UFC återvänder till Brasilien, den här gången står Jaragua do Sul som värd där vi har ett antal intressanta brassar på matchkortet. En av dessa är Ronaldo Souza, mer känd som Jacaré, som ska ta sig an Chris Camozzi i mellanviktsklassen. Här går vi på vinstmetoden till favör på en världsmästare i grenen.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Ronaldo ”Jacaré” Souza – Chris Camozzi
  • Spel: Jacaré via submission
  • Odds: 1,72 @ Ladbrokes
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 19/5 03.05

Ronaldo ”Jacaré” Souza (17 vinster, 3 förluster, 1 no contest) kommer närmast från den nedlagda organisationen Strikeforce och står härmed för sin UFC-debut i sitt hemland. Jacaré är en meriterad herre och flerfaldig mästare inom jiu-jitsu och submission brottning, men har även ett par riktigt fina nävar till det.

Chris Camozzi (19 vinster, 5 förluster) går nu sin nionde match i organisationen och är desto varmare i kläderna med fyra raka segrar i bagaget. Han har matchats relativt nyligen med en fight redan för två månader sedan där han besegrade Nick Ring via ett delat domslut. Amerikanen har thai boxningen som sin bas och är relativt erfaren trots sin ålder.

Jacarés debut är verkligen emotsedd och han är ett högintressant inslag i mellanviktsklassen, vilket är tråkiga nyheter för kvällens motstånd då det finns rimliga förklaringar till det. Camozzi har inte haft någon vidare uppladdning där han har blivit tvungen till att förbereda sig för två andra motståndare, där den ena drog sig ur pga skada medan den andra ströks när han själv valde att acceptera den här utmaningen istället. Ett beslut som jag menar på kan visa sig vara mindre klyftigt.

Jacaré är en specialist, men utöver det skulle jag vilja lyfta fram honom som den bättre fightern på samtliga plan. Om man bortser från MMA-debuten för snart 10 år sedan så har de enda förlusterna kommit till mot meriterat motstånd. Rent tekniskt är Chris Camozzi väldigt duktig på fötterna, men han har ingen större kraft bakom slagen för att kunna avsluta sina motståndare. Utöver det landade han endast dryga fjärdedelen av sina slag i sin senaste match. Det här är utmanarens tuffaste test i karriären, och det med marginal.

Jag vill lyfta fram favoritens spetsegenskaper som grund för matchens utgång, där brassens fysik och fenomenala grappling kan fälla avgörandet. Om man ser till Jacarés 17 vinster så har hela 13 motståndare klappat ur. Camozzi har visat upp en stabil haka där han aldrig har blivit utslagen, men på mattan är han desto mer sårbar i sämre positioner där han har blivit utmanövrerad av motståndare ett antal nivåer under Souzas klass. 3 av 5 förluster har kommit till via submission.


Den här matchen är planerad att gå 15 minuter, och här någonstans vill jag nog tro att Ronaldo Souzas briljanta jiu-jitsu via en fin nedtagningsteknik kommer komma till användning vid något tillfälle, vilket kan räcka gott och väl. Vinstmetoden betalar förvånansvärt mycket i jämförelse med det raka oddset på drygt 1,15-1,20. Jacaré att vinna via submission (går att hitta under ”method of victory”) spelas strax över medel.

/Puyol