Galorna duggar tätt där programmet The Ultimate Fighter och dess finaler dominerar den här helgen. En gala gick i Australien natten mot lördag och här har vi ännu en framför oss i Las Vegas. Det var tänkt att coacherna Roy ”Big Country” Nelson (17-7) och Shane Carwin skulle göra upp, men då den sistnämnde har lämnat återbud ännu en gång så har Matt ”Meathead” Mitrione (5-1) hoppat in som ersättare. En något mer lämplig uppgift och jag gillar favoriten i det här mötet.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC (TUF Finale 16)
  • Match: Roy Nelson – Matt Mitrione
  • Spel: Roy Nelson
  • Odds: 1,41 @ Ladbrokes
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 03.00

Det här är en fight i tungviktsklassen och den spikades för drygt en månad sedan i och med Carwins avhopp. Noterbart är att båda dessa herrar har varit deltagare i programmet, dock inte under samma säsong. Nelson såg vi i somras när han besegrade Ed Herman medan Mitrione inte har fightats på över ett år och då förlorade han mot Chieck Kongo. Av någon anledning har träffprocenten av de spelen man har levererat på Twitter varit något högre än de som har presenterats här, förhoppningsvis något som det blir ändring på inatt.

Matt Mitrione är en stor tungviktare med riktigt bra glöd i nävarna och stabil brottning. Trots att han ändå har hunnit fylla 34 så har han inte matchats alltför hårt (endast 6 fighter som proffs) och det finns fortfarande rum till förbättring. Går nu sitt allra tuffaste test och det ska bli intressant att se hur han står sig med tanke på att han har varit utanför octagonen i snart 14 månader.

Roy Nelson ser ni i bild och låt den inte lura er – den här gubben kan slåss. Även det här är en lirare med bra kräm i nävarna men då än mer teknisk och mer allround i överlag. Brottningen är där samtidigt som han har riktigt bra ”top game” på mattan med jiu-jitsun därtill. Dessutom rör han sig förvånansvärt bra och det brukar varken vara något fel på fotarbetet eller flåset, trots ölmagen. Det här blir faktiskt hans tredje fight under det här året och även om hans record i organisationen inte är mer än 4-3 så ska man komma ihåg att han har mött några av de absolut främsta pjäserna i den här divisionen.

Ytterligare en egenskap som han bör ha cred för, inför ett möte med en lirare som har ”punching power”, är att han har visat upp en haka av granit vid ett antal tillfällen. Den senaste och enda gången han har blivit utslagen var för 4 år sedan och det mot den fd mästaren Andrei Arlovski i en fight där han hoppade in på kort varsel. Han har klarat 3 ronder mot både Junior Dos Santos (den nuvarande mästaren) och Fabricio Werdum.


Jag ser den erfarne Roy Nelson som den vassare fightern i ganska många områden för att på så sätt se honom som en spelbar favorit. Motståndaren måste träffa riktigt tungt på den där rejäla hakan samtidigt som han måste undvika Nelsons vassa kontringar. Har även svårt att se honom (Mitrione) göra det här till en brottningsmatch och dominera motståndaren i det området.

Big Country spelas som vinnare med en insats strax över medel.

/Puyol