UFC 170 börjar närma sig och går av stapeln i Las Vegas där de stora matcherna avgörs tidigt på morgonen, svensk tid, drygt en timme innan Rousey vs McMann drar igång. Vi inleder med spel på herrarna i welterviktsklassen där Rory MacDonald och Demian Maia drabbar samman i en intressant matchning där jag misstänker att en av kombattanterna kommer bli träffad. Galans drag plockas från det här mötet som känns väldigt intressant på förhand.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Rory MacDonald – Demian Maia
  • Spel: MacDonald via KO, TKO, DQ
  • Odds: 4,75 @ Betsafe
  • Units: 2/5
  • Spelstopp: 04.30 23/2

Ingen titel står på spel, men det här är en väldigt viktig match i welterviktsklassen i och med att båda herrarna kommer från förluster i matcher där båda stod som favoriter på förhand, båda via delade domslut efter två jämna och täta bataljer, där vinnaren av det här mötet åter börjar klättra i divisionens toppskikt. Rory MacDonald (15-2), tekniskt slipad inom samtliga områden, har dock alltjämt åldern inne och framtiden för sig där han ännu inte har fyllt 25 medan Demian Maia (18-5), en välmeriterad grappler, fyller 37 senare i år och det här får stå som hans sista chans till att etablera sig i jakten på en titelmatch.

Den brasilianske veteranen (Maia) och enormt skicklige jiu jitsu-utövaren briljerade inledningsvis efter att ha flyttat ner ett steg bland viktklasserna. Han gick en total matchtid på 3 minuter och 17 sekunder mot Dong-Hyun Kim och Rick Story för att sedan dominera en svårbemästrad Jon Fitch över 3 ronder på ett övertygande sätt. Han lyckades dock inte kontrollera Jake Shields, ytterligare en meriterad grappler, i samma utsträckning där han inte kom åt de positionerna som banade väg för de tidigare segrarna.

Den något yngre kanadensaren (MacDonald) hade imponerat enormt inför mötet med Jake Ellenberger och jämförelserna med den mångårige mästaren, träningskamraten, vännen och landsmannen Georges St. Pierre var tydliga. Oerhört skarp striking kombinerat med styrka på mattan. Personligen så blev jag väldigt imponerad över hur han tog sig an utmaningen (Ellenberger) där de tekniska aspekterna adderades med många taktiska drag där han helt enkelt slogs på ett väldigt smart sätt. UFC-pamparna uppskattade dock inte det som uppfattades som en tråkig poängseger. Nästa motståndare (Robbie Lawler, underdog till drygt 4 ggr insatsen hos spelbolagen) var dock inte lika passiv och vågade utmana en alldeles för försiktig MacDonald i duellerna och drog det längsta strået efter en sk ”knockdown” i den sista ronden. Återstår att se vad ”Ares” gör annorlunda nu.

rory-macdonald Rory-vs.-Penn

En aspekt som borde lyftas fram, Rory MacDonald imponerade väldigt stort men pressades och stördes av frågorna om ett eventuellt möte med den tidigare nämnde Georges St. Pierre. En match som kanske hade varit oundviklig om han hade fortsatt sitt segertåg och att ”GSP” nu har valt att kliva åt sidan innebär ett bekymmer mindre för Rorys del. Det här kan nog vrida upp hans ambitioner ytterligare i jakten på en titelmatch och jag är övertygad om att han ännu inte har prickat in sin fulla potential.

Jag ser alltjämt Rory MacDonald som en enorm talang, kanske en av de större begåvningarna jag har sett i den här åldern, och att det krävs att han ska vara väldigt oaktsam för att stå som förlorare även natten mot söndag. Det här är en slagskämpe som dominerade en riktigt skicklig Carlos Condit redan när han var 20 år fyllda och jag tror återigen att han kan hitta den aggressiviteten och offensiven i sina attacker som han inte har visat upp i sina två föregående matcher där han i stort sett endast har låtit jabben leda vägen från distans.

Demian Maia är ruskigt vass på mattan, men han är alltjämt något begränsad där nyckeln till en eventuell framgång här bygger på att han ska kunna placera motståndaren på rygg. MacDonald har en väldigt fin fysik och är en bra bit större än de 77 kilona som han vägde in på natten mot lördag. Tror helt enkelt att han är något för stark för att kunna kontrolleras där han har ett nedtagningsförsvar på över 85 procent, utöver ett sk ”reach advantage” på ungefär 12 cm vilket försvårar brassens möjligheter ytterligare. Till skillnad från kanadensarens föregående motståndare (Ellenberger och Lawler) så presenterar Maia egentligen inte något hot på fötterna där han ska vara minst ett och två nummer mindre än kombattanten som står i den andra ringhörnan. MacDonald ska därmed inte behöva vara orolig för vad motståndet har att kontra med och bör landa en bra procent av de slagen som delas ut.


En poängseger till MacDonalds fördel är den mest troliga utgången, men jag vill sätta ett stort spelvärde på favoriten att avsluta matchen via en slagserie (att sätta ett lås på en så pass meriterad grappler som Maia blir nog ruskigt svårt) till närmare 5 ggr där Betsafe placerar sig väldigt högt att jämföra med några av de andra spelbolagen som ligger runt 3,5 på den här vinstmetoden. Rory har verktygen i form av en dynamisk striker som kan variera slagen väl, med teknik och kraft, och jag tror inte att han kommer agera lika återhållsamt  på nytt. Rory MacDonald (fighter 2) att vinna via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering spelas med en insats under medel.

/Puyol