Nu ska det avgöras. Ett antal platser till åttondelsfinalerna av Champions League är lediga där jag återigen vänder blickarna mot grupp E där detta kan vara det mest intressanta mötet i den avslutande gruppspelsomgången. Roma tar emot Manchester City hemma på Olimpico i den italienska huvudstaden i en direkt avgörande match som kan leda till fortsatt spel i den här turneringen för ett av lagen. Jag vill nog se hemmalaget som lite större favoriter i dagsläget och spelar tidigt.

  • Match: Roma – Manchester City
  • Spel: Roma
  • Odds: 2,45 @ Bwin
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45 10/12

Roma var ytterst nära att ta ett rejält steg mot en biljett till åttondelen, men man tappade sin ledning till ett oavgjort resultat borta i ett kylslaget Moskva på tilläggstid, och därmed står man på 5 inspelade poäng likt de övriga två lagen bakom ett suveränt Bayern Munchen. Italienarna fick en väldigt fin inledning på det här gruppspelet, men man har nu endast fått med sig en poäng från de 3 senaste gruppspelsmatcherna (ett dubbelmöte med den tyska giganten inräknad) vilket innebär att man kan vara tvunget att vinna den här matchen (med inbördes möten att gå på) om man skulle släppa in ett mål här. Skulle man dock städa bort de där två matcherna mot Bayern så ser Roma och Rudi Garcias manskap ut att vara lika starkt som fjolåret där man hade något väldigt intressant på gång. Någorlunda bra förberedelser dock, trots att resultatet var en besvikelse i sig i helgens genrep, där man endast fick 2-2 i hemmamötet med Sassuolo. Prestationen var dock okej med ett tillräckligt övertag där man ordnade två mål trots att man spelade med en man mindre i 40 minuter, utöver att ett flertal ordinarie startspelare vilades vilket tyder på att väldigt mycket fokus ligger på det här mötet. Man är även väldigt starkt här hemma på Olimpico där säsongens hittills 10 spelade tävlingsmatcher har inneburit 8 segrar och 26 gjorda mål framåt.

Hemmalaget kommer till spel utan några avbräck. Reserver på ytterbackspositionerna, Vasilis Torosidis och Federico Balzaretti, är otillgängliga. I övrigt är truppen nästintill intakt. Sedan tidigare saknas Leandro Castan som kommer bli borta säsongen ut pga sjukdom.

roma_200x200mancity_200x200

Manchester City har, trots en hel del resurser, inte lyckats etablera sig i Champions League där det främsta resultatet över de 3 föregående turneringarna är en åttondelsfinalplats. Det är dock något man kan upprepa den här säsongen med ett par räddade livlinor efter en väldigt svag start. Den sena vändningen senast mot ett Bayern med 10 man var högst nödvändig och City, som har kritiserats tidigare under säsongen där de regerande Premier League-mästarna har agerat något trögt inledningsvis, ser nu åter ut att vara på rätt spår. Det blev en arbetsseger i hemmamötet med Everton (1-0) som säkrade lagets 5:e raka fullpoängare, segern blev dock något dyrköpt. Sergio Aguero tvingades utgå tidigt med en knäskada, och även om man fortfarande inte har släppt någon information kring skadan så såg det allvarligt ut. Argentinaren har varit monumental för lagets anfallsspel och stått för nästan exakt hälften av målen som man har slagit i ligaspelet samt här i Europa (5 av 7 hittills i CL-gruppspelet), och det får ses som ytterligare ett avbräck utöver att lagkaptenen Vincent Kompany saknas på mittbacksplatsen. Bortalaget har utan tvekan sin främsta perioden under säsongen just i detta nu, men förberedelserna kunde ha varit bättre.

Utöver Aguero och Kompany saknas även David Silva och Aleksandar Kolarov sedan tidigare hos bortalaget. Man har även ett frågetecken på Stevan Jovetic.


Oddsfördelningen börjar nu sakta luta mot hemmalaget, och när vi väl närmar oss avspark så tror jag att favoritskapet kan ha blivit lite större. Jag gillade det jag såg av Roma i mötet på Etihad Stadium där man stundtals agerade väldigt tryggt och hanterade motståndet väl, och jag tror fortfarande att man både kan ha en högre lägstanivå samtidigt som man är mer säkert i sitt grundspel över hela banan. Man måste även ge italienarna en viss fördel av att ha samtliga nyckelspelare på plats, till skillnad från motståndet. Den raka hemmasegern testas, Roma att vinna matchen spelas med medel.

/Puyol