Champions League-fotbollen börjar lida mot sitt slut där vi närmar oss den stora finalen. Den första finalplatsen spikas ikväll där tyska Borussia Dortmund har ett lysande resultat med sig till den spanska huvudstaden där Real Madrid har ett och annat framför sig om man ska kunna styra upp en oförglömlig vändning. Det här är i mitt tycke ett vettigt spelalternativ om man ser till vad det ena laget kan hitta på via sitt omställningsspel nu när det troligtvis kommer bjudas på ytor.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Champions League
  • Match: Real Madrid – Dortmund
  • Spel: Dortmund över 1,5 mål
  • Odds: 2,60 @ Nordicbet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 20.45

Real Madrids kanske allra mest lysande period under pågående säsong kan vara förbi trots 4 raka segrar i ligaspelet. Med ett alldeles för stort gap upp till Barcelona så har Champions League varit marängernas stora mål, vilket skakades om kraftigt i det första mötet med kvällens motstånd. För Borussia Dortmund är det liknande förutsättningar där antagonisten Bayern redan har hunnit spika ligatiteln, där det här får ses som en riktigt fin bedrift om man även tar med att man behövde göra 2 mål på tilläggstid i den andra kvartsfinalen (mot Malaga) för att överhuvudtaget ha den här fina möjligheten. Skaplig form även för gästerna som är uppe i 6 raka segrar.

Två utvilade lag efter att ha ställt över ett flertal ordinarie spelare i helgen, så även relativt befriat från skador för bådas del. Real Madrid har endast vänsterbacken Marcelo otillgänglig för spel medan Dortmund, eventuellt, får klara sig utan Lukasz Piszczek på högerbacksplats.

Förväntade startelvor,
Real Madrid:
Diego Lopez
Arbeloa, Ramos, Varane, Coentrao
Khedira, Alonso
Di Maria, Özil, Ronaldo
Benzema
Borussia Dortmund:
Weidenfeller
Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer
Gundogan, Bender
Blaszczykowski, Götze, Reus
Lewandowski

Det här är alltså det fjärde mötet de båda lagen emellan den här säsongen där Dortmund har gjort 2, 2 och 4 mål i de föregående matcherna, vilket är fantastiska siffror över flera matcher mot ett lag som har material och förutsättningarna till att inte släppa in det antalet. Tyskarna har visat att man kan betydligt mer än att bara mäta sig med motståndet, och jag menar på att man kan skapa tillräckligt för att nå upp till den här linan på nytt.

Inför det här dubbelmötet så trodde jag att José Mourinhos manskap skulle dra betydligt större nytta och lärdom av matcherna i gruppspelsomgången. Om man sedan sätter resultatet från den första utslagningsmatchen i ett större perspektiv så kan man nog förvänta sig att vi inte kommer se något liknande på Santiago Bernabeu ikväll, samtidigt som man såg hur pass dödligt effektivt Dortmund, och framförallt Robert Lewandowski, kan vara när man spelar på topp. Här ställs även Madrid inför ett nytt riskmoment.

Real Madrid kliver in med vetskapen om att de måste gå för att spela in minst 3 mål framåt för att ha någon som helst chans på ett avancemang till finalen i Wembley. Förutsatt att man inte får en, för hemmalagets del, alldeles lysande inledning de första 15-20 minuterna, så kan matchbilden bli mer passande för de gästande tyskarna. Dortmund har sett som mest svårspelat ut när man har fått utrymme till att lira ett rakt och snabbt omställningsspel mot en försvarslinje som kommer stå någorlunda högt upp i banan, där man kommer få än större ytor att jobba på att jämföra med de tidigare matcherna.

Real Madrid har endast hållit nollan i 3 av sina 19 senaste matcher, vilket lär vara något oroande inför kvällens batalj med tanke på hur pass kostsamt ett baklängesmål kan bli, till att börja med. För Dortmunds del imponeras jag över den mängden av antalet avslut som man lyckas komma till även mot meriterat motstånd, däribland tvåsiffrigt i samtliga CL-matcher så här långt, där målformen även har toppats på slutet.


Spanjorerna bör respekteras, men om man ser till de föregående, relativt färska resultaten i kombination med förutsättningarna så vill jag nog tro att kvällens bortalag kan hota på nytt. Borussia Dortmund att göra minst 2 mål spelas med en insats strax under medel.

/Puyol