Athletic från Bilbao har tagit sig till Ukraina för att under tisdagskvällen möta Shakhtar i den femte omgången av Champions League. Baskerna är redan borta från fortsatt spel i turneringen och man kommer förmodligen spara två av sina bästa spelare i den här matchen. Det borde gynna hemmalaget som jagar gruppsegern.

  • Match: Shakhtar – Athletic
  • Spel: Shakhtar över 1,5 mål
  • Odds: 1,83 @ bet365
  • Insats: 6,5/10 units
  • Spelstopp: 20:45

Shakhtar har imponerat så här långt i Champions League och placerar sig på en andraplats i Grupp H bakom Porto. Laget är obesegrade efter fyra omgångar med två vinster och två oavgjorda resultat på kontot. Men man är inte riktigt klara för fortsatt spel i turneringen då BATE ligger fem poäng bakom och teoretiskt kan ta sig förbi ukrainarna. Men det är bara en fördel för spelet då hemmalaget knappast lär vila på några positioner idag, utan köra ut det starkaste laget. Vinner man dagens match har man en direkt avgörande match om gruppsegern mot Porto i sista omgången, en gruppseger som kan innebära fördelar framöver. Kikar vi på målproduktionen så har Shakhtar en hyfsad målform i de två senaste matcherna i Champions League. Två raka segrar mot BATE och en målskillnad på 12-0 skojar man inte bort. Anfallaren Luiz Adriano har gjort åtta mål framåt på dessa två matcher och brassen toppar skytteligan i överlägsen stil. Han bildar ett mycket fruktat anfallspar med sin landsman Alex Teixeira och här har verkligen gästerna något att bita i. Det ska även nämnas att Arena Lviv är helt utsålt till dagens match, vilket borde sätta extra fart på spelarna i hemmalaget.
Hos Shakhtar stryker vi idag försvararen Ivan Ordets som är skadad, i övrigt inga större bekymmer.

150px-FC_Shakhtar_DonetskAthletic_200x200

Athletic Bilbao har inte haft någon lyckad turnering och det stod klart ganska tidigt att man hade det tufft att kombinera ligaspel med europaspel. Truppen hos baskerna är inte den bredaste och då kan man inte tävla på allvar i den här turneringen. En pinne har det blivit i Champions League så här långt och den kom mot just Shakhtar (0-0) hemma på San Mames. Men efter detta har man åkt på tre raka förluster där laget släppt in två mål i samtliga tre matcher. Nu ska det sägas att Athletic har chans att nå en tredjeplats vilket innebär spel i Europa League, men det är en plats jag inte tror man bryr sig nämnvärt i. Man lär även få chans till tredjeplatsen i den sista omgången, där man stöter på bottenkollegan BATE på hemmaplan. Tränare Valverde har uttalat sig om att anfallsstjärnan Aritz Aduriz med största sannolikhet kommer börja på bänken här. Han har nyligen kommit tillbaka från en muskelskada och man är inte beredda att chansa någonting i ett kylslaget Ukraina. Det ryktas även att man kommer vila mittback Laporte som spelat ohyggligt många minuter på slutet, och istället ersätta med Gurpegi som fått vila i ligaspelet på slutet. Om så är fallet så kan det sticka iväg målmässigt här, för Laporte betyder oerhört mycket för baskernas försvarsspel. Etxeita har sett darrig ut tycker jag och den gamla räven Gurpegi är inte världens snabbaste herre.
Hos gästerna stryker vi Ibai Gomez som inte fick följa med på resan till Ukraina.


En fullpackad stadium och ett hemmalag som spelar om gruppsegern i Champions League, då känner jag att Shakhtar borde vara hungrigast här. Med tolv mål på de två senaste CL-matcherna så vet man även vart målet är placerat, speciellt Luiz Adriano. Baskerna lär säkerligen ha en halvljummen inställning till den här matchen och det är nog inte särskilt kul att åka till ett kylslaget Ukraina och spela. Om Valverde dessutom ska vila två av sina absolut bästa spelare i det här mötet så tror jag att det kan sticka iväg. Jag tror på minst två hemmamål här och sätter en insats strax över medel. Skulle det vara så att gästerna vilar Laporte så kommer ytterligare ett par units åka in på spelet.

/e@sy