Trettondagsafton och två matcher på menyn i SHL. En av matcherna är mellan tabelltvåan Skellefteå mot tabellfemman Brynäs. Gästerna har det ofantligt svårt mot Skellefteå och har tretton raka nederlag och kommer samtidigt till spel med en något sargad trupp. Hur skall detta sluta?

  • MatchSkellefteå – Brynäs
  • Liga: SHL
  • Speltips: Över 4,5 mål
  • Odds: 1,71 @ Unibet
  • Insats: 4/5 units 
  • Spelstopp: 6/1, 16:00

Skellefteå är med i den absoluta toppen av tabellen. Laget hakade på serieledande Frölunda efter att ha besegrat Färjestad med 3-2 på bortaplan i den sista omgången innan årsskiftet. Segern betydde att Skellefteå studsade in på segerspåret igen och har fyra segrar på lagets fem senaste matcher.
Efter trettio omgångar har Skellefteå spelat ihop sextiosju poäng och ligger på plats två. Laget har tre poäng upp till ledande Frölunda och tolv poäng ner till trean Växjö.
Skellefteå’s offensiv är fortsatt stark även denna säsong och med nittiotre gjorda mål är det tredje flest i ligan. Det ger ett snitt på 3,1 mål per match.

I Skellefteå Kraft Arena är Skellefteå otroligt starka. Laget har endast gått poänglösa i två av sina femton spelade hemmamatcher. Totalt har Skellefteå spelat ihop trettiosex poäng och det ger en poängskörd på trettiosex pinnar och räcker för att vara seriens andra bästa hemmalag.
På dessa femton matcher har det fallit totalt sjuttiotre mål. Det ger ett målsnitt på 4,86 mål per match.
Skellefteå föll i sin senaste hemmamatch mot Frölunda med 2-3. Förlusten var Skellefteå’s första på hemmaplan efter åtta raka hemmasegrar.

skelleftea_200 V.S brynas_200

Brynäs avslutade 2015 på sämsta tänkbara sätt. Två raka förluster och i sista matchen innan uppehåller föll laget på hemmaplan mot Djurgården med 1-3.
Annars var 2015 en bra säsong för Gävlelaget och efter dom trettio första omgångarna spelade laget ihop femtiotvå poäng. Det räckte för att placera sig på en femte plats i tabellen. Tabellen är däremot ruggigt jämn och Brynäs har bara tre poäng upp till trean Växjö och två ner till sjuan Färjestad.
Brynäs har spelat arton av sina trettio matcher över 4,5 mål.

På bortaplan har det varit ofantligt målrikt för Brynäs. Laget har spelat tolv av sina femton bortamatcher över 4,5 mål. Det är bara jumbon Karlskrona som har spelat fler matcher över 4,5 mål.
Poängmässigt har Brynäs bortaspel varit helt ok. Laget har spelat ihop tjugoen pinnar och det räcker för att vara seriens sjunde bästa bortalag.
I lagets senaste bortamatch föll man mot HV71 med 5-2. Förlusten var lagets fjärde på dom fem senaste bortamatcherna. Noterbart är att fyra av dessa fem matcher har innehållit minst fem mål.

Brynäs saknar tunga pjäser till mötet idag. Simon Bertilsson, Anssi Salmela, Petr Vrana och Mattias Nörstebö.

Fjärde mötet för säsongen.
Skellefteå har vunnit dom samtliga tre tidigare mötena. Två raka 3-2 segrar i Gävle, varav en efter övertid och sist vann laget med 4-0 på hemmaplan.
Segrarna innebär att Skellefteå är nu uppe i tretton raka segrar mot Brynäs. Noterbart är att tio matcher av dessa tretton matcher har innehållit minst fem mål. (inkluderat övertid och straffar)

Kan Brynäs skadeproblem skaka Skellefteå ändå?
Bortalaget saknar tre backar, där bland annat den viktiga pjäsen A. Salmela är frånvarande och defensivt viktiga kuggen S. Bertilsson. Det öppnar upp för att försvaret kan bli lidande och därav fastnar jag för överspelet.
Fler aspekter om varför överspelet ser bra ut är att Brynäs är ett av det målgladaste laget på bortais. Tolv av femton bortamatcher över 4,5 mål, näst flest i serien.
Mötena mellan lagen. Elva av dom sexton senaste mötena har innehållit minst fem målunder ordinarie tid och Skellefteå har det ofantligt enkelt mot motståndarna med tretton raka segrar.
Hemmalaget offensiv är en styrka utan dess like och Skellefteå har gjort tredje flest mål i serien och att då möta ett lag man trivs emot som samtidigt saknar flera tunga pjäser talar för en tydlig matchbild. Offensiven kommer prägla matchbilden och därav blir mitt spel.
Över 4,5 mål till 1,71 hos Unibet.