Testar ytterligare ett spelobjekt från den kommande UFC-galans main event, noterbart natten mot måndag för ovanlighetens skull, där man har snickrat ihop ett redigt möte mellan två veteraner. Den brasilianska publiken välkomnar och ställer sig bakom ytterligare ett meriterat namn där Mauricio ”Shogun” Rua ska ta sig an Dan Henderson en andra gång. Tror nog att favoritens nävar kan få spelrum där vinstmetoden känns logisk och testas därefter.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Shogun Rua – Dan Henderson
  • Spel: Shogun via KO, TKO, DQ
  • Odds: 2,50 @ Betsafe
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 02.00 24/3

Under vintern 2011 gjorde dessa herrar upp i en vild sluggfest som varade i 25 minuter, något som bland MMA-medier sågs som det årets främsta batalj. Drygt två och ett halvt år senare är det dags på nytt, även om jaktmarken har ändrat skepnad sedan dess. Tillsammans kan man dock alltjämt stapla ihop en hel del titlar och meriter där båda kombattanterna har fantastiska karriärer bakom sig. Shogun Rua (22-8), en etablerad striker även med luriga drag på mattan, kontra Dan Henderson (29-11), en brottare i grunden som även besitter en rejäl slägga i högernäven.

78

Nog för att det vilar en hel del status över denna rematch, frågan är dock om den är alltför efterlängtad där båda har passerat sina glansdagar, något jag anser känns än mer tydligt hos den ena slagskämpen och faktum är att Henderson ännu står utan en seger sedan deras förra möte. ”Hendo” har nu 3 förluster i följd bakom sig, den senaste efter att ha blivit hänsynslöst knockad av Vitor Belfort och fyller 44 under den kommande sommaren och även om det var första gången i karriären som han upplevde ett nederlag på det sättet så ser jag det som ett fullt möjligt scenario att den där hakan kommer testas på nytt. Han ser väldigt trög och långsam ut i rörelserna numera och kan i princip inte göra mycket mer än att hoppas på att högern ska landa. Även Shogun har passerat sin topp men har alltjämt sett avsevärt mycket bättre ut än sin motståndare och kan ta med sig en god känsla från sin senaste seger, James Te Huna slogs ut inom loppet av en minut strax innan nyår, till sin första match i Brasilien på drygt 3 år.


Shogun, vars 86 procent av hans segrar har tillkommit via knockout eller teknisk knockout, däribland de 7 senaste, är något snabbare och alldeles för teknisk där han bör sätta en högre procent av sina slag, rimligtvis även med något större möjligheter till att hitta luckorna för ett avslut där jag anser att han borde kunna fånga in motståndet vid något tillfälle. Det raka vinnarspelet intresserar inte nämnvärt, men det känns däremot sunt att gå på vinstmetoden där Betsafe/Betsson står sig något högre än övriga spelbolag. Shogun Rua att vinna match och avsluta den via KO/TKO eller diskvalificering testas med en insats under medel.

/Puyol