Hämtar ytterligare ett spelobjekt från nattens UFC168 där de stora matcherna avgörs under tidig söndagmorgon, svensk tid. Strax innan Weidman vs Silva II ska avgöras så har vi ytterligare en titelmatch framför oss, den här gången i damernas division där Ronda Rousey och Miesha Tate ska göra upp en andra gång. Ett enormt favoritskap på mästarinnan, som åter har en riktigt fin segerchans, tror dock att hon kan få vänta längre än vanligt innan hon får dra igång firandet.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Ronda Rousey – Miesha Tate
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 2,60 @ Betsafe
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 05.15 29/12

Den 18:e säsongen av The Ultimate Fighter, som blev den första upplagan med kvinnliga deltagare, avgjordes för en månad sedan och nu är det även dags för årets tränare, mästarinnan Ronda Rousey (7-0) och utmanaren Miesha Tate (13-4), att göra upp. Det här är även en returmatch där den första, vilda slagväxlingen ägde rum i organisationen Strikeforce för drygt 1,5 år sedan, vars rivalitet, tillsammans med Rouseys stjärnglans, är de bidragande orsakerna till att damernas bantamviktsklass infördes även i UFC.

Noterbart i siffrorna bakom dominansen. Ronda Rousey är en meriterad judoka på olympisk nivå där hon blev den första amerikanskan i grenen att kamma hem en OS-medalj i Peking 2008. Sedan skiftet har hon gått totalt 10 MMA-matcher som amatör och proffs där hon har stått som segrare vid samtliga tillfällen. Än mer anmärkningsvärt att vinstmetoden har varit densamma i samtliga matcher där hon har avslutat sin motståndare med ett armlås (submission) där ingen av hennes motståndare har överlevt en rond på 5 minuter. Även noterbart att 8 av dessa motståndare har avslutats tidigare än så, närmare bestämt på mindre än en minut. Ronda må vara något endimensionell och enkelspårig, men hon är extremt vass och effektiv på sin specialitet, där ingen har klarat av att stänga ner hennes huvudnummer.

dm_131226_MMA_EXTRA_RouseyINT

Miesha Tate var, inför det första mötet, titelhållaren i Strikeforce innan motståndet satte det sedvanliga armlåset. Hon stod även som förlorare, trots en bra start där hon troligtvis var i ledning inför den sista ronden, i UFC-debuten som var en sk ”title eliminator” mot Cat Zingano. Motståndet skadade sig dock och valet till Rouseys nästkommande motståndare föll på Tate som åter fick sin chans och där är vi nu.

Tate, med en brottarbakgrund, är relativt allround om än utan spetsegenskaperna som motståndet besitter. Däremot så är hon riktigt tuff (klappade inte ur när Rousey prickade in låset i det första mötet) och hon ser ut att ha kommit åt motståndet i det mentala spelet. Miesha Tate är tillsammans med Liz Carmouche, som blev historisk när hon och Ronda Rousey drabbade samman i den allra första dammatchen här i UFC, är de enda som har klarat mer än en minut mot den nuvarande mästarinnan där de var 33 respektive 11 sekunder från rondvilan. Titelhållaren kommer in till returen som storfavorit där spelbolagen inte ger mer än 1,15. Väldigt troligt att hon får avgå med segern på nytt, jag tror dock att sviten med de snabba avsluten kan blåsas inatt.

Det dessa motståndare har som gemensam nämnare är en relativt bra mängd av erfarenhet. I det första mötet lyckades Tate komma undan Rouseys första försök till ett armlås, och i grunden har hon även verktygen för att undvika att hamna i den positionen på nytt. Jag skulle nog tro att väldigt mycket tid och energi har spenderats på att försvara clinchen som motståndaren söker där hon eventuellt kan ha tagit lärdom av att ha fått känna på mötet vid ett tidigare tillfälle.


En mindre insats testas på att den här matchen går förbi den första ronden, över 1,5 ronder.

/Puyol