Semifinal i svenska cupen mellan Superettanlaget Sirius och allsvenska topplaget Elfsborg. Matchen känns på förhand väldigt jämn men frågan är om det blir så jämnt när matchen väl drar igång? Elfsborg bör vara flera nivåer starkare än Sirius men mitt spel blir inte bortaseger här!

Sirius – Elfsborg
Spel: Båda lagen gör mål i matchen
Odds: 1.90 @ Unibet
Insats: 6/10
Spelstopp: 15.00 

Sirius imponerade rejält förra säsongen när man gick obesegrade genom division 1 norra. Den här säsongen gjorde man det strålande under försäsongen där man avancerade i svenska cupen efter att ha besegrat lag som Halmstad, Djurgården och nu senast IFK Göteborg. I mina ögon är alla dessa tre allsvenska motstånden väldigt lika i sitt sätt spela fotboll även om Göteborg besitter betydligt högre kvalité än övriga. Nu möter man ett helt annat typ av motstånd i Elfsborg som gärna vill hålla i bollen genom matcherna och frågan är hur man skall bemöta detta? Sirius är också ett lag som gärna håller i bollen och lagets offensiv har öst på med chanser i samtliga matcher den här säsongen även om man varit relativt ineffektiva så har man ändå gjort mål i samtliga matcher och på de 4 man spelat i superettan har man gjort 11 mål! 2 segrar och 2 förluster har det blivit för laget på dessa matcher och anledningen är enkel; man har anfallit med för mycket folk och motståndarna har kunnat ställa om och göra mål, något som Elfsborg är riktigt vassa på… Senast vände man 0-1 till 3-1 i matchens sista 10 minuter mot Degerfors borta så man kommer till den här matchen med fullt av självförtroende!

Elfsborg har överraskat många den här säsongen då man ligger tvåa i Allsvenskan efter 6 omgångar. Man har gjort det bra och visar återigen match efter match att man är urstarka hemma på Borås Arena. Bortaspelet har dock inte fungerat lika väl då man åkte på stryk i premiären mot ett skickligt Åtvidaberg och därefter spelade man 0-0 borta mot Kalmar och nu senast blev det seger med 3-2 mot nykomlingen Falkenberg. Man har spelat med två helt olika uppställningar i hemmaspelet och bortaspelet då man spelat mycket mer defensivt på bortaplan. Till den här matchen har man aviserat att man kommer spela offensiv fotboll och i stort sett samma startelva som senast kommer ställas ut här. Man har en sylvass offensiv med ytterbackarna Niklas Hult och Johan Larsson som fyller på i anfallen. Nu möter man ett svagare motstånd än vad man är vana vid defensivt och det bör man kunna utnyttja här! Efter laget usla placering i Allsvenskan förra säsongen så är svenska cupen lagets enda chans till spel i Europa och med tanke på att man har väldigt många unga spelare som vill visa upp sig så lär det inte råda brist på motivation här. Jag tror Elfsborg går till final men lagets defensiv är långt ifrån prickfri ännu och det bäddar för ett Sirius mål här!

sirius logo       IF-Elfsborg-Logo

Sirius har ett blytungt avbräck i avstängde mittbacken Carl Nyström. Positivt för laget är att mittfältsmotorn Johan Arneng är hel igen och kommer starta matchen, likaså Mrabti.
Elfsborg får klara sig utan Lasse Nilsson som är lagets bäste målskytt i år men i mina ögon är det knappast något tyngre avbräck för laget som ända har en enorm offensiv kraft!

Sirius har gjort mål i samtliga 8 tävlingsmatcher den här säsongen och i samtliga lagets fyra matcher i Superettan den här säsongen har det slutat med att båda lagen gjort mål i matchen. För Elfsborgs del så har man gjort mål i 9 av lagets 10 tävlingsmatcher den här säsongen och i lagets två senaste matcher, mot svaga motstånd som Falkenberg och Halmstad, har det slutat med att båda lagen gjort mål!

Kort summering: 
Det är två offensiva lag som drabbar samman och i mina ögon är lagen väldigt lika varandra i sitt spelsätt så det ska bli intressant att se vilket av lagen som lyckas bäst med sitt egna spel här. Såväl Sirius som Elfsborg har haft bekymmer i sitt defensiva spel den här säsongen där det gjorts många enkla misstag, markeringar som släppts och kommunikationsbrister. Det känns på förhand som en väldigt jämn match med tanke på att Sirius har hemmaplan men Elfsborg kommer givetvis sätta full fart från start så räkna med en öppen och riktigt spännande match här som förhoppningsvis innehåller många mål!