Galorna med högklassig kampsport duggar tätt nu och UFC är tillbaka på nytt med UFC 174, den här gången i den kanadensiska västkusten och Vancouver. En titelmatch i flugvikt står som ”main event”, men innan dess har vi även något av en utslagsmatch med ytterligare titelkaraktär på spel. Rory MacDonald och Tyron Woodley ska drabba samman i en högintressant duell som rimligtvis borde bli lika jämn som oddsfördelningen skvallrar om, för egen del vill jag dock luta mig mer mot den ena kombattanten.

  • Match: Rory MacDonald – Tyron Woodley
  • Spel: MacDonald
  • Odds: 1,95 @ Bwin
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 04.30 15/8

Den här matchen är väldigt stor och har till viss del stulit en hel del uppmärksamhet från titelmötet som går av stapeln efter att den här bataljen är klar. En eventuell chans på bältet i weltervikt kan spelas in i händerna på vinnaren där åskådarna på plats borde ha sin favorit klar nu när Rory MacDonald (16-2) återvänder till sin hemprovins (British Columbia) med Tyron Woodley (13-2) som motståndare. MacDonald, oerhört begåvad och tekniskt slipad inom samtliga grenar, stod för en fin prestation när en lurig Demian Maia besegrades medan Woodley, en kraftfull och explosiv brottare i grunden, imponerande minst lika mycket innan Carlos Condit (fd titelutmanare) tvingades bryta matchen pga en knäskada.

Tyron Woodley stod som underdog mot Carlos Condit och nu går han in som spelbolagens knappa favorit mot Rory MacDonald, något jag har svårt att köpa. Woodley är ruskigt snabb på att krympa avståndet till sin måltavla och även effektiv på att etablera en brottningsmatch när det behövs, drag och vapen som jag inte tror att han kommer vara i närheten av att sätta på ett lika behagligt sätt som senast (Condit) med det han går upp emot inatt. MacDonald, med ett ”reach advantage” på ett fåtal centimeter som kan vara tills hans fördel, delar ett antal egenskaper med träningskamraten och den mångårige mästaren Georges St-Pierre. Utöver att han är väldigt svår att plocka ner till mattan är han likt sin mentor väldigt skicklig på att kontrollera distansen och landa med jabben och övriga attackerande slag därifrån. Något han har blivit kritiserad för i de tillställningarna där han inte har varit fullt så lika aggressiv, men i en match av den här digniteten ser jag det taktiska draget som ett välbehövligt koncept i en tillställning som kan innebära en del risker.


Personligen så skulle jag nog vilja lyfta fram ”Ares” som en knapp favorit med verktygen att bromsa upp Woodleys spetsegenskaper. Till UFC-ledningens förtret kan jag se kanadensaren gå för en försiktig, smart och återhållsam väg till en poängseger – där fördel av hemmaplan troligtvis inte gör någon större skada ur den aspekten. Rory MacDonald att stå som segrare testas med en insats under medel.

/Puyol