Fortsätter på samma spår med högklassig MMA i nattens UFC on Fox 8. Titelmatchen i flugvikt får ursäkta, men galans co-main event ses kanske som den mest intressanta på förhand för något som kommer ha en betydande roll i welterviktsklassen. Rory MacDonald tar sig an Jake Ellenberger i en emotsedd batalj där jag måste vika ner mig i min tro på en lirare som börjar växa fram som en personlig favorit och hoppa över till hans motståndare. Matchens underdog är bättre än 3 ggr insatsen.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Rory MacDonald – Jake Ellenberger
  • Spel: Ellenberger
  • Odds: 3,00 @ Ladbrokes
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 02.05 28/7

Rory MacDonald (14 vinster, 1 förlust) är en ung kanadensare hemmahörandes i Tristar Gym, tillika träningskamrat med viktklassens dominante mästare Georges St. Pierre, vilket man kan se och känna igen på en snarlik stil sett till hans färdigheter. Rory ses som en av de absolut största talangerna i organisationen med en rad imponerande insatser i bagaget. En mångsidig slagskämpe, teknisk och stark inom flera områden. Senast vi såg honom var strax innan nyår där han massakrerade den legendariske, dock numera något för gamle, BJ Penn i 3 ronder i något som inte var mycket till match.

Jake Ellenberger (29 vinster, 6 förluster) är med sina 28 år en veteran redan nu med 35 matcher som proffs, där han går in med resultatraden 8-2 i UFC. Amerikanen är en brottare i grunden, en väldigt explosiv och atletisk sådan med bra glöd i nävarna. Utöver någon missräkning, kommer även han in med ett par effektiva prestationer. Slog ut Nate Marquardt på ett hänsynslöst sätt senast han befann sig inne i oktagonen för drygt 4 månader sedan.

Skärmklipp

UFC on FOX Weigh In

Talang och naturbegåvning eller vad det än nu må vara. Rory MacDonald fyllde 24 tidigare i veckan och är nästintill komplett redan nu. Kvaliteterna inom varje område är kanske inte toppade fullt ut, men i stora drag symboliserar han vad de främsta inom den nya generationen MMA-utövare går för, där han började träna samtliga discipliner i relativt tidig ålder. Jag skulle bli extremt förvånad om MacDonald inte blev den här viktklassens mästare i framtiden, även om det inte är en titel han vill slåss om så länge träningskamraten ”GSP” fortfarande skulle inneha tronen. Det här är en lirare som dominerade en riktigt vass Carlos Condit (titelutmanare ifjol) i 2 ronder redan som 20-åring innan han inkasserade karriärens enda förlust med bara sekunder kvar av matchen. Trots den ringa åldern har han hunnit bygga på värdefull erfarenhet, tillräckligt mycket för att jag inte ska se motståndets dubbla antal professionella matcher som någon större fördel.

Jake Ellenberger kommer in till det här mötet utan samma hype, men även det här är en farlig pjäs att handskas med. I en tät viktklass strax bakom den regerande mästaren så har han ett fullt godkänt facit bakom sig, där de två förlusterna han bär med sig från den här organisationen kom till via ett delat domslut (debuten mot den tidigare nämnde Carlos Condit) och en där motståndet (Martin Kampmann) dominerades totalt, men kylan och tålamodet var inte tillräckligt i ett avgörande skede. I takt med att utmanarna i weltervikten har blivit fler, där bl.a. nattens motståndare har stulit en del av uppmärksamheten genom att visa prov på exceptionell talang, så har amerikanen blivit något bortglömd i diskussionen kring potentiella utmanare trots sin höga ranking. Ellenberger har egenskaper utan några direkta luckor som gör honom till ett hot mot samtliga i viktklassens topp.


Två självsäkra herrar inför en fight med en intensiv uppbyggnad. Ända sedan den här matchen spikades har jag svängt om något i min teori kring utgången. Jag anser att MacDonald är den mer troliga vinnaren, men i stort sett anser jag att allt spelvärde ligger på ”The Juggernaut”. MacDonald är framtiden och jag vill nog påstå att han är nuet redan idag, men samtidigt så är inte Ellenberger någon bekväm matchning för MacDonalds del.

Tekniskt sett anser jag att MacDonald är mer slipad och dynamiskt, men Ellenberger har kvaliteter som gör att han kan ”overpower” sina motståndare och eventuellt få ett övertag i närkamperna därifrån. MacDonald har varit extremt bra på att variera sin breda offensiv mot föregående motståndare, inatt skulle jag dock ta bort hans fördel i brottningen, där motståndet eventuellt kan vara bättre på pappret, samt punching power.

Den här matchen har verkligen potential till att bli ett krig, och en väldigt jämn sådan, där favoritskapet hos den ena kombattanten kan ha glidit iväg något för mycket. Jake Ellenberger spelas som segrare med en insats under medel. Notera tiden för spelstoppet i och med att matchen går natten mot söndag.

/Puyol