Fortsätter på temat med ett fullspäckat matchkort på UFC 160 i Vegas. I welterviktsdivisionen hämtas mötet mellan Rick Story och Mike Pyle för ytterligare en intressant match utanför huvudkortet. Även här har jag fastnat för en underdog där jag gillar den ena kombattantens chanser.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Rick Story – Mike Pyle
  • Spel: Pyle
  • Odds: 2,30 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 26/5 03.00

Rick Story (15 vinster, 6 förluster) gjorde verkligen skäl för sin nick ”The Horror” (relativt fyndigt med tanke på efternamnet) under en period där han verkligen stormade uppåt i rankingen. Han höll i en vinstrad på 6 matcher som drog igång i slutet av 2009, där han bl.a är den enda som har lyckats besegra Johnny Hendricks (numera contender och planerad att gå upp mot mästaren Georges St. Pierre) men den utvecklingen har stannat av något på senare tid. Förluster i 3 av de 5 senaste matcherna, där segrarna har kommit till mot relativt mediokert motstånd. Story inledde sin karriär som brottare och har mer av en kickboxningsstil på fötterna.

Mike Pyle (24 vinster, 8 förluster, 1 oavgjort) är en veteran med sina snart 38 fyllda år, men kanske upplever han sin starkaste period just nu. Han har 3 raka segrar i bagaget där han har avslutat samtliga av sina motståndare inom en total matchtid på drygt 8 minuter. Pyle tränade taekwondo när han började komma igång med kampsporten innan han fastnade alltmer för brasiliansk jiu-jitsu, något som har legat till grund för många av hans segrar, där slagserierna har börjat sitta bättre något bättre först nu på slutet.

UFC 142: Funch v Pyle

En ganska viktig match inför fortsättningen, framförallt för Rick Story som har tappat en hel del momentum där han hoppar som ersättare istället för en skadad islänning i form av Gunnar Nelson. Han har visat upp en bra haka genom åren vilket kan jobba emot Mike Pyles fantastiska knockout-svit. Uppfattningen är dock att man allt som oftast vet vad man får av Pyle, att jämföra med Story själv, när han väl kliver in för match där han är en vass avslutare (21 av 24 segrar har inte gått till poäng) samtidigt som han är väldigt svårbesegrad, där förlusterna har kommit till mot kvalificerat motstånd genom åren. Att han inte står som favorit inför en väldigt jämn matchning känns intressant.

Båda dessa herrar står utanför toppskiktet, och även om Storys aggressivitet kan driva det här framåt, där han har egenskaperna till att grisa till sig en mindre vacker tillställning, så har Pyle verktygen till att kontra några av de rörelserna till sin fördel. Även om de absoluta spetsegenskaperna saknas för att nå toppen, så är han väldigt allround och tillräckligt bra inom flera områden. Ståendes har han ett reach advantage på ca 8 cm där jag tror att han kan plocka poäng både från distans och i clinch.


En avslutare likt Mike Pyle med så pass breda kunskaper går inte att räkna bort i ett möte där jag nästan skulle vilja sträcka mig till 50-50. Vinnarspelet på Pyle testas med en medelinsats.

/Puyol