En ny efterlängtad vecka med Champions League-fotboll där jag ser detta som tisdagens höjdpunkt. I ukrainska Donetsk ska Shakhtar drabba samman med de regerande mästarna Chelsea och här hoppas jag att de båda lagens offensiva verktyg ska kunna bidra någorlunda.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Champions League
  • Match: Shakhtar Donetsk – Chelsea
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 1,70 @ Expekt
  • Units: 4,5/10
  • Spelstopp: 20.45

Shakhtar, som nog får ses som en alltmer rutinerad pjäs i dessa sammanhang, har öppnat riktigt fint och kan via en poäng ha skapat sig ett fantastiskt utgångsläge inför fortsättningen och jag skulle inte bli det minsta förvånad om man petade ner förhandsfavoriterna Chelsea/Juventus från en av platserna till åttondelen.

Chelsea har rent resultatmässigt, bortsett från supercupfinalen mot Atlético Madrid, inlett säsongen på ett fantastiskt sätt. Man toppar Premier League vilket har förvånat mig bitvis då jag tycker att man kan gå ner sig i vissa matcher, speciellt defensivt. Derbyt mot Tottenham nu i helgen var ett lysande exempel på det när man släppte in två mål från ingenstans under en kort period men sedan klev som bekant Juan Mata in och avgjorde matchen på egen hand, mer eller mindre. Individuell briljans har även bidragit till att man har gjort 14 mål i de 4 senaste matcherna.

…med den målformen, så blir man såklart att räkna med även här, även om jag förväntar mig ett mer försiktigt bortalag. Tycker dock att man har rätt spelartyper för att skapa farligheter via omställningar, så som exempelvis tidigare nämnde Juan Mata och Eden Hazard.

Inga skador eller avstängningar hos något av lagen. I Chelsea är lagkaptenen John Terry åter tillgänglig för spel i mittlåset efter att ha missat den senaste ligamatchen pga avstängning.

Den högsta divisionen och dess motstånd för Shakhtars del är kanske inte i nivå med det Chelsea har att komma med, men den ukrainska ligafotbollen är väldigt bra och den blir allt starkare. De brasilianska (bland annat) importerna bidrar starkt till kvalitén på det som får bevittnas på den offensiva delen av planhalvan och många av dessa återfinns alltså hos kvällens hemmalag. Dessa gubbar är väldigt skickliga, individuellt sett, och kan i vissa moment mäta sig med de allra bästa. Spelare som Willian och Ilsinho kan slå ut sin motståndare i en-mot-en situationer och straffa den brittiska backlinjen om man inte är på tårna. Man får nog även hålla ögonen öppna efter armeniern Mkhitaryan som visar ”Falcao-form”.

Shakhtar skakade verkligen om ett försvarsstarkt Juventus i Turin för någon vecka sedan där man likväl kunde ha fått med sig tre poäng – då är jag övertygad om att man kommer kunna testa Chelsea hemma i Donetsk. På Donbass Arena är man en maktfaktor och jag skulle bli väldigt förvånad om man lämnade planen mållös här.

_____________________________________________________________________

Min första tanke var att fokusera på ett överspel med hjälp av endast Shakhtar, men fastnade för den här istället. Allra främst så imponeras jag av hemmalagets anfallsspel men bortalaget har ett par vassa vapen de också. Spelar på att vi får se minst ett mål från vardera lag.

Hämtar ytterligare två spel från den här matchen, dessa objekt hittar ni också hos Expekt:
Shakhtar Donetsk över 1,5 mål 2,35 1,5/10 units
David Luiz will get booked 3,00 1,5/10 units

/Puyol