Ojojoj vilken oväntad final det blev ändå. Ryssland ställs mot Finland efter att båda lagen har skickat ut tunga favoriterna USA respektive Sverige i semifinalen. Det är två nationer med mycket historia mot varandra och vi kan förvänta oss en grinig match, men även en final av två finalvana lag. Ryssland som gör sin fjärde final på sex år medan Finland har chans på guld för andra gången på tre år. Hur ska detta arta sig?

  • MatchRyssland – Finland
  • Liga: JVM
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 1,90 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 5/1, 19:30

ryssland V.S Finland2

Final i JVM och vägen dit har för ryssarna har inte varit spikrak. Laget gick knackigt genom gruppspelet, men vann trots det samtliga matcher utan att imponera. I kvartsfinalen var spelet långt ifrån bländade mot Danmark och laget lyckades få till en förlängning efter kvitteringen 3-3 med endast fyrtiosex sekunder kvar av matchen. Där lyckades ryssarna vinna och ta sig till semifinal mot storfavoriterna USA. I den matchen vaknade den ryska björnen ordentligt och vilken match laget gjorde. Ryssland fick USA att inte spela sitt spel och sitt eget spel var det bästa laget visat upp under turneringen, sen vändningen mot Finland i gruppspelet från underläge 1-3 till seger 6-4.
Ryssland kunde efter att ha hamnat i ett 0-1 underläge vända matchen till seger 2-1 och därmed gå till JVM final för fjärde gången av dom sex senaste upplagorna.

Finland fick tyst på grannationen Sverige i semifinalen efter att ha svarat för en mycket stark laginsats. Detta trots att stjärntrion Laine, Aho och Puljujärvi gick från matchen poänglösa var det andra finska lejon som klev fram när det behövdes som mest. Trots att domarna stod på finnarnas sida i bedömningarna var det inte det som avgjorde matchen. Finland spelade smart, enkelt och disciplinerat. Sverige lyckades bland annat bara få iväg tre skott under hela slutperioden.
Finland’s resa till finalen har annars varit stark. Endast en förlust under vägens gång, mot Ryssland 4-6 i gruppspelet. Laget slutade tvåa i grupp B och skickade ut Kanada i kvartsfinalen efter än en gång en heroisk insats med segersiffrorna 6-5.

Öst mot öst, vilket land får lyfta pokalen?
På förhand känns det något som Finland är favoriter. Men det spel Ryssland visade upp mot USA gör att jag skippar vinnarspelet utan väljer istället överspelet. Det på grund av det är två lag som har visat upp en mycket god offensiv. Ryssland och Finland svarade för flest mål framåt i grupp B och finnarnas defensiv är inte speciellt mycket att hurra över. Det var först i semifinalen som laget släppte in färre mål än tre sedan öppningsmatchen mot Vitryssland.
Båda lagen besitter som sagt en stark offensiv och där finns det mycket att hämta. Finland har ett ruskigt bra powerplay-spel och kvar sparkapital på trion Laine, Aho och Puljujärvi som inte gjorde mycket väsen ifrån sig i semifinalen,
Nu är det en match där det gäller att vinna! Två nationer som kommer gå för guldet och när värdnationen kliver ut i Hartvall Arena kommer mycket adrenalin pumpa. Ett tidigt mål och det kommer bli en öppen historia. Mellan lagen i gruppspelet stannade det på tio mål på resultattavlan. Nu är det ett möte och det gäller att kräma ur allt och lite till ur samtliga spelare.
Mitt spel blir därmed över 5,5 mål till 1,90 hos Unibet.