En av hockeysäsongens absoluta höjdpunkt är när hockey-VM drar igång. Årets upplaga håller till i Finland och därmed på stor rink. Något som kan gynna dom europeiska lagen bättre än nationerna på andra sidan Atlanten.
I en utav öppningsmatcherna ställs Schweiz mot Sverige. Kan Sverige avvärja det gigantiska favoritskapet?

  • MatchSchweiz – Sverige
  • Liga: JVM
  • Speltips: Båda lagen gör minst två mål
  • Odds: 1,78 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 26/12, 15:00

schweiz V.S sweden-flag

Schweiz JVM förra året var ett blandat resultat. Laget besegrade överraskande Tjeckien, men föll därefter i samtliga tre återstående gruppspelsmatcher och slutade sist i gruppen med fyra poäng av tolv möjliga.

Inför denna upplaga av JVM har Schweiz ett spännande lag på pappret. En nation som växer mer och mer för varje år och blir bevisligen allt närmare ett landslag att räkna med även med juniorerna.
Laget har många spelare från den inhemska ligan och det är framförallt spelare som T. Meier, T. Kessler och P. Suter vi ska hålla ögonen på.

Inför det stundande VM’et har Schweiz spelat två landskamper. Laget har besegrat hemmanationen Finland med 4-3 och även fjolårets skrällag Slovakien med 4-2.
Det går ta med sig att Schweiz offensiv verkar vara i sitt bästa slag och kan bli farligt under turneringens gång.

Sverige då? Förra JVM resulterade i en fjärde plats då laget åkte ut mot Ryssland i semifinalen och därefter något överraskande förlora mot Slovakien i bronsmatchen och Sverige avgick ett mästerskap i juniorväg utan medalj på bra många år.

Nu har Grönborg spänt musklerna och har tagit ut en trupp som ska gå för guldet. Flertalet namnkunniga spelare tillhör truppen så som bröderna Nylander, A. Kempe, J. Larsson, J. Ericsson Ek för att nämna några.
Truppen är till synes väldigt bra och Sverige har kapacitet att kunna gå långt i mästerskapet.

Det har Sverige visat på dom tre första landskamperna till vad som komma skall. Sverige körde över Danmark och Slovakien med 5-0 respektive 6-3. Det blev däremot förlust mot Kanada efter ett taffligt försvarsspel och trots att Sverige nästan hämtade ikapp 1-5 blev det en snöplig förlust 6-7.

Schweiz och Sverige har möts i fem raka gruppspel.
Samtliga matcher har resulterat i segrar för det svenska landslaget men det var först i förra årets JVM som Schweiz misslyckades med att göra minst två mål på Sverige då segersiffrorna skrevs 1-5 till svenskarna.

Sverige’s defensiv har varit skakig, fortsätter det i premiären?
Allt stämde klockrent mot Danmark i det defensiva, men matcherna mot Slovakien och mot Kanada var försvarsspelet långa stunder totalt kaos och laget bjöd på ofantligt mycket. Speciellt mot Kanada då minst fyra av Kanada’s sju mål kom tack vare slarv från svenska spelare. 
I övrigt så är JVM känt för sin fart och fläkt och det är inte många nationer som bestämmer sig för att spela försvarsspel när spelarna ska ge allt för att få uppmärksamhet runt om i världen.
Schweiz är en bra hockeynation och blir bara bättre och bättre. Nationen visade upp i förmatcherna till JVM att det finns kapacitet i truppen.
Sverige har dessutom drabbats av två tunga avbräck inför matchen då S. Aho fick lämna sen han fick en puck på halsen mot Kanada och fått lämnat truppen på grund utav den skadan och även G. Forsling kommer missa matchen.
Samtidigt som det är en öppningsmatch där Sverige kommer vilja trumma på och när försvarsspelet inte är det bästa kommer Sverige ta sig långt i JVM genom att ösa in mål.
Därav kommer det finnas ypperliga möjligheter för Schweiz att göra minst två mål på svenskarna i öppningsmatchen. Speciellt då nationen lyckats med det i dom fyra av fem senaste mötena.
Och till 1,78 på att båda nationerna gör minst två mål hos Unibet tackar jag.