Gruppspelet är inte på sluttampen och lagens positioner börjar bli klara. Kanada har i stort sett säkrat gruppsegern i grupp A och behöver bara två poäng till på dom två sista matcherna för att säkra första platsen. Kanada har två matcher kvar och möter nu ett Schweiz som bjöd upp till kamp mot Sverige igår medan Kanada inte alls var speciellt vassa mot Frankrike. Hur kommer matchbilden se ut idag?

  • MatchSchweiz – Kanada
  • Liga: VM
  • Speltips: Schweiz +2,5 mål
  • Odds: 2,05 @ Betsafe
  • Insats 2,5/5 units
  • Spelstopp: 10/5, 20:15

schweizV.S kanadas-flagga

Schweiz spelade mot Sverige igår kväll. En match som Sverige tog tidigt ledningen i och lät inte Schweiz komma till alltför klara lägen. I den andra perioden var det bara spel mot Schweiz mål och Schweiz kunde hålla tätt med andan i halsen, och Sverige såg ut att ha god kontroll över matchen. Men icke det när den tredje perioden startade. Det dröjde bara trettiofyra sekunder innan det stod 1-1 på tavlan. Därefter var det Schweiz för hela slanten och laget var mycket nära att få med sig segern. Istället slutade matchen 1-1 efter fulltid och mot förlängning. Där avgjorde Sverige med sitt 2-1 i spel med en man mer på banan. En oerhört billig utvisning som i stort sett ingen förstod sig om hur den kom. Men det är domaren som dömer.

Förlusten innebar att Schweiz åkte på andra raka övertidsförlusten och den tredje förlusten under turnering. Däremot har ju Schweiz tack och lov två segrar förutom förlusterna och därmed spelat ihop nio poäng efter fem matcher. Det leder till en fjärde plats i grupp A med ett poäng bakom grupptrean Tjeckien och tre poäng från Tyskland som ligger närmast utanför slutspelsplats.

Kanada spelade också igår. Då mot Frankrike i en match som Kanada var solklara favoriter i. Det började även bra för Kanada’s del som tog ledningen med 2-0, men som släppte in en 2-1 reducering innan den första perioden var över. I den andra perioden utökade Kanada ledningen till 3-1 och segern var i det närmaste laget klar. Men i slutperioden hände något med Kanada. Laget var inte att känna igen och spelade inte alls bra. Det ledde till att Frankrike både reducerade och kvitterade till 3-3. Kanada lyckades trots det tråckla in en 4-3 puck i powerplay och kunde komma undan med segern efter blotta förskräckelsen.

Kanada är hittills det enda lag under turneringen som har vunnit samtliga matcher. Fem matcher och fem trepoängare. Totalt har Kanada femton poäng och har haft turneringens absolut bästa offensiv tillsammans med Sverige, med sina trettiotvå fullträffar. Kanada leder grupp ett med två poäng före Sverige och har dessutom en match mindre spelad.

__________________________________________________________________________________

Schweiz tar med tredje perioden mot Sverige medan Kanada sparar sig till slutspel?
Förutsättningarna är glasklara i fortsättningen. Schweiz måste ta minst lika många poäng som Tyskland för att inte hamna i någon målskillnadsaffär om kvartsfinalsspel. Kanada har troligen säkrat segern i grupp A och kommer få stanna kvar i Prag. Det räcker med bara två poäng för att ta gruppsegern på egen hand. Kanada verkar vara inställda på kvartsfinal och spelet som visades upp mot Frankrike var inte imponerande.
Då har istället Schweiz allt för spela om. Tre poäng fler än Tyskland (som just nu leder över Tjeckien) och förlust ikväll kommer bli en nagelbitare imorgon när Tjeckien står för motståndet då seger kommer sannolikt bli ett måste. Schweizarna visade upp en mycket fin tredje period mot Sverige igår och försvarsspelet såg tämligen bra ut. Ett klart hungrigare Schweiz ska kunna ge ett något vilande Kanada en match och ska inte behöva bli krossade.
Mitt spel blir Schweiz +2,5 mål till 2,05 hos Betsafe.