå och att laget skulle förlora mot jumbon Karlskrona med 4-3 efter övertid på bortaplan i den förra omgången såg nog ingen komma. Laget inkasserade därmed sin andra raka förlust och den tredje på dom fyra senaste omgångarna. Inte nog med det så har försvarsspelet svajat ordentligt. Hela femton insläppta mål på dessa matcher från Skellefteå’s sida och när hände det sist?
Med en form som avvikit har Skellefteå behållit sin andra plats i tabellen med sjuttiosju poäng efter trettiosex spelade omgångar.
Skellefteå är det lag som har gjort andra flest mål framåt i ligan och har släppt in andra minst. En målskillnad som är 101-77 ger ett målsnitt på 5,19 mål per match.

Av dessa totalt hundraåttiosju mål har åttioåtta fallit på hemmaplan. Skellefteå är ett otroligt starkt hemmalag och har vunnit fjorton av sina arton hemmamatcher och är seriens andra bästa hemmalag med fyrtiotvå inspelade poäng.
Skellefteå’s hemmaform är skaplig. Laget förlorade förvisso med 2-5 mot Linköping i den senaste hemmamatchen, men har tre segrar sett över dom fem senaste hemmamatcherna. Noterbart är att fyra av lagets fem senaste hemmamatcher har resulterat i minst fem mål på resultattavlan.

skelleftea_200 V.S rogle_200

Rögle’s form är inget vidare. Laget är uppe i tre raka förluster och förlorade senast mot Luleå med 0-3 på hemmaplan. Fördelen för Rögle där var att defensiven var något bättre, men det offensiva spelet vill fortfarande inte riktigt lossna. Rögle har bara mäktat med att göra tre mål på dessa tre matcher och har dessutom släppt in hela tretton stycken!
I tabellen harvar laget på som man har gjort hela säsongen runt kvalstrecket. Rögle har spelat ihop trettionio poäng och det räcker för en tolfte plats med åtta poäng ner till kvalplacerande Modo efter trettiosex spelade omgångar.

På bortaplan har Ängelholmslaget varit nästintill helt bedrövliga. Ynka fyra segrar av arton möjliga och det har bara blivit fjorton inspelade poäng. Det gör Rögle till seriens tolfte bästa bortalag.
Dessutom har lagets defensiv på resande fot varit sisådär. Rögle har släppt in femtiosex kassar och bara gjort trettioen. En enkel ekvation som tydligt visar att med så många fler insläppta mål är det svårt att vinna matcher i längden.
Formen på bortais är också svag med en seger av dom fem senast möjliga. Sist förlorade Rögle mot Färjestad med 4-1. Noterbart är att tre av lagets fem senaste bortamatcher har slutat med minst fem mål i slutresultatet.

Säsongens tredje möte av fyra.
En match har lagen spelat i Lindab Arena. Det slutade med en bortaseger för Skellefteå med 4-0. I senaste mötet möttes lagen i Skellefteå Kraft Arena och då vann hemmalaget med 1-0.

Kan Skellefteå få igång offensiven ordentligt mot Rögle?
Ett Skellefteå vars form inte rosar marknaden. En målskillnad på 11-15 och tre förluster av dom fyra senast möjliga. Det är ovanligt att Skellefteå släpper in såpass mycket mål, men det hör till vanligheterna att laget istället producerar framåt. Speciellt på hemmaplan där laget snittar drygt tre mål framåt per hemmamatch. Och att få möjligheten att bättra på målkontot finns absolut mot Rögle. Vars form är sval med tre raka förluster och tretton insläppta mål på dessa matcher. Lägg därtill att Rögle’s offensiv är svag med bara tre mål på dessa matcher, så att möta ett Skellefteå vars defensiv svajar kan passa för att få igång produktiviteten.
Båda lagen jagar en seger och nu möts lagen som har gjort näst flest mål i serien (Skellefteå) mot det lag som har släppt in näst flest. (Rögle) Båda lagen har spelat minst med fem mål på resultattavlan i sina fyra av sina fem hemma respektive tre av sina fem senaste bortamatcher.
I Skellefteå Kraft Arena är det alltid full fart från hemmalaget och ska Rögle lyckas ta poäng här måste målen komma. Laget har ännu inte lyckats göra det på Skellefteå under den här säsongen, men att det ska bli tredje gången på raken ser jag som osannolikt. Skellefteå kommer trumma på och jag skulle inte bli förvånad om hemmalaget kliver över linan på egen hand.
Mitt spel blir över 5,0 mål till 1,84 hos Unibet.