I det som till en början var tänkt som den första av två titelmatcher i UFC 189 har nu blivit till en. I en av många welterviktsmatcher i den här galan så är det här kronan på verket där Robbie Lawler går in till sitt första titelförsvar med Rory MacDonald som motståndare. De här herrarna har redan drabbat samman vid ett tillfälle där jag både tror på en annan utgång samt ett tidigt skifte på ägaren till bältet. Ovanligt nog står utmanaren som favorit – vilket jag tycker är korrekt.

  • Match: Robbie Lawler – Rory MacDonald
  • Spel: MacDonald
  • Odds: 1,65 @ Betsafe
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 05.30 12/7

December 2013, i UFC 168 (Weidman vs Silva), var senaste gången utmanaren stod som spelbolagens favorit. Innan det fick man gå tillbaka ytterligare ett par år innan mästaren stod som underdog. De här herrarna möttes för snart två år sedan där oddsfördelningen stod i 1,25-4,00, även då för Rory MacDonald (18-2), som fyller 26 senare under den här månaden, egentligen inte var mycket mer än en enorm talang som kunde vara på väg mot någonting stort. Veteranen Robbie Lawler (25-10) vann då via ett oenigt domslut, där en knockdown i den sista ronden, fällde avgörandet i en väldigt jämn match för att sedan gå mot en titel som nog ingen förutspådde att han skulle plocka hem. Under den tiden har MacDonald växlat upp och sett fruktansvärt bra ut där jag menar på att tiden är inne.

Jag skulle nog vilja beskriva det här som ett möte mellan ett par tunga händer och ben med aggressivitet mot en strategisk skarpskytt. Strax innan och under det första mötet var det relativt uppenbart att MacDonald såg ut att ha alla de verktygen som behövdes för att bli väldigt speciell, undantaget att han hade en förmåga till att bli alldeles för passiv för att kunna sätta attackerna till ett eventuellt avslut alternativt att plocka tillräckligt med poäng – det är en del av Rory MacDonald som vi inte har sett när skapligt motstånd har slagits tillbaka på löpande band. Kanadensaren, adept till den mångårige mästaren Georges St Pierre, leds av en av de absolut främsta coacherna i Firas Zahabi och jag vill nog se honom som förhållandevis komplett i dagsläget där han är otroligt teknisk och slipad i tillräckligt många grenar.

Robbie Lawler, med fördel av erfarenheten från 3 st 25 minuters matcher från 2014 och framåt, är en fantastisk karaktär som har stått för en direkt anmärkningsvärd vändning på sin karriär där han har gått 6-1 sedan sin återkomst till UFC – efter att stundtals ha sett ointresserad under en period innan dess. En riktigt fin striker som kombinerar slagstyrka med att han kan kontra ut offensivt skickliga brottare, jag anser dock att han har större luckor i sitt game än sin motståndare. ”Ruthless” har en märklig förmåga att variera sina toppar, där han brukar inleda starkt för att sedan stanna av något, med djupdyk där han blir förvånansvärt återhållsam.


Rory MacDonald är ingen oslipad stortalang längre och jag anser att han ska vara redo för att ta över det som länge har sett ut att vara oundvikligt. ”Red King” har blivit bättre sedan det första mötet, och jag tror nog även att det är han som har fått ut mer av att redan ha fått känna på motståndet vid ett tidigare tillfälle. Lawler kommer vara mer aktiv medan MacDonald, som är mer allround, kommer vara mer precis i sina attacker. Han har en lysande förmåga till att styra och kontrollera distansen samt rytmen centralt i banan med sin räckvidd där han kan vara den som är bäst lämpad till att, om inte neutralisera, bromsa upp mästarens striking. Jag vet inte om hans jabb kommer vara fullt så lika effektiv på det här motståndet, men att det likväl kommer att räcka. Vinnarspelet på Rory MacDonald spelas strax över medel.

/Puyol