UFC återvänder till Las Vegas för en av sina pay per view-galor med en intressant uppställning och framförallt ett intressant main event lagom till dessa olympiska tider. Det är även slaget mellan olympierna på damsidan som står som huvud- och titelmatch där Ronda Rousey och Sara McMann ska göra upp om bältet. En av damerna kommer alltjämt stå som obesegrad där jag åter tror att mästarinnan kommer bli svårbemästrad.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Ronda Rousey – Sara McMann
  • Spel: Rousey via submission
  • Odds: 1,66 @ Betsson
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 05.00 23/2

Det har nu gått exakt 2 månader sedan Ronda Rousey besegrade Miesha Tate för att därmed försvara sin titel på ett framgångsrikt sätt, och även om utmanaren blev den första att överleva den inledande ronden så var mästarinnan minst ett nummer större i överlag. Väldigt ovanligt att man matchas så här tätt inför en titelmatch (Jon Jones var senast med det när han vann titeln i lätt-tungvikt för ca 2 år sedan) men med de mångåriga mästarna Georges St. Pierre (uppehåll) och Anderson Silva (långtidsskadad) ute ur bilden så är Ronda kanske den mest lysande stjärnan UFC har för tillfället, i alla fall om man ser till vilken uppmärksamhet hon drar till sig, så det är nog inte alltför konstigt att organisationen vill att hon ska vara väldigt aktiv.

Nästan exakt på årsdagen sedan damklassens intåg i MMA-världens ledande organisation så har man nu snickrat ihop en väldigt speciell huvudmatch till UFC 170. De båda kombattanterna är alltjämt obesegrade och två riktigt stora atleter med fantastiska meriter där båda har varit extremt framgångsrika i respektive gren. Ronda Rousey (8-0) blev olympisk bronsmedaljör i Peking 2008 där hon blev den första amerikanskan att plocka hem en OS-medalj i judo. Sara McMann (7-0)  har även hon en rejäl spetsegenskap där den 7 år äldre landsmaninnan blev olympisk silvermedaljör i Aten 2004 där hon sågs som en av landets främsta brottare i många år. Hon har därmed en intressant egenskap för att testa motståndet där ”Rowdy”, som bekant, har varit extremt svårstoppad och effektiv när det har kommit till att hitta ett avslut med sitt främsta vapen.

ufc170_600x250 RouseyLinFighting2-750x400

Ronda Rousey har gått totalt 11 MMA-matcher (8 som proffs) där resultaten och utgången har varit densamma. Hon har vunnit samtliga matcher via en sk ”armbar” (armlås) där endast en av dessa motståndare har klarat sig förbi den första ronden. Än mer anmärkningsvärt att en klar majoritet inte ens har överlevt den inledande minuten. Siffror som tydligt visar hur pass dominant hon har varit där jag även ser positiva signaler av att hon fick gå en matchtid på 11 minuter senast att jämföra med den dryga halvminuten till de 4 minuterna hon gick innan dess. Hon fick chansen att visa upp en kreativitet med sin jiu-jitsu från rygg samtidigt som hennes striking, enligt uppgifter, blir bättre till varje match.

Anmärkningsvärt att i princip samtliga av Rondas motståndare har haft en bredare MMA-erfarenhet än henne, men ingen har lyckats komma åt hennes spetsegenskaper och knappt lyckats dra ner henne i djupa vatten. I nattens motståndare har man, för en gångs skull, desto mindre data på där Sara McMann kanske inte är alltför erfaren (för den här sporten) hon heller. Båda har enormt mycket rutin bakom sig vad gäller själva tävlandet från respektive gren, men det här är ett annat spel där Rousey redan har hunnit testas mot några av de främsta i viktklassen med 4 titelmatcher bakom sig. En del inklusive jag själv menar på att utmanaren, som ser ut att vara större och fysiskt starkare än några av föregångarna, kan sätta mästarinnan på prov i form av att testa och kontra nedtagningarna. Men, i sin helhet tror jag inte att hon är redo.

McManns exceptionella brottning mot Rouseys fullständigt briljanta judo är en väldigt intressant matchning, men jag ser utmanaren som något för begränsad. Även om brottaren skulle vinna eller försvara någon nedtagning så anser jag att samma tekniker kan utsätta henne för vissa riskmoment att hamna i mästarinnans farliga clinch där tillräckligt av det man har sett från Rousey är att hon återigen kommer hitta positionerna för att sätta sina armlås. Jag anser även att McManns frånvaro på 10 månader (senaste gången hon gick match, sommarens planerade möte med Sarah Kaufman ställdes in av privata skäl) får ses som ett större frågetecken än Rouseys snabba återkomst till en ny fight.


Ronda har haft maximal utdelning med sina armlås så här långt där hon har gått på 11 av 11. Över 25 minuter (5 x 5 minuters ronder i en titelmatch) borde hon nog kunna hitta lägen för att sätta den på nytt där vinstmetoden inte har betalat mer än ca 1,20 i de två föregående mästerskapsmatcherna i UFC för hennes del. Ronda Rousey (fighter 1) att åter vinna via en submission spelas med en insats strax över medel.

Testar även den lägre insatsen på Ronda Rousey att avsluta matchen i den första ronden (Rousey – round 1) till 3,25 (Unibet). 1/5 units.

/Puyol