Iransk fotboll denna eftermiddag när den sista omgången av Pro League ska spelas av. Jag vänder blickarna mot Esfahan där vi har ett riktigt ”toppen mot botten”-möte. Faktum är att det inte kan bli mer toppen mot botten än så här, då Sepahan kan säkra sitt tredje raka mästerskap mot ett lag som ligger dyngsist och var klart för nedflyttning för flera veckor sedan. Jag kör på det alternativet som jag tycker känns bäst i den här matchen.

  • Match: Sepahan-Mes Sarcheshmeh
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Betway
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 16.45

”Den gula stormen” som laget kallas kan alltså säkra ännu en ligatitel och det är väl inga konstigheter med det. Man har de ekonomiska musklerna vilket har bidragit med hyfsade importer och en utländsk tränare som har byggt vidare på vinnartraditionen.

Man kommer från 0-0 i säsongens kanske tuffaste match, derbyt mot Zob Ahan. Det gjorde inte mycket då den närmsta konkurrenten om guldet också lyckades kryssa på bortaplan men det mot ett betydligt svagare lag – nämligen dagens motstånd för Sepahans del. Man tackade och tog emot, då det innebär att det räcker med en poäng för att det här ska gå vägen. Och lämpligt nog är det alltså jumbon som står på spelschemat i Naghsh-e-Jahan Stadium.

Mes Sarcheshmeh har några fina år bakom sig då man verkligen har klättrat i seriesystemet. Hösten 2008 spelade man i tredje divisionen men uppenbarligen så har det gått lite för fort. Nykomlingarnas första säsong i Pro League har varit allt annat än en trevlig upplevelse och man har helt enkelt en alldeles för dålig trupp på den här nivån. På hemmaplan har man sprattlat till vid några tillfällen men bortaspelet har varit sensationellt uselt och en starkt bidragande faktor till att nedflyttningen har varit klar under en överdrivet lång tid.

Man har endast tagit 3 (!) poäng på 16 bortamatcher vilket säger en del. Den där 18:e och sista platsen i tabellen har man parkerat på i 31 av 33 ligaomgångar. Det ger kanske en ännu bättre bild om hur man står sig i den här serien.

Får vi se de gula fira denna fredag också?

Som jag nämnde i introt, jag har försökt hitta det alternativet som passar bäst till den här matchen. Saken är den att de flesta bolagen (som brukar erbjuda spel på den iranska ligan) har valt att skippa den här matchen helt och hållet. De som däremot har med den här matchen på listan bjuder såklart inte på några sköna siffror på hemmalaget. 1,15 ger den raka ettan, och då fastnade jag för överspelet istället.

Hade jag kunnat spela överspelet/lag till samma lina så hade jag accepterat ett liknande odds, men nu kan man dessutom få hjälp av motståndet även om inte alltför mycket talar för det. Men jag har en stark tro på att Sepahan har tillräckligt med kvalité i sig för att fixa det här på egen hand.

Visserligen behöver inte hemmalaget gasa stenhårt då det räcker med en poäng, men samtidigt så radar man inte upp mästerskap bara sådär. Man bär på mycket rutin från dessa sammanhang och man vet om att det här är ett motstånd man bara ska köra över. Hittar man kassen relativt tidigt så tror jag inte att man trycker på stoppknappen i säsongens sista (hemma)match. Jag spelar på att det blir minst 3 mål.

/Puyol