SHL fullbordar den tjugofjärde omgången med tre matcher. En match är mötet mellan fjolårets finalister då Skellefteå tar emot Färjestad hemma i Skellefteå Kraft Arena. Skellefteå som har haft en tuff period den senaste tiden möter nu ett Färjestad som har tagit poäng i sju av dom åtta senaste matcherna. Blir det hemmaseger eller?

  • Match: Skellefteå – Färjestad
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,91 @ ComeOn
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 26/11, 19:00

Hemmalaget Skellefteå fick vinna i sin senaste match. Då besegrades Modo med 4-1. En match Skellefteå borde ha vunnit med nästan det dubbla. Hemmalaget sköt tjugotre skott den första perioden men hade bara 1-0. Modo kvitterade direkt i den andra men Skellefteå fortsatte att trumma på och utdelningen kom. Efter femtiotvå skott på mål fick laget äntligen göra lite mål framåt trots att det fick slitas.

Formen har inte varit den bästa den senaste tiden men med segern senaste har Skellefteå två segrar på lagets fem senaste matcher och är seriens sjunde formstarkaste lag.
Med ett lite knackigt spel och problem med målskyttet har Skellefteå tappat lite mark till serieledande Frölunda. Laget är nu fem poäng bakom och ligger på en andra plats i tabellen. Men Skellefteå har en match mindre spelad än just Frölunda.
Med sextiofyra mål framåt på tjugotre matcher för Skellefteå’s del är det femte bäst i SHL och en målskillnad på 64-51 ger ett snitt på fem mål per match.

Hemma i Skellefteå Kraft Arena är Skellefteå alltid starka. Med trettio poäng på tolv hemmamatcher är Skellefteå seriens bästa hemmalag. Med en statistik på tio segrar, två förluster och en målskillnad på 34-20. Det ger ett snitt på 4,5 mål per match.
Segern mot Modo i den senaste hemmamatchen var lagets tredje raka på hemmais och på dom fem senaste hemmamatcherna har det slutat med fyra segrar och en förlust. Noterbart är att tre matcher har slutat över 4,5 mål.

Även på skadefrånvaron ser det bra ut då Markus Svensson tränar på och är snart tillgänglig för spel och  Nick Sörensen saknas fortfarande och är en bit borta från comeback.

skelleftea_200 V.S farjestad_200

Färjestad förlorade lagets senaste match mot Brynäs på bortaplan med 4-1. Förlusten innebar att poängsviten på sju raka matcher tog slut. Samtidigt som det spel vi fick se inte bar speciellt imponerande. Färjestad var med dom första minuterna i den första perioden men efter det sa det pang pang och pang och laget hade ett 0-3 underläge efter den första perioden. Inte spelade laget upp sig i den andra perioden heller utan först efter reduceringen till 4-1 med mindre än åtta minuter kvar av matchen vart spelet bättre.

Förlusten innebar Färjestad’s andra raka och på lagets fem senaste har det slutat med tre segrar och två förluster vilket gör Färjestad till seriens tredje formstarkaste lag.
Laget var på väg upp i tabellen men med förlusterna senast harvar Färjestad kvar runt strecket. Med tjugoåtta poäng efter tjugotre spelade matcher ligger Färjestad på en tionde plats med tre poäng upp till nian Luleå och endast två poäng ner till elvan Modo.
Färjestad’s problem har varit målskyttet. Med fyrtiosex mål framåt är Färjestad det lag som har gjort överlägset minst mål i serien och med sextiotvå insläppta är det femte sämst. Det ger ett snitt på 4,69 mål per match.

På bortaplan har inte Färjestad rosat marknaden den senaste tiden. Med två segrar på lagets fem senaste bortamatcher har Färjestad totalt spelat till sig tretton poäng på bortaplan efter tolv bortamatcher. Det gör Färjestad till seriens åttonde bästa bortalag. Med en statistik på fyra segrar, varav två efter övertid/straffar, åtta förluster, varav tre efter övertid/straffar och en målskillnad på 20-32. Det ger ett snitt på 4,33 mål per match.

Färjestad saknar långtidsskadade Marius Holtet. Även Anton Grundel saknas och Ole-Kristian Tollefsen som är avstängd.

Det är dags för säsongens tredje möte.
Hittills har lagen haft varsin hemmamatch. Den första i Skellefteå Kraft Arena och där vann Skellefteå en målsnål kamp med 2-1.
Den andra matchen i Löfbergs Arena var annorlunda och det blev en hel del mål. Färjestad vann till slut med 6-3.
På lagens fem senaste möten frånräknat slutspelet har Skellefteå tre segrar och Färjestad två. Noterbart är att tre matcher har slutat över 4,5 mål.
På lagens fem senaste i Skellefteå Kraft Arena frånsett slutspelet har Skellefteå fyra segrar och Färjestad en. Noterbart är att tre av fem matcher har slutat över 5,5 mål.

Skellefteå mot form och Färjestad mot en ny svacka?
Ja det är inte alls ett otänkbart scenario. Skellefteå gjorde en otroligt grym match senast mot Modo och hade inte Modo’s målvakt Linus Ullmark gjort en av sin livs bästa match hade siffrorna varit betydligt större. Med lagets fina spel och anfallsvilja tror jag Färjestad kommer få det tungt ikväll.
Färjestad saknar backklippan Ole-Kristian Tollefsen som är avstängd och Anton Grundel. Istället hämtas Niklas Arell hem från Malmö men det är inte alls samma kvalité som dom två andra spelarna.
Det leder till att Färjestad inte kan förlita sig lika mycket på försvarsspelet som tidigare matcher. Även målvakten Petterson-Wentzel gör comeback och är han lite ringrostig sen sin skada och missat fyra raka matcher?
Det kan absolut Skellefteå utnyttja. Med lagets vilja att gå framåt och sätta hård press på motståndarna samt att laget trivs mot Färjestadhemmaplan. Hemmalaget kommer garanterat gå ut med en jäkla press och offensiv attityd inledningsvis och får Skellefteå ett tidigt 1-0 mål måste Färjestad spela mer offensivt. Ulf Samuelsson tränaren i Färjestad vill se ett mer lag med anfallslust och kreativitet än tidigare. Ska Färjestad få med sig poäng kommer laget med stor sannolikhet behöva göra minst tre mål.
Ett laddat hemmalag som vill ha revansch från förra mötet och börja bygga upp en vinnande trend mot ett Färjestad som måste börja ta poäng igen. En tredje raka förlust bådar inte gott för framtiden.
Med två lag som har byggt upp en rivalitet mellan sig efter tronskiftet har det lett till att det är griniga, täta och intensiva matcher mellan lagen och oftast en del mål med i bilden.
Mitt spel blir därmed över 4,5 mål till 1,91 hos ComeOn